Media-ala

Fokus Media yt-neuvottelee asiakaslehtiyksikössään

Fokus Median yt-neuvottelut koskevat journalistien osalta yhtiön asiakaslehtiyksikköä Sisua, joka on tehnyt muun muassa Finnairin Blue Wings -lehteä.

Fokus Mediassa ovat käynnissä yt-neuvottelut, joiden piirissä on 16 henkilöä. Uhan alla on maksimissaan neljä työsuhdetta.  

Journalistien osalta neuvottelut koskevat Fokus Median asiakaslehtiyksikköä Sisua.  

”Korona on aiheuttanut äkillisiä muutoksia asiakaslehtiasiakkaiden tarpeeseen käyttää meidän palveluitamme, isoimpana Finnair ja Blue Wingsin tekeminen”, sanoo Fokus Median pääluottamusmies Isma Valkama

Valkaman mukaan yhtiö aloitti keväällä asiakaslehtien tekijöiden lomautukset irtisanomisten välttämiseksi. 

”Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Blue Wingsiä ei tulla tekemään pitkään aikaan. Kyse ei ole yksistään Finnairista vaan myös ilmailusäädöksistä, joiden mukaan lentokoneissa ei nyt saa olla ylimääräisiä printtituotteita.” 

Vuonna 2014 perustetussa Fokus Mediassa on vuosien varrella käyty useita yt-neuvotteluja. Toimitukset ovat vapaaehtoisesti alentaneet palkkojaan ja vaihtaneet lomarahojaan vapaisiin. 

Edellisissä, syksyllä 2019 käymissään yt-neuvotteluissa Fokus Media lakkautti Ellen ja Cosmopolitanin, myi Oman Ajan ja ulkoisti Auto Bild Suomen tuotannon. 

Kahdeksan työntekijää irtisanottiin ja muut paitsi asiakaslehtien ja yritysjulkaisujen tekijät lomautettiin kahdeksi viikoksi.   

Samoihin aikoihin yhtiö sai uudeksi toimitusjohtajakseen Mikko Saastamoisen

Isma Valkama sanoo, että 2019 yhtiössä tehtiin isoja säästöjä ja henkilöstöltä vaadittiin rajua venymistä.  

“Tämä alkuvuosi kuitenkin näytti jopa yllättävän myönteiseltä ennen koronaa.” 

Yt-neuvottelut, irtisanomiset ja pitkät lomautukset ovat rankkoja joka kerta, Valkama sanoo. 

“Olosuhteisiin nähden henkilöstö suhtautuu nyt käynnissä oleviin yt-neuvotteluihin ymmärtäväisesti. Aikaisempien vuosien säästötoimet ovat olleet paljon vähemmän ymmärrettyjä.” 

Nyt käynnissä olevat yt-neuvottelut kestävät kaksi viikkoa ja päättyvät kuluvalla viikolla.  

Neuvottelujen seuraukset ovat Valkaman tietojen mukaan selvillä ensi viikon alussa. 

Tällä hetkellä Fokus Media työllistää vakituisesti noin 50 henkilöä.