Media-ala

Mediatalo Punamusta aloittaa yt-neuvottelut – toimitukset säästyvät irtisanomisilta

Punamusta Media -konserni aloittaa yt-neuvottelut. Neuvottelut koskevat konsernin näkyvyys- ja painoliiketoiminnan yhtiöitä̈ Puna Mustaa ja Forssan Kirjapainoa. Yt-neuvotteluiden piirissä on 420 työntekijää. 

Näkyvyys- ja painoliiketoiminnan liikevaihto on ollut laskussa ja tulos painui reilusti tappiolle. 

Konserni hakee neuvotteluista noin 2,5 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä, mikä alustavan arvion mukaan tarkoittaa enintään 50 henkilötyövuoden vähentämistä. Konserni hakee säästöjä etsitään myös palkkaus- ja työaikamallien muutoksilla.  

Yt-neuvottelut eivät koske konsernin medialiiketoimintaa. Tilinpäätöstiedotteessaan yhtiö ennakoi medialiiketoiminnan liikevaihdon kasvavan tänä vuonna.  
”Mediamyynti elpyy vuotta 2020 korkeammalle tasolle, ja tilaustuloissa näkyy digitilausten kasvu. Lisäksi kevään kuntavaalit lisäävät mainostuloja. Kuluttajien ja yritysten luottamus palautuvat nopeasti pandemian hellittäessä”, konsernin tilinpäätöstiedotteessa todetaan.  

Medialiiketoiminta kattaa noin viidenneksen koko konsernin liikevaihdosta. 

Sanomalehti Karjalaisen päätoimittajan Pasi Koivumaan mukaan viime vuosi oli konsernin medialiiketoimialalle koronasta huolimatta hyvä.  

”Teimme voitollista tulosta kaksi miljoonaa euroa”, Koivumaa sanoo.  

Karjalainen ja konsernin paikallislehdet saivat koronatukea yhteensä noin 300 000 euroa. Koivumaan mukaan tuki tuli tarpeeseen.  

”Vaikka viime vuosi meni yllättävän hyvin, niin eihän se helppoa ollut. Alkuvuosi on ollut meillä, kuten kaikilla muillakin, todella nihkeä”, Koivumaa sanoo. 

Koivumaan mukaan koronatuki ei vaikuttanut siihen, että mediatoiminnat säästyivät nyt alkaneilta yt-neuvotteluilta.  

”Yt-ratkaisuissa katsotaan vuotta ja kahta eteenpäin, se on siinä rikkana rokassa. Totta kai tällaisessa tilanteessa kaikki vaikuttaa, mutta olisi aivan liian yksioikoista väittää, että se olisi ratkaissut asian puoleen tai toiseen. Tuki pelastaa yhden tai kaksi kuukautta korkeintaan.”