Journalismi

Yle perui sovitun Tehy-pomon haastattelun – suorassa lähetyksessä nähtiin vain ministeri

Kuvakaappauksia Millariikka Rytkösen Some-tililtä
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi A-studio esiintymisensä peruutuksesta Instagram-tilillään tiistaina 19. huhtikuuta. Kuvakaappaus.

Tiistai-illan Ylen A-studio käsitteli hoitajien lakkoa. Ohjelmassa toimittaja Marja Sannikka haastatteli studioon kutsuttua perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindéniä (sd.). Insertissä äänessä oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Vielä muutamaa tuntia aiemmin suunnitelma oli ollut toinen. Studiokeskusteluun oli kutsuttu myös ammattiliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sekä Kuntatyönantajien edustaja.

Noin tuntia ennen kuin Rytkösen oli määrä tulla Pasilaan, Ylen toimittaja soitti ja perui kutsun. Rytkösen mukaan toimittaja perusteli asiaa sillä, että ministeri halusi tulla haastatteluun mieluummin yksin.

”Hän sanoi, että ministerin kanssa on pulma. Lindén oli alun perin sanonut, että hän tulee ’mielellään’ yksin, eivätkä he Ylellä olleet ymmärtäneet, että ’mielellään’ on niin sanotusti käsky”, Rytkönen sanoo Journalistille.

”Sanoin, että te teette ratkaisun, tack och adjö.”

Suoran lähetyksen sijaan Rytkönen antoi aiheesta taustahaastattelun. Asia jäi kuitenkin kismittämään häntä, joten hän teki asiasta Instagram-päivityksen.


Rytkösen päivitys herätti sosiaalisessa mediassa keskustelua: luovuttiko Yle journalistisen päätösvaltansa ministerille?

Yle kommentoi asiaa A-studion Twitter-tilillä.

A-studion ratkaisut vieraista tehdään aina journalistisin perustein, niin eilenkin. Halusimme haastatella potilasturvallisuuslaista vastaavaa ministeri Aki Lindéniä. Hän oli illan kiinnostavin ja uutisarvoisin haastateltava, koska häntä ei ollut vielä asiassa kuultu”, A-studion twiitissä sanotaan.

A-studion vastaava tuottaja Ville Kolari vakuuttaa, että ohjelman vieraista päätti toimitus, ei ministeri. Kolarin mukaan ministeri ei asettanut haastattelulleen ehtoja, mutta haastattelu oli ”myyty” hänelle yksilöhaastatteluna.

”Ministeri ei ole missään vaiheessa asettanut ehtoja haastattelulle saapumiseen”, Kolari sanoo.

Kolari ei osaa sanoa, miksi Rytkönen oli jäänyt siihen käsitykseen, että hänen osallistumisensa peruttiin nimenomaan ministeri Lindénin toiveesta. Kyseessä on hänen mukaansa väärinkäsitys, joka on syntynyt toimittaja ja Rytkösen puhelinkeskustelussa.

”Tässä on tapahtunut kommunikaatiovirhe. Toimittaja antoi virheellistä tietoa Millariikka Rytköselle peruutuksen syistä”, Kolari sanoo.

Journalisti pyysi haastattelua Rytköselle soittaneelta toimittajalta, mutta tämä ohjasi pyynnön Kolarille.

Myös ministeri Lindén itse sanoi twiitissään keskiviikkona, ettei hän pyrkinyt vaikuttamaan A-studion lähetykseen millään tavalla.

Ministeri Lindénin mediasuhteista vastaava erityisavustaja Timo Lehtinen vastasi Journalistin haastattelupyyntöön tekstiviestitse.

A-studion kanssa sovittiin viiden jälkeen tiukalla aikataululla ministeri Lindénin lyhyestä yksilöhaastattelusta. Puoli seitsemän jälkeen Yleltä tuli viesti, jossa ehdotettiin, että myös KT ja Tehy ehtisivät mukaan keskusteluun”, Lehtinen kertoo.

”Ministeri oli toisessa tapaamisessa kiinni lähetykseen asti ja kerroin, että en ehdi keskustelemaan asiasta ministerin kanssa ennen lähetystä. Sanoin siksi, että yhteishaastattelua voi miettiä jatkossa, mutta mennään tällä kertaa alkuperäisen suunnitelman mukaan. Sanoin tämän ilman, että kysyin ministerin näkemystä asiaan. Ylen toimittaja vastasi tähän ymmärtävänsä tilanteen, ja sumplivansa muut haastattelut erikseen tai ohjelmassa olevaan inserttiin.”

Lehtisen mukaan hän ei missään vaiheessa sanonut, että ministeri peruisi osallistumisensa, jos lähetykseen tulisi muitakin.

”En uhannut perumisella. Ei erityisavustaja sellaista voisi tehdä ilman, että keskustelee ministerin kanssa”, Lehtinen sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä oli ”hyvin tavallinen” tv-esiintymisestä sopiminen.


Ylen mukaan Rytköstä pyydettiin tiistaina A-studioon kolmesti. Alun perin Yle pyysi Rytköseltä tiistaina puoli kahden maissa haastattelua inserttiä varten. Myöhemmin iltapäivällä Rytköstä päätettiin pyytää studioon.

Ylen Ville Kolarin mukaan Rytkönen kieltäytyi ensin suorasta lähetyksestä avustajansa välityksellä. Rytkösen avustaja ei halunnut kertoa Journalistille, onko hän välittänyt Ylelle tällaisen kieltäytymisen.

Hieman myöhemmin Yle pyysi Rytköstä suoraan lähetykseen uudelleen, tällä kertaa ottamalla yhteyttä suoraan Rytköseen. Tällöin Rytkönen suostui.

Journalistin haastattelussa Rytkönen sanoo saaneensa vain kaksi haastattelupyyntöä: yhden inserttiä varten ja toisen studiokeskusteluun. Molempiin hän suostui.

Myös Tehyn viestintä sanoo, että haastattelupyyntöjä tuli heille vain kaksi. Tehyn viestinnän mukaan Rytkönen ei myöskään kieltäytynyt kutsusta studioon – insertin kuvaukseen liittyen aikataulun kanssa oli tosin haasteita, mutta ne ratkesivat, kun insertti vaihtui suoraan lähetykseen.

”Siinä vaiheessa, kun ministeri Lindén ilmoitti, että hän tulee, toimitus päätti tehdä haastavamman kokonaisuuden, jossa olisikin KT, Tehy ja ministeri. Sitä alettiin järjestää”, Ylen Ville Kolari selvittää.

A-Studion toimitus ei kuitenkaan Kolarin mukaan saanut ajoissa kaikilta tietoa siitä, että suora lähetys voitaisiin toteuttaa keskusteluna.

”Koska kaikilta osapuolilta – ministeriltä ja Kuntatyönantajilta – ei saatu ajoissa vastausta, jossain vaiheessa piti lyödä lukkoon, että ei voida jättää tämän varaan, vaan mennään alkuperäisellä suunnitelmalla.”

Tehyn Rytkösen mukaan hänelle ei missään vaiheessa sanottu, että studiokeskustelun toteutuminen olisi epävarmaa. Pikemminkin hänelle soittanut toimittaja joutui hieman ylipuhumaan Rytköstä, joka ei ollut osannut aamulla aavistaa päätyvänsä päivän aikana suoraan lähetykseen.

”Tuskailin vaatteitani, ja hän sanoi, että tulet nyt vaan 19.45 maskiin”, Rytkönen sanoo.


Ville Kolarin mukaan Yle ei anna haastateltavien määrätä, millä ehdoin nämä tulevat suoraan lähetykseen. Hän kuitenkin sanoo, että haastateltavien kanssa voidaan keskustella siitä, kenen kanssa he osallistuvat keskusteluun.

”Ei voi olla niin, että ihminen näkee ovella, että ketä siellä on ja kääntyy takaisin. Totta kai se käydään läpi, ketä on vieraina”, Kolari sanoo.

”Usein esimerkiksi työehtoriidan osapuolet eivät neuvotteluaikana tule mielellään studioon, koska he eivät halua julkisuuteen. Meidän pitää pelata avoimin kortein – ja ihmisillä on oikeus kieltäytyä tulemasta. Emme me voi pakottaa ketään, mutta päätösvalta on aina meillä.”

Jos ministeri olisi asettanut haastattelulleen ehtoja ja hänet olisi silti otettu studioon, se olisi Kolarin mukaan kerrottu lähetyksessä.

”Aina voi yrittää, ja niitä vääntöjä olen käynyt monta. Mutta ei meihin voi sillä tavalla vaikuttaa.”

Millariikka Rytkönen pitää kohteliaana käytäntönä sitä, että suoran lähetyksen muista keskustelijoista kerrotaan etukäteen. Hän saattaa joskus myös itse ehdottaa hyviä keskustelukumppaneita vastapuolelta.

”Mutta se on hyvässä hengessä – ei niin, että kuka suostuu tulemaan. ”