Media-ala

Yle poisti alueellisten tv-uutisten juontajat – työ aluetoimituksissa lisääntyi 

Ylen alueellisista tv-uutislähetyksistä poistuivat huhti–toukokuun vaihteessa juontajat. Nyt äänessä ovat toimittajat, jotka tekevät keikoilta juttunsa lisäksi juonnon. Myös uutissähkeiden lukeminen siirtyi toimittajille.

Ylen alueelliset tv-uutiset uudistuivat huhti –toukokuun vaihteessa. Lähetyksistä poistuivat juontajat, ja nyt äänessä ovat ainoastaan toimittajat. 

Aluetoimituksille uudistus tarkoittaa lisää työtä, sanoo Ylen Ohjelmatyöntekijöiden YOT:n Alueen osaston puheenjohtaja Jarno Tiihonen. Hän työskentelee toimittajana Yle Kemissä. 

“Toimittaja tekee nyt keikalta juttunsa lisäksi juonnon. Myös uutissähkeiden lukeminen siirtyi toimittajille. Aiemmin kirjoitimme ne tekstinä lähetyksen juontajalle”, Tiihonen sanoo.  

Kun toimittaja on lukenut sähkeet, alueen mediatoimittaja yhdistää sähkeen äänen ja kuvan. Kun sähkeet olivat tekstiä, niitä oli helppo lyhentää vaikka juuri ennen lähetyksen deadlinea. Nykyisten sähkeiden kanssa se ei onnistu. 

“Siksi lähetyksen kestosta huolehtiminen on tuottajalle työläämpää”, Tiihonen sanoo. 

Tiihosen mukaan aluetoimitusten työntekijöiden mielipiteet uudistuksesta ja sen vaikutuksista työhön vaihtelevat. 

“Joidenkin mielestä uutislähetys ei ole oikea uutislähetys ilman juontajia. Toisten mielestä on hyvä, että alueelliset toimittajat näkyvät ruudussa aiempaa enemmän”, Tiihonen sanoo. 


Yle Pohjanmaan toimituksessa paikalliset päivätuottajat spiikkaavat lähetyksen sähkeet ja muut kuin juttuihin liittyvät äänisisällöt. 

“Näin äänimaailma pysyy yhtenäisempänä ja rauhallisempana, ja lähetyksellä on ikään kuin ankkuri, vaikka häntä ei näykään”, sanoo päivätuottaja Riia Hantula

Hantulan mukaan päivätuottajan työrutiinit uudistuivat osittain. Lähetykset on saatu uudistuksen jälkeenkin kasaan ja mittaan ajoissa, ainakin normaaleina uutispäivinä.  

“Sitä ei vielä ole testattu, että juuri ennen deadlinea tapahtuisi jotain isoa. Silloin tuoreen uutisen kirjoittaminen, spiikkaaminen ja istuttaminen jo koottuun lähetykseen voi olla hankalaa. Silloin uutinen kerrottaisiin luultavasti tekstinä ruudulla.” 

Ennen uudistusta toimittajat pystyivät hiomaan juttujensa juontoja keikan jälkeen. Nyt kun juonto kuvataan keikalla, heidän on tiedettävä jo siellä, mitä sanoa. Jos juonnossa ilmenee virhe, se kuvataan tai hätätilassa äänitetään uusiksi toimituksessa. 

“Ei keikalle esimerkiksi 80 kilometrin päähän voi ajaa uudestaan”, Hantula sanoo.  

Jarno Tiihosen mukaan toimitusten työtavat elävät vielä uudistuksen jäljiltä. Epäselvyyttä on ollut esimerkiksi siitä, kuinka tiukasti uusille lähetyksille annettuja raameja on noudatettava. 

”Isossa talossa tiedonkulku on ikuisuuskysymys. Että mikä on sataprosenttisen naulattu kiinni ja missä onkin pelivaraa”, Tiihonen sanoo.  

Hän uskoo, että työtavat selkiytyvät ajan myötä. Silti häntä huolettaa henkilöstön jaksaminen tilanteessa, jossa toimituksia koettelevat samaan aikaan korona, Ukraina-uutisointi, flunssa-aallot, kiristyvä työtahti sekä uudistukset. 

”Uudistuksia tehdään nopeaan tahtiin ja päällekkäin. Niiden toteuttamisesta päätetään, vaikka valmistelu on vielä kesken. Henkilöstön osallistaminen nykyistä enemmän voisi olla hyvä lääke tähän.” 


Ylen aluetoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko on saanut alueellisten tv-uutisten tekijöiltä ristiriitaista palautetta uudistuksesta. 

”Uuden tekeminen vaatii totuttautumista, mutta tässä vaiheessa kriittisiä mielipiteitä pitääkin olla, koska niiden avulla voimme kehittää tuotetta. Paljon on tullut myös hyvää palautetta sekä sisältä että ulkoa”, Kataja-Rahko sanoo. 

Kataja-Rahkon mukaan työntekijät ovat keskustelleet enimmäkseen siitä, miten uutisankkureiden poistuminen ruudusta on vaikuttanut työntekoon ja lähetyksen ulkoasuun –  mikä on nyt paremmin ja mitä voi parantaa. 

“Tekotavan tai eri työprosessien kanssa ei ole ollut ongelmia.” 

Yle uudisti alueellista uutistoimintaansa edellisen kerran vuonna 2015. Silloin Mediapolikseen Tampereelle perustettiin uutis- ja ajankohtaistoiminnan keskus, jonne alueellisten tv-uutisten koostaminen ja juontaminen keskitettiin. Vain Yle Uutiset Uusimaa ja Yle Ođđasat jatkoivat itsenäisinä. 

Uudistuksen idea oli vapauttaa alueiden tv-osaajien aikaa uutistyöhön kentälle. 

Tapahtuiko Mediapoliksen ja alueiden työnjaossa nyt muita muutoksia kuin juontajien työn siirtyminen toimittajille? 

“Ei, se on entisellään, eli alueet vastaavat journalismista ja sisällöistä. Materiaali siirretään Tampereelle, jossa se koostetaan lähetykseksi. Se on uutta, että sähkeitä spiikataan nyt aluetoimituksissa.” 

Onko alueellisten tv-uutisten uudistus nyt valmis? 

”Ei minkään median kehitys ole jossain tietyssä kohdassa valmis, vaan tämä on jatkuvaa kehitystä, loputon maraton. Mitään selkeää seuraavaa askelta ei kuitenkaan ole. Seuraamme tuotetta ja mietimme, mitä voimme tehdä vielä paremmin. Kaikki tehdään yleisön ehdoilla.” 

 Miten pidätte huolta porukan jaksamisesta? 

”Pidämme siitä jatkuvasti huolta. Esimerkiksi kesän ajaksi kevennämme ohjelmistoa, jotta ihmiset voivat lomailla rauhassa. Televisiossa meillä on kello 18 uutiskokonaisuudessa Uutis-Suomi-lähetys, joka koostetaan eri puolilta Suomea. Kello 17 uutispakettiin teemme normaaliin tapaan alueelliset tv-uutiset.”