Media-ala

Ylen alueuutisista katoavat omat tv-juontajat – “Totta kai henkilöstöllä nousee myös huolta, mitä tämä tarkoittaa”

Ylen alueelliset uutiset uudistuvat kevään aikana. Jatkossa uutislähetyksen katsojat ottaa vastaan ja sen juontaa paikallinen toimittaja.

Ylessä päättyivät tammikuussa yt-neuvottelut, jotka liittyvät alueellisten tv-uutisten uudistamiseen kevään aikana. Alueellisissa uutislähetyksissä ei jatkossa ole juontajia, vaan Yle tarjosi alueellisten uutisten juontajille yt-neuvottelujen seurauksena uusia tehtäviä.  

Heidän joukossaan on esimerkiksi Ylen pitkäaikainen toimittaja ja juontaja Salla Paajanen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.  

Ylen aluetoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko, millaiset uudet juontajattomat alueuutiset ovat? 

”Teemme vielä paljon suunnittelutyötä. Apuna on kansainvälisiä esimerkkejä. Saamenkielisiä tv-uutisiamme Yle Ođđasatia on jo vuoden verran tehty niin, että uutiset juonnetaan kentältä, juttujen parista.” 

”Tähän saakka alueellisissa uutisissamme on ollut uutisankkuri, joka aloittaa lähetyksen, vastaanottaa katsojat ja juontaa lähetyskokonaisuuden. Jatkossa sen tekee toimittaja juttupaikalta tai vastaavalta. Muilta osin lähetykset ovat varmaan hyvin samantyyppisiä kuin ennenkin.”

Kataja-Rahkon mukaan alueellisten uutisten uudistus tähtää siihen, että alueiden yleisölle tuttuja paikallisia toimittajia näkyisi ruudussa entistä enemmän.  

Esitetäänkö eri toimittajien jutut lähetyksessä peräkkäin vai onko lähetyksellä vain yksi toimittaja? 

”Nämä ovat kysymyksiä, joihin etsimme vastaukset kevään aikana. Jos nyt kuvaan hirvittävän tarkasti omaa näkemystäni, se voi lukita muiden yleläisten mielikuvitusta uudistuksen teossa. Mutta lähetyksessä on jatkossakin mukana useampia toimittajia.” 


Yle uudisti alueellista uutistoimintaansa edellisen kerran vuonna 2015. Silloin Tampereen Mediapolikseen perustettiin uutis- ja ajankohtaistoiminnan keskus, jonne alueellisten tv-uutisten koostaminen ja juontaminen keskitettiin. Vain Yle Uutiset Uusimaa ja Yle Ođđasat jatkoivat itsenäisinä.  

Uudistusta perusteltiin esimerkiksi sillä, että kun studiotyö otetaan pois aluetoimituksista, alueiden tv-osaajien aikaa vapautuu uutistyöhön kentälle. 

Miten juonto- ja koostamistyön siirtäminen takaisin alueille suhtautuu tähän, Jyri Kataja-Rahko? 

”Näkisin, että uudistus on jatkoa aiemmille liikkeillemme asiassa. Tuotannollis-tekninen osaamisemme pysyy Mediapoliksessa, mutta sieltä pystytään uudistuksen myötä tarjoamaan entistä joustavammin tukea alueiden työhön. Aluetoimitukset keskittyvät edelleen sisältöön.”  

Kataja-Rahkon mukaan uudistusta varten perustetaan työryhmä, jota vetää Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen Mediapoliksesta. Työryhmään kootaan yleläisiä eri ammattirooleista ympäri Suomea. Yksi aluetoimitus, Keski-Suomi ja Etelä-Savo, alkaa kokeilla uusia ajatuksia käytännössä. 

Oletteko käsitelleet uudistusta henkilöstön kanssa ja miten se on otettu vastaan? 

”Viimeksi tänään [18. tammikuuta] minulla oli yhteinen sessio koko Suomi-organisaatiollemme. Siellä tuli paljon hyviä kysymyksiä ja huomioita. Totta kai henkilöstöllä nousee myös huolta, mitä tämä nyt tarkoittaa. Toisaalta on innostusta siitä, että pyrimme edelleen kehittämän alueellista toimintaa. Pyrimme rakentamaan tästä paitsi yleisöä palvelevan mutta myös yleläisten arkea tukevan kokonaisuuden.” 

Ylen pääluottamushenkilö Anu Kähkönen ei pystynyt kommentoimaan uudistusta vielä tässä vaiheessa, koska hänellä ei ole kovin konkreettista tietoa siitä.