Media-ala

Keskipohjanmaan ja Kainuun Sanomien julkaisijan laajat neuvottelut uhkaavat 29 työpaikkaa, toimitusten asemasta ei tietoa

Keskipohjanmaata ja Kainuun Sanomia sekä useita paikallis- ja kaupunkilehtiä julkaiseva Hilla Group aloittaa laajat muutosneuvottelut.

Keskipohjanmaata, Kainuun Sanomia ja lukuisia paikallis- ja kaupunkilehtiä julkaiseva Hilla Group kertoi eilen torstaina 26. tammikuuta aloittavansa laajat muutosneuvottelut.  

Neuvottelut koskevat yhtiön koko henkilöstöä eli 565 työntekijää. Ne voivat johtaa 29 työntekijän irtisanomiseen ja koko henkilöstön lomauttamiseen 90 päiväksi. Hilla Group julkaisee lehtiä Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. 

Tieto laajoista neuvotteluista ei yllättänyt toimituksissa. 

”Kun Kaleva aloitti neuvottelut, toimituksen vanhempi kaarti osasi jo ajatella, että pian muut seuraavat perässä. Toimituksen nuoremmalle polvelle tilanne on tietysti uusi. Syystäkin he ovat huolestuneita”, Kainuun Sanomien luottamushenkilö Pekka Pajala sanoo. 

Hilla Groupin toimitusjohtaja Mikko Luoma perustelee muutosneuvottelujen aloittamista media-alan toimintaympäristön muutoksella. 

”Näitä ovat erityisesti median tuottamisen ja kuluttamisen voimistunut digitalisoituminen, paperisten sanomalehtien levikkien lasku, materiaali- ja energiakustannusten kasvu sekä yleinen ostovoiman väheneminen”, Luoma sanoo yhtiön tiedotteessa.


Neuvottelut alkavat torstaina 2. helmikuuta. 

Irtisanomisten ja lomautusten lisäksi 229 työntekijän työsopimusten ehtoihin saattaa tulla muutoksia. Yhtiön mukaan taustalla on tarve yhtenäistää pari vuotta sitten yrityskauppojen kautta syntyneen yhtiön toimintatapoja eri yksiköissä. Hilla Group syntyi, kun keskipohjanmaalainen KPK-yhtiöt vuonna 2021 osti Kainuun ja Lapin lehtiä julkaisevan SLP Kustannuksen osake-enemmistön. 

Myös Keskipohjanmaan luottamushenkilö Jukka Anias sanoo, ettei tieto muutosneuvotteluista ollut yllätys. 

”Ei se varmasti kenellekään tätä alaa seuranneelle ollut sitä, vaikka toki tilanne on ikävä.” 

Anias kertoo toimitusjohtaja Mikko Luoman todenneen henkilöstölle, että hän katsoo neuvottelijoiden epäonnistuneen, mikäli neuvotteluissa päädytään 29 työntekijän irtisanomiseen. 

”Hän piti epätodennäköisenä sitä, että tähän lukuun päädyttäisiin. Tämä on todella harvinaista, että johto sanoo näin”, pitkään luottamushenkilönä toiminut Anias sanoo. 

Neuvottelut päättyvät aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.


Kainuun Sanomien Pekka Pajala sanoo, ettei henkilöstölle annettu tarkempia tietoja siitä, mihin yksiköihin mahdolliset irtisanomiset kohdistuisivat ja koskevatko ne toimituksia. 

”Torstain infossa käytiin tilanne läpi, eikä yhtiön tiedotteen lisäksi meille ollut juuri muuta kerrottavaa. Lomautukset linjattiin viimeisimpänä vaihtoehtona. Kaikki kivet on tarkoitus kääntää ennen niitä.” 

Hilla Groupin toimituksissa työskentelee noin 80 henkilöä sekä päätoimittajat, yhteensä noin sata journalistista työtä tekevää. 

Toimituksen tietojärjestelmiä on uudistettu viime kesästä lähtien. Hilla Groupin toimitusjohtaja Mikko Luoma sanoo, että omaa digitaalista valmiutta on kehitetty viime kesästä. Nyt samat työkalut ovat käytössä koko konsernin lehdissä. 

“Se tulee muuttamaan monella tapaa toimitusten työtä suunniteltujen toimintatapamuutosten lisäksi. Meneillään on jakeluun liittyviä muutoksia, kuten jakelureittien optimointia.” 


Yhtiö tavoittelee muutosneuvotteluilla noin miljoonan euron pysyvää säästöä. Luoman mukaan ei ole ajatusta, että jotain yhtiön lehdistä oltaisiin lakkauttamassa. 

“Näitä olemme hankkineet yrityskaupoilla ja olemme laajentuneet maantieteellisesti erittäin paljon. Lehdistä haluamme pitää kiinni. Ne ovat juurevia ja useat toista sataa vuotta vanhoja julkaisuja”, Luoma sanoo. 

Edellisen kerran muutosneuvotteluja käytiin sekä Keskipohjanmaassa että Kainuun Sanomissa ensimmäisenä koronakeväänä, jolloin lehdet olivat vielä eri yhtiöissä.