Nimitys

Juristi löysi kutsumuksensa journalismista

Kasperi Summanen, 33 aloitti syyskuussa Verkkouutisten ja Nykypäivän uutena päätoimittajana. Hän siirtyi tehtävään Verkkouutisten ja Nykypäivän tuottajan paikalta. Summanen aloitti lehden avustajana vuonna 2014 ja on toiminut myös lakiasiaintoimistossa avustavana lakimiehenä. Hänellä on oikeustieteen alempi korkeakoulututkinto.

Miten aiot kehittää päätoimittamiasi lehtiä?
Uudistamme verkkosivumme täysin ensi kevääksi. Pyrimme siihen, että voimme nykyistä enemmän vaikuttaa siihen, minkä näköisinä ja kokoisina ilmiöt ja uutisaiheet ovat sivustolla. Nykyiset sivut ovat aika staattiset. Nykypäivän uudistus on vasta alkamassa, en halua sanoa siitä vielä mitään.

Kerroit nimitysuutisessa, että ”panostat nopeampaan ja kiinnostavampaan uutispalveluun”. Mitä se tarkoittaa?
Olemme pieni toimitus, joten emme voi noteerata kaikkia uutisia tai olla kenenkään ainoa uutismedia. Pyrimme yleissähkeiden pumppaamisen sijaan keskittymään siihen, että meillä on aina tarjota uutisia ja näkökulmia, joita muilla ei ole.

Miten lehden nimi ”Verkkouutiset” mielestäsi istuu nykyaikaan?
Minusta se istuu tähän aikaan paremmin kuin koskaan. Olemme tunnettu brändi ja viime vuosina meidän lukijamäärämme ja tunnettuutemme ovat kasvaneet vauhdilla. Ehkä Verkkouutisia ei enää voisi uutena nimenä tuoda markkinoille.

Toimit aiemmin juristina. Mikä sai sinut kiinnostumaan toimittajan töistä?
Rakkaus kirjoittamiseen. Olen ollut pienestä pitäen hulluna lukemiseen ja kirjoittamiseen. Lakifirmassa tein pitkää päivää, mutta silti tein innolla viikonloppuisin freelancetoimittajan töitä. Lopulta päätin ryhtyä tekemään työkseni sitä, mitä tein aiemmin vapaa-ajallani.

Kun sinut valittiin päätoimittajaksi, liityit kokoomukseen. Miksi?
Kokoomus on aina ollut minun puolueeni, ja kokoomuksen pää-äänenkannattajan päätoimittajana minun on tärkeää olla tiiviisti mukana myös puolueen toiminnassa.

Myös isäsi Reino Summanen oli toimittaja ja kokoomuksen jäsen. Millaista on kokoomuslainen journalismi?
Hyvä journalismi ei katso puoluekirjaa eikä saakaan katsoa. Haluan ajatella, että toimittajuus menee puoluejäsenyyden edelle. Toimittaja on aina ensimmäiseksi toimittaja ja puolueen jäsen sen lisäksi.

Puoluelehdillä on toisinaan tapana korostaa riippumattomuuttaan suhteessa puolueeseen. Miten sinä näet asian?
Me olemme itsenäinen toimitus, joka tekee itsenäistä journalistista työtä. Meidän journalistinen linjamme on yhtä puolueen arvojen kanssa, mutta meillä on tärkeä tehtävä puolueen sparraamisessa. Hyvää journalismia voi tehdä riippumatta siitä, tunnustaako sinistä tai punaista väriä.

Miten reagoisitte siihen, jos esimerkiksi kokoomuksen puoluesihteeri sattuisi törttöilemään humalassa?
Jos kyseessä on uutinen, niin kyllä me sen noteeraisimme. Uutiset ovat aina uutisia, ei siihen vaikuta mitkään hygieeniset seikat.