Journalisten

Gestrin-Hagner och Lillkvist gästar Jpodden

Gräva lokalt, nysta upp oegentligheter i Svenskfinland och ställa rätt frågor till beslutsfattare och makthavare. Hur gör man? Hur hittar man nyheterna? Och hur förbereder man sig för en ansvarsutkrävande intervju? Det här diskuterar journalisterna Maria Gestrin-Hagner från Hufvudstadsbladet och Marcus Lillkvist från HSS Media i Jpoddens nionde avsnitt som utkommer fredagen 27 augusti. Magnus Londen är programvärd.

Maria Gestrin-Hagner är aktuell med sin granskning av oegentligheterna vid föreningen Pohjola-Norden och dess understödsstiftelse. Tidigare har hon bland annat avslöjat hur Svenska folkskolans vänner renoverade en lyxlägenhet åt sin kanslichef 2017.

I Jpodden berättar hon om hur det gått till när hon grävt i finlandssvenska stiftelser och föreningar och om vilka reaktioner hon fått. 

Marcus Lillkvist gräver lokalt i Österbotten. Han är bland annat känd för att ha begärt ut namnen på sökande då Jakobstad sökte stadsdirektör 2016. Staden gav inte ut alla namn och Marcus Lillkvist tog ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen. År 2019 kom beskedet: Jakobstad hade gjort fel.

Jpodden är Journalistförbundets podcast vars första avsnitt utkom i december 2020. Jpodden är en del av förbundets specialsatsningar under 100-årsjubileet och ett nytt avsnitt sänds en gång i månaden under hela jubileumsåret.

Det föregående avsnittet sändes i juli. Då var temat förlagsredaktörens arbete – med Sara Ehnholm Hielm från Förlaget M och Lari Assmuth från Schildts & Söderströms som gäster. De diskuterade bland annat skillnaderna i att jobba med skönlitteratur och läromedel och gav tips för den som drömmer om att bli förlagsredaktör.

Du kan lyssna på Jpodden via Journalistförbundets webbplats, via Apple eller Spotify.

Jpoddens logo