Ylen ohjelmatyöntekijöiden ja MTV:n sisällöntekijöiden palkat nousevat tänä vuonna kaksi prosenttia. Molempien yhtiöiden työntekijöille tehtiin maaliskuun alussa uudet työehtosopimukset: Ylen sopimus hyväksyttiin 1. maaliskuuta ja MTV:n 10. maaliskuuta.
MTV:n uusi työehtosopimus takaa työntekijöille 1,6 prosentin yleiskorotuksen. Sen lisäksi jaetaan 0,4 prosentin paikallinen erä.
”Voi sanoa, että korotus on Journalistiliiton yleisen linjan mukainen”, edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.
Myös elokuva- ja tv-tuotantoihin neuvoteltiin tammikuussa kahden prosentin palkankorotus.
MTV:n tes parantaa myös ilta-, yö- ja ylitöiden ehtoja, kertoo Media- ja ohjelmatyöntekijöiden yhdistyksen MOT:n puheenjohtaja Kari Pyrhönen.
Tärkeä periaatteellinen korjaus Pyrhösen mukaan on, että tuottajia tuuraavien toimittajien korvauksia saatiin nostettua merkittävästi. Aiemmin pomon tuuraamisesta sai vain nimellisen korvauksen.
Pyrhönen kuvaa neuvotteluja erittäin tiukoiksi. Journalistiliitto ehti antaa lakkovaroituksen, ja sopu saatiin aikaan vasta sovittelijan toimistolla.
Journalistiliitto ja Palvelualojen työnantajat Palta hyväksyivät uuden sopimuksen päivää ennen kuin lakon oli määrä alkaa. Lakkoon olisi mennyt noin 160 MTV:n sisällöntekijää.
Nyt syntynyt sopu on Pyrhösen mukaan tyydyttävä. Sovittelijan ratkaisu oli parempi kuin se, jonka neuvottelupöydästä olisi saanut.
”Saimme käteen kylmää rautaa, ja puristimme siitä pari tippaa hunajaa”, hän kuvaa.
Ylen neuvottelut olivat MTV:n neuvotteluita sopuisammat. Tulos saatiin samana päivänä, jona Ukrainassa alkoi sota. Sopu oli Ylen ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtajan Antti Laakson mukaan helpotus.
”Huonoa sopimusta ei olisi tietenkään tehty, mutta oli todella hyvä, että tämä saatiin pois sinä päivänä, kun Venäjän hyökkäys alkoi. Saimme työrauhan.”
Ylen neuvotteluissa Palta oli valmis vain 1,9 prosentin korotukseen: 1,6 prosentin yleiskorotukseen ja 0,3 prosentin paikalliseen erään. Ratkaisijaksi nousi Yle, joka päätti tulla työntekijöitä vastaan omalla 0,1 prosentin paikallisella erällään, Laakso kertoo.
Pätkätyöntekijöiden asemaa sopimus parantaa muun muassa niin, että määräaikaisten sopimusten jatkosta pitää kertoa nykyistä aiemmin. Yli vuoden pituiset määräaikaisuudet tulevat sisäiseen hakuun.
Laakson mukaan määräaikaisten asemaa on pyritty parantamaan neuvottelu kerrallaan, pienin askelin.
”Eivät määräaikaisuudet näin isosta yhtiöstä kuitenkaan koskaan kokonaan poistu, eikä se olisi hyväkään”, Laakso sanoo.
Sekä Ylen että MTV:n nyt solmitut työehtosopimukset ovat kaksivuotisia. Sopimuksen toisen vuoden palkkaratkaisut neuvotellaan myöhemmin, Ylellä loppuvodesta ja MTV:llä tammikuussa.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena