Liitto

Oman ajan ja Elmon kustantaja hakeutui yrityssaneeraukseen – freelancereilta on jäänyt palkkioita saamatta, nyt maksun saa ennakkoon

Lehtimoguli on kustantanut Oma aika -lehteä viime vuoden alusta lähtien. Se osti lehden Fokus Medialta, joka aikoi lakkauttaa lehden.

Elmo-urheilulehteä ja Oma aika -seniorilehteä kustantava Lehtimoguli oy on jättänyt lokakuussa käräjäoikeuteen yrityssaneeraushakemuksen maksuvaikeuksien takia. Laskurästien joukossa on freelancereiden juttu- ja kuvauspalkkioita.  

Rahojaan odottavien freelancereiden tilanne on vaikea, sillä käräjäoikeus on määrännyt Lehtimogulille yrityssaneerausmenettelyn takia väliaikaisen maksukiellon 31.12.2020 lukien.

”Koska heillä on nyt maksukielto, he eivät saa maksaa vanhoja velkoja, jotka ovat syntyneet ennen saneeraushakemuksen jättämistä”, Journalistiliiton juristi Hannu Hallamaa sanoo. 

Journalistiliitto hoitaa normaalisti freelancer-jäsenten laskujen oikeudellisen perinnän. Nyt Lehtimogulin vanhoja laskuja ei kuitenkaan voi periä väliaikaisen maksukiellon takia. Hallamaa kehottaakin freelancereita odottamaan, kunnes selviää, pääseekö Lehtimoguli yrityssaneeraukseen. 

”Jos Lehtimoguli pääsee yrityssaneeraukseen, vanhoja velkoja todennäköisesti leikataan, jotta yritys saa uuden alun. Leikkausprosenttia ei uskalla lähteä arvailemaan”, Hallamaa sanoo. 

Leikkaaminen tarkoittaa sitä, että velat maksetaan vain osittain. Tässä tapauksessa freelancerit mahdollisesti saisivat vain osan palkkioistaan. 
Jos Lehtimoguli ei pääse saneeraukseen, edessä voi olla esimerkiksi konkurssi. Silloin velkoja voi hakea konkurssipesästä. 

”Tiedotamme freelancereille, kun yrityssaneeraukseen pääseminen selviää”, Hallamaa sanoo. 

Lehtimoguli on jättänyt maksamatta myös joitakin uudempia laskuja, jotka ovat syntyneet saneeraushakemuksen lähettämisen jälkeen.  

”Uusista laskuista voi laittaa muistutuksen, ja olen niitä lähettänytkin”, Hallamaa sanoo. 

Tällainen velka on syntynyt esimerkiksi lappeenrantalaiselle freelancerille Tiina Suomalaiselle, joka kirjoitti Oma aika -lehden uusimpaan numeroon laajan artikkelin kahden naisen ystävyydestä. 

Suomalainen lähetti laskun tehdystä työstä 16. joulukuuta. Maksua ei ole kuitenkaan maksettu vieläkään, vaikka eräpäivä meni jo vuodenvaihteessa. Kun Suomalainen kyseli toissa viikolla laskun perään, päätoimittaja kertoi yrityksen olevan talousvaikeuksissa. 

”Ei minun talouteni kaadu 750 euroon, mutta kyllä se ketuttaa, jos palkkiota ei makseta. Minä tein kuitenkin kahden päivän työn”, Suomalainen sanoo.  

  

Oma aika -lehden päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen kertoo Journalistille, että yritys on siirtynyt maksamaan avustajien palkkioita etukäteen. 

”Luottamuksen palauttamiseksi suurin osa maksuista tehdään nyt ennakkomaksuperiaatteella eli avustajat alkavat työskentelemään, kun heille on maksettu. Yksittäisiä viivästyksiä lukuun ottamatta olemme nyt maksaneet uudet laskut”, Virnes-Karjalainen sanoo. 

Elmo-lehden päätoimittaja ja Lehtimoguli-yrityksen hallituksen jäsen Jukka Rönkä pahoittelee hankalaa tilannetta avustajille. 

”Pyrkimys on, että avustajien maksut maksetaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman kokonaisesti”, Rönkä sanoo. 

Lehtimoguli on vuonna 2017 perustettu lehtikustantaja, joka on kustantanut alusta asti Elmo-lehteä. Lehtimoguli osti Oma aika -lehden vuoden 2020 alussa Fokus Media -kustantamosta.