Liitto

Hanne Aho lupaa liiton kamppailevan freelancereiden palkkioiden puolesta

Uusi valtuusto valitsi Hanne Ahon Journalistiliiton puheenjohtajaksi järjestäytymiskokouksessaan
Helsingissä marras–joulukuun vaihteessa.

Journalistiliiton valtuuston kokouksessa kolmannelle puheenjohtajakaudelleen valittu Hanne Aho puhuu innostuneesti liiton yhteisöllisyydestä. On tärkeää, että kaikki jäsenryhmät kokevat liiton omakseen.

Freelancerjäseniä on jo pitkään hiertänyt palkkiotaso. Aho on tyytyväinen, että liitto pystyy tekemään heidän eteensä aiempaa enemmän. Euroopan komissio päätti syyskuun lopussa, että itsensätyöllistäjät voivat neuvotella kollektiivisesti rikkomatta EU:n kilpailusääntöjä. Aiemmin liitolla ei ollut suoria keinoja vaikuttaa itsensätyöllistäjien palkkiotasoon.

Muutoksen johdosta Journalistiliitto voi jatkossa edustaa freelancereita palkkioneuvotteluissa.

”Neuvottelut eivät tule olemaan helppoja, mutta olen todella innoissani siitä, että Journalistiliitolla on vihdoin mahdollisuus sopia myös freejournalistien työehdoista. Neuvotteluoikeuden saaminen on muun muassa meidän pitkäaikaisen edunvalvontatyömme tulosta”,  Hanne Aho sanoo.

Avainasemassa yhteisöllisyyden luomisessa on Ahon mukaan laajemminkin se, että liiton palvelut ja edunvalvonta ovat kaikkien jäsenten tavoitettavissa.

Yhteisöllisyydestä seuraa, että jäsenet tuntevat liiton edustavan heitä. Yhtenäinen jäsenistö puolestaan antaa vahvan neuvottelumandaatin.

”On tärkeää, että kaikki tuntevat itsensä huomioon otetuiksi ja tervetulleiksi liittoon”, Aho sanoo.

”Työnkuvia on jäsenkunnassamme todella monenlaisia. On hienoa, että pystymme korona-ajan jälkeen taas kohtaamaan esimerkiksi valtuuston yhteydessä kasvotusten. Se on yksi tapa, jolla yhteisöllisyyttä syntyy.”


Tulevalla nelivuotiskaudellaan Aho aikoo edistää muun muassa sitä, että Suomeen luotaisiin viimein yhtenäinen mediapolitiikka. Tämä puolestaan kytkeytyy mediatukiin.

”Koska meillä ei ole Suomessa pysyviä mediatukia, eduskunta ei myöskään koskaan tule käyneeksi periaatteellista mediapoliittista keskustelua”, Aho huomauttaa.

”Yleensä periaatekeskusteluja käydään budjettikeskustelujen yhteydessä. Koska mediatukea ei ole, ei ole myöskään keskustelua. Yleisradio on ainoa, josta tällaista keskustelua käydään, koska sen rahoitus tulee verovaroista.”

Aho sanoo kuitenkin olevansa toiveikas.

”Uskon, että tämä asia etenee seuraavan hallituksen aikana.”