Media-ala

Kaleva Mediassa alkavat yt-neuvottelut – uhan alla 20 työsuhdetta

Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut Kaleva365 Oy:ssa, jonka lehtiä ovat muun muassa Kaleva ja Lapin Kansa. Kuva: Maiju Pohjanheimo.

Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut Kaleva365 Oy:ssa. Neuvottelut voivat johtaa enimmillään 20 työntekijän työsuhteen ehtojen muutokseen, osa-aikaistamiseen tai irtisanomiseen.

Neuvottelut koskevat Kaleva365:n toimitusten väkeä maakunta-, paikallis- ja kaupunkilehdissä, mainostuotantoa sekä painon ja jakelun esimiestoimintaa.

Yhtiö kertoo aloittavansa yt-neuvottelut, koska se aikoo uudistaa organisaationsa ja toimintaansa muuttuvassa ja digitalisoituvassa toimintaympäristössä.

Henkilöstölle kerrottiin yt-neuvotteluiden aloittamisesta tänään 1. helmikuuta. Kalevan toimituksen pääluottamushenkilö Hanna Kuonanoja sanoo, että toimituksen tunnelmia on näin pian henkilöstöinfon jälkeen vaikea luonnehtia, koska paikan päällä toimituksessa on koronan vuoksi niin vähän ihmisiä.

”Koronavuonna on totuttu yllätyksiin. Mutta en usko, että näin isoa uudelleenorganisonnin tarvetta osattiin toimituksessa ennakoida. Enemmän meillä on ollut mielessä selviytyminen poikkeusajasta.”

Kuonanojan mukaan on olennaista, tullaanko tulevina viikkoina neuvottelemaan irtisanomisista vai työnkuvien muutoksista. Jos neuvotteluissa olisi kyse vain 20 henkilötyövuoden vähentämisestä, se kuulostaisi radikaalilta.

”Meillä on ollut paljon yt-neuvotteluja viime vuosina. Löysät, jos niitä on koskaan ollutkaan, on vähennetty jo kauan sitten.”

Kaleva Median toimitusjohtajan Juha Laakkosen mukaan neuvotteluiden ensisijainen tavoite ei ole rahansäästö. Hänen mukaansa niissä on tarkoitus käydä läpi, mitä osaamisalueita on tarpeen vahvistaa ja mistä vähennetään.

”Printin pitkään hioutunut prosessi on pitänyt sisällään tietyt stepit, ja digillä on ollut omansa. Yhdistämme toimintamallit niin, että teemme monikanavaisia sisältöjä kuluttajalle yhdellä prosessilla. Mennään sisältö ensin eikä kanava ensin”, Laakkonen sanoo.

”Ainahan se on ikävää, jos joudutaan vähentämään – lisääminen ja kehittäminen on mielekkäämpää. Aika paljon neuvottelemme kuitenkin uusista rooleista ja työnkuvien muuttamisesta. Jos osaamisvajeisiin ei löydy henkilöä toisesta roolista talon sisältä, voidaan rekrytoida ulkoa. Jos jossain on päällekkäisyyttä, siellä voi olla vähentämistarvetta.”

”Printin lasku ei ole dramaattinen, mutta se on kuitenkin jatkuvaa. Samaan aikaan digitaaliset sisällöt ja monikanavaisuus lisääntyy. Uudistaminen on tehtävä pienin askelin. Se on meillekin ollut vuosittaista, mikä on ikävää yksilöiden kannalta”, Laakkonen sanoo.

Kaleva Median edelliset yt-neuvottelut päättyivät keväällä 2020. Silloin Oulu-lehti sulautettiin toiseen kaupunkilehteen Forum24:ään, ja yksi toimittaja ja kaksi ilmoitusmyyjää irtisanottiin. Yt-neuvottelut yhtiössä käytiin myös syksyllä 2019. Niiden seurauksena työt loppuvat 23 henkilöltä. Kuusi heistä oli toimittajia. Yhtiö kävi yt-neuvottelut myös sitä edellisenä vuonna.

Kaleva kertoi joulukuun lopussa, että Kaleva Media saa journalismin edistämiseen tarkoitettua koronatukea noin 714 000 euroa. Maksimissaan tukea saattoi saada 800 000 euroa yritystä tai konsernia kohti.

Kaleva365.n lehtiä ovat Kaleva, Lapin Kansa, paikallislehdet Raahen Seutu, Koillissanomat, Rantalakeus, IIjokiseutu, Siikajokilaakso ja Pyhäjokiseutu sekä kaupunkilehdet Forum24, Raahelainen, Pudasjärvi-lehti, Lounais-Lappi ja Uusi Rovaniemi.

OIKAISU 2.2.2021 klo 9.12: Juttuun on korjattu tieto, että Kaleva Median edelliset yt-neuvottelut päättyivät keväällä 2020. Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että Kaleva Median edelliset yt-neuvottelut päättyivät syyskuussa 2019.