Tiukkaa edunvalvontaa, laadukkaita palveluita ja asiantuntemusta freelancereiden asioissa. Niitä Suomen elokuva- ja mediatyöntekijöiden yhdistyksen Setin jäsenet odottavat, kun yhdistys liittyy osaksi Journalistiliittoa.
”Haluamme parantaa jäsentemme palveluita. Uskomme, että se onnistuu Journalistiliiton kautta”, Iddo Soskolne sanoo.
”Journalistiliitolla on vahvaa osaamista freelance-asioista ja meidän jäsenistössämme on paljon työsuhteisiä freelancereita”, Janina Witkowski sanoo.
Witkowski ja Soskolne ovat Setin hallituksen jäseniä ja työskentelevät molemmat elokuvatuotannoissa. He olivat Journalistiliiton valtuuston kokouksessa torstaina 25. marraskuuta kertomassa yhdistyksensä toiminnasta.
Set päätti hakea Journalistiliiton jäsenyyttä marraskuun alussa. Yhdistys on aiemmin kuulunut Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liittoon Temeen. Journalistiliiton valtuusto hyväksyi Setin liiton jäsenyhdistykseksi yksimielisesti.
Ennen päätöstä liitto kuuli asiasta myös nykyisiä jäsenyhdistyksiään. Myös ne kaikki kannattivat Setin jäsenyyttä.
Journalistiliitto on jo aiemmin neuvotellut elokuva- ja tv-alan työehdoista yhteistyössä Temen kanssa. Siksi Journalistiliitto oli Setille luontainen uusi koti, Iddo Soskolne sanoo.
Setin jäseninä on esimerkiksi kuvaajia, kuvaussihteereitä, tuotanto- ja kamera-assistentteja, lavastajia, leikkaajia ja äänittäjiä. He työskentelevät laajasti erilaisissa tv- ja elokuvatuotannoissa draamaelokuvista realityyn.
”Jäsenkenttä on valtavan monimuotoinen”, Witkowski sanoo.
Jäseniä on tällä hetkellä noin tuhat. He eivät siirry automaattisesti Journalistiliiton jäseniksi yhdistyksensä mukana, vaan heidän pitää hakea Journalistiliiton jäseniksi myös itse.
Journalistiliittoon on viimeksi liittynyt uusi jäsenyhdistys vuonna 1980, Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL.
Elokuva- ja tv-ala valmistautuu tällä hetkellä työehtosopimusneuvotteluihin. Nykyinen sopimus päättyy tammikuun lopussa.
Witkowski ja Soskolne kertovat, että elokuva- ja tv-alan työntekijöitä puhuttavat etenkin työajat, jaksotyö ja työssä jaksaminen. Suuri osa Setin jäsenistä tekee pätkätöitä vaihtuvissa tuotannoissa.
”Oma pisin työsopimukseni on ollut viisi kuukautta. Suurin osa jäsenistämme tekee silpputyötä”, Sokolne kertoo.
Alan työllisyystilanne on kuitenkin erittäin hyvä. Suomessa kuvataan nykyisin paljon myös ulkomaisia tuotantoja. Kansainvälisen kasvun takia osaajista on jopa pulaa.
”On tärkeää, että meillä tehdään suomalaista sisältöä ja että tekijät voivat tuotannoissa hyvin”, Witkowski sanoo.