Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät ry SET:n jäsenet ovat voineet marraskuusta saakka hakea Journalistiliiton jäseniksi. He olivat tätä ennen SAK:laisen Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n Temen jäseniä.
Kesäkuun alkuun menneessä Journalistiliittoon oli siirtynyt 504 SET:n jäsentä. Keskeisiä syitä liittovaihdokseen ovat SET:n aktiivien mukaan olleet jäsenten tyytymättömyys edunvalvontaan ja lakipalveluihin.
”Käsitykseni mukaan hallitustyössä oli ollut pidempään vaikeuksia. SET:n on myös ollut hankala pitää yhteyttä jäseniinsä eropäätöksen jälkeen, sillä Teme ry on hoitanut jäsenrekisteriä ja vastannut jäsenviestinnästä”, edunvalvontajohtaja Petri Savolainen Journalistiliitosta sanoo.
SET:n jäsenet ovat pääosin elokuva- ja tv-työntekijöitä. He ovat muun muassa kuvan, äänen, leikkauksen sekä tuotannon kanssa töitä tekeviä ammattilaisia. Journalistiliittoon on kuulunut jo pitkään tv-tuotannon sekä media- ja viestintäalan työntekijöitä. Edellisen kerran Journalistiliittoon on liittynyt uusi yhdistys vuonna 2005.
Nyt uutena ryhmänä tulevat elokuvatyöntekijät. Journalistiliitto on valtuuston kokouksessaan päättänyt, että palveluja ja sääntöjä muokataan uusille jäsenille sopiviksi.
”Elokuvan osalta SET:läiset tuovat myös uutta tekemistä ja uuden oppimista Journalistiliittoon. Jäsenkirjomme on aikaisempaakin laajempi”, Savolainen sanoo.
Suomen Journalistiliitto hyväksyi viime vuoden marraskuussa Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät ry:n
jäsenyhdistyksekseen.
EDIT: Oikaisu 9.6. kello 15:25 . Jutussa todettiin virheellisesti, että edellisen kerran Journalistiliittoon olisi liittynyt uusi yhdistys (RTTL) vuonna 1980. Freelance-journalistien yhdistys SFJ liittyi SJL:ään vuonna 2005.
Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry
Perustettu 1969.
Puheenjohtaja on Matleena Kuusela. Hän toimii valaisijana.
Varapuheenjohtajana toimii tuotantopäällikkönä ja tuottajana työskentelevä Katri Saukonpää.
SET ry päätti erota vanhasta liitostaan ja se hyväksyttiin Journalistiliiton jäsenyhdistykseksi marraskuussa 2021.
Suurin osa SET:n jäsenistä on työsuhteisia freelancereita.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena