Journalisten

Sydin söker ny chefredaktör

Jakten på Mats Ekmans efterträdare som ansvarig utgivare för tidningen Syd-Österbotten går in på slutrakan. I maj meddelade Ekman att han lämnar posten som biträdande chefredaktör och ansvarig utgivare, för att återgå till jobbet som nyhetsreporter för Vasabladet.

”Jag började här 2008 och räknade tidigare i år ut att jag är den chefredaktör som suttit längst bland de nuvarande chefredaktörerna på Svenskfinlands dagstidningar. Tretton år är en lång tid och det är dags för en förnyelse”, säger Ekman.

Hans nygamla uppgift blir att bevaka Sydösterbotten för HSS Medias tidningar, i första hand för Vasabladet. Den fysiska arbetsplatsen förblir den samma, redaktionen i Närpes, där sju av Sydins nio reportrar arbetar. Två reportrar finns stationerade vid lokalredaktionen i Kristinestad. Sydins kärnområde består av kommunerna Närpes, Kristinestad, Kaskö och Korsnäs.

”I dagarna håller redaktionen här i Närpes på att återvända från distansarbetet. Jobbet är förstås mobilt, men jag kommer att ha min bas här.”

Enligt rekryteringsannonsen, med sista ansökningsdag 15 oktober, leder ansvariga utgivaren för tidningen Syd-Österbotten utvecklingen av den digitala lokaljournalistiken tillsammans med redaktionen. Niklas Nyberg, HSS Medias VD och chefredaktör, efterlyser en samarbetsbenägen person som har kompetens inom både journalistik och ledarskap.

”Som ansvarig utgivare är du ansvarig för det journalistiska innehållet, men journalistiskt ledarskap handlar också om mycket mer i dagens läge. Vi söker en person som också är nyfiken på att lära sig nya saker inom journalistik och ledarskap, samt någon som gärna jobbar i team.”

Enligt Nyberg mår Sydin bra som lokaltidning och följer i stort sett de trender som råder inom branschen.

”Sydin blir i sakta mak mer och mer digital och har i dag över 20 procent enbart digitala prenumeranter. De lokala annonsörerna ser fortfarande Sydin som en viktig kanal”, framhåller Nyberg.