Työelämä

Irtisanominen Landsbygdens Folk -lehdessä toi pintaan pitkään jatkuneet ongelmat työyhteisössä

Useat entiset ja nykyiset työntekijät kertovat pitkään jatkuneista työyhteisön ongelmista, kuten kiusaamisesta ja pahoinvoinnista Landsbygdens Folk -lehdessä. Ongelmat koskevat myös lehteä julkaisevan Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC) -järjestön toimistoa.

Landsbygdens Folk on ruotsinkielisen, maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestön Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbundin jäsenlehti. SLC toimii Pohjanmaalla, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Ongelmiin ei työyhteisössä ole juuri puututtu, vaikka sen historiassa on myös vakavia tapauksia, kuten epäilyt työpaikalla tapahtuneista pahoinpitelyistä ja seksuaalisesta häirinnästä. Järjestön johto sanoo, ettei se ole ollut tietoinen ongelmista tai ainakaan niiden laajuudesta.

Asiasta kertoo tänään ilmestynyt Journalistin juttu Uppsägning på Landsbygdens Folk blottade illamående på SLC – ”mobbning har förekommit under den mesta av tiden jag var anställd”. Aihetta on selvittänyt ja jutun on kirjoittanut freelancetoimittaja Lina Laurent.


Journalistin tarkoitus oli käsitellä sitä, millaisia ajatuksia ja tunteita yllättävä irtisanominen aiheuttaa. Juttua tehdessä kävi kuitenkin ilmi, että työyhteisössä oli pielessä paljon muutakin.

Landsbygdens Folkista irtisanottu toimittaja Nina Colliander-Nyman suostui haastatteluun aiheesta. Colliander-Nyman ja SLC:n toimistolla työskennellyt juristi Mikaela Strömberg irtisanottiin viime marraskuussa lyhyellä varoitusajalla ilman yt-neuvotteluja tai luottamushenkilön läsnäoloa.

Colliander-Nyman ja Strömberg kyseenalaistivat sen, että heidän potkujensa oikeat syyt olisivat olleet tuotannollis-taloudelliset, kuten työnantaja on väittänyt.

Colliander-Nyman kertoo joutuneensa järjestön johdon kritiikin ja asiattoman kohtelun kohteeksi. Tämän vahvistaa esimerkiksi hänen aiempi esihenkilönsä, LF:n päätoimittajana vuosina 2007–2020 toiminut Micke Godtfredsen. Godtfredsenin mukaan järjestössä on esiintynyt erilaista kiusaamasta koko sen ajan, kun hän työskenteli lehdessä.

Työyhteisössä on aiemmin ollut myös vakavia tapauksia, joita ei ole juurikaan käsitelty.

2000-luvun alussa järjestössä työskennellyt kertoo kollegansa pahoinpidelleen ja ahdistelleen häntä seksuaalisesti työpaikalla työajan jälkeen. Tilanteessa olivat läsnä vain tekijä ja uhri. Asiasta ei tehty rikosilmoitusta. Journalistin haastattelussa tekijä kertoo, ettei muista tilanteesta mitään.

Hieman myöhemmin eräs työntekijä tiettävästi kuristi toista työpaikalla työaikana. Kuristettu teki pahoinpitelystä rikosilmoituksen. Viikkoa myöhemmin osat olivat vaihtuneet: pahoinpitelystä syytetty teki rikosilmoituksen kollegastaan, jonka hän kertoi uhkailleen itseään puhelimessa. Molemmissa tapauksissa oli kyse sana vastaan sana -tilanteesta, ja poliisi lopetti tutkinnat. Asiaa käsiteltiin työterveyden kanssa yhteistyössä.



SLC:n hallituksen puheenjohtaja Mats Nylund kertoo Journalistin haastattelussa tietävänsä vain yhdestä kiusaamistapauksesta työpaikalla, mutta kieltää olleensa tietoinen muista tapauksista. Myös SLC:n aiempi hallituksen puheenjohtaja Holger Falck sanoo, ettei hän ole ollut tietoinen kiusaamisesta tai epäasiallisesta käytöksestä. Hän kuitenkin myöntää huutaneensa työntekijöille.

Journalistin haastattelussa Mats Nylund korostaa henkilöstöasioiden kuuluvan toiminnanjohtajan vastuulle.

SLC:n nykyinen toiminnanjohtaja Jonas Laxåback kuvaa työyhteisön tunnelmaa kaikesta huolimatta hyväksi, mutta huomauttaa kaikkien olleen etätöissä maaliskuusta 2020 lähtien.

Laxåback kertoo työnantajan ottaneen ilmi tulleen epäasiallisen kohtelun vakavasti ja puuttunut siihen mahdollisimman nopeasti. Hänen mukaansa kiusaamista ei tällä hetkellä lehden toimituksessa tai järjestössä esiinny.

Lina Laurentin jutun Uppsägning på Landsbygdens Folk blottade illamående på SLC – ”mobbning har förekommit under den mesta av tiden jag var anställd” voi lukea kokonaan ruotsiksi täältä.