A-lehtien yt-neuvottelujen seurauksena työt päättyvät 27 työntekijältä. Heistä 16 on journalisteja.
Toimitusjohtaja Kaisa Ala-Laurilan mukaan 26 työntekijää otti paketin ja yksi irtisanotaan. Neuvottelut saatiin päätökseen maanantaina 2. marraskuuta.
Avun vakituiset toimittaja-tehtävänimikkeellä olevat työsuhteet päättyvät. Asiasta uutisoi ensimmäisenä MTV 27. lokakuuta.
Avun toimitus on osa ajankohtaismedioiden toimitusta, johon Kaisa Ala-Laurilan mukaan jää yt-neuvotteluiden jälkeen yli 20 journalistia ja toimenkuvia, joihin kuuluu myös kirjoittaminen.
Ala-Laurila ei halua kommentoida, miksi nimenomaan toimittajat joutuvat lähtemään.
”En voi kommentoida yksittäistapausten perusteita varsinkaan, kun jouduimme MTV:n uutisoinnin yhteydessä täsmentämään, että kyse on kolmesta kirjoittavan toimittajan päättyvästä työsuhteesta.”
Neuvotteluiden perusteena olivat yleiset tuotannolliset syyt ja muutamassa toiminnossa myös taloudelliset syyt.
“Median kehittäminen vaikuttaa toimenkuviin, jotka monipuolistuvat. Toimitukseen jäävät tekevät juttuja mutta myös muita asioita, kuten editointia, audiota ja kuvajournalismia.”
Työnantaja tarjosi työsuhteen päättämiseen kahta vaihtoehtoa: eropakettia tai irtisanomista.
Eropaketti tarkoittaa sitä, että työsuhde päätetään ja lähtevä työntekijä saa rahallisen korvauksen. Työntekovelvoite päättyy, ja koska kyseessä ei ole irtisanominen, sitä ei voi riitauttaa.
A-lehtien pääluottamushenkilö Elisa Miinin pitää kuudentoista journalistin työsuhteen päättämistä hurjana määränä.
”Tunnelmaa kuvaavat tyrmistys ja shokki. Tyrmistystä aiheuttavat lähtijöiden määrä ja ammattitaito, joka heidän mukanaan lähtee talosta. Täällä on huoli sekä lähtijöistä että siitä, miten töistä selvitään jatkossa.”
”On päivänselvää, ettei jäljelle jäävä porukka pysty tekemään töitä samoin kuin tähän asti. Tekemisen tapaa on muutettava, jotta ihmiset eivät kuormitu liikaa”, Miinin sanoo.
A-lehdistä lähtemään joutuvien joukossa on myös visuaalisia journalisteja, kuten lehtien AD:ita ja graafikoita.
Ala-Laurilan mukaan lehtien visuaalinen työ järjestetään jatkossa uudistamalla toimenkuvia ja yhdistämällä toimituksia.
”Käytännössä meillä on kolme toimituskokonaisuutta eli ajankohtaismediat, naiset ja terveys -toimitus ja asuminen. Lehtikohtaisia toimituksia ei enää ole.”
A-lehdet-konserniin kuuluvan A-lehdet Oy:n liikevaihto vuonna 2019 oli 70,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski edellisvuodesta 11,5 prosenttia, mutta liiketoiminnan voitto oli 8,1 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti oli 11,3.
Ala-Laurila perustelee väen vähentämistä tulevaisuudennäkymillä.
”Vaikka konsernin liikevaihto kasvaa, medialiiketoiminnan liikevaihto laskee lehtien tilausliikevaihdon laskun mukana. Kun katsotaan muutamia vuosia eteenpäin, toiminnalliset muutokset ovat välttämättömiä. Haluamme olla menestyvä mediatalo myös tulevaisuudessa.”
A-lehdet-konsernin muita osia ovat verkkokaupat Finnish Design Shop Oy ja Keskisen Kello Oy sekä digitaalinen mainostoimisto Genero. Talouselämä kertoi 28. lokakuuta, että kaikkien kolmen liikevaihto oli viime vuonna voimakkaassa kasvussa edellisvuoteen nähden.
Ala-Laurilan mukaan konserni aikoo väen vähennyksistä huolimatta panostaa journalismiin myös jatkossa.
”Journalismi on ollut ja tulee aina olemaan A-lehtien ytimessä. Emme luovu journalismista missään tapauksessa. Medialla on hankalia aikoja, ja niihin pyritään sopeutumaan. Paikalleen jääminen ei ole vaihtoehto. Meillä on tosi paljon hankkeita, millaisia uusia journalistisia tuotteita voidaan kehittää. Meillä on hyvin vilpitön ja aito tavoite rakentaa myös mediasta kasvava liiketoiminta-alue.”
Miten töistä selvitään entistä pienemmällä porukalla?
”Teemme muutoksia toimenkuviin. Yritämme karsia kaiken päällekkäisen tekemisen ja kehittää tekemisen tapaa. Tarkoitus on, että aikaa ja resursseja on uuden kehittämiseen myös jatkossa”, Ala-Laurila sanoo.
Aiotteko ostaa jatkossa enemmän journalistista työtä talon ulkopuolelta?
”Ostamme freelancetyötä tästä eteenpäinkin. Freelancereina on loistavia tekijöitä. Totta kai haluamme ostaa heidän osaamistaan ja taitojaan.”
A-lehtien yt-neuvottelut alkoivat 8. syyskuuta. Työnantaja arvioi Journalistille syyskuussa työsuhteen päättymisten tai oleellisten muutosten koskevan enintään 22 journalistia.
Journalistien osalta yt-neuvottelut koskivat yhtiön ajankohtaismediaa, naiset ja terveys -toimitusta, nuorten mediaa ja voi hyvin -tiimiä.
Yhtiön asumisen toimituksessa käytiin yt-neuvottelut syksyllä 2018. Nyt päättyneissä yt-neuvotteluissa sieltä oli mukana vain graafinen suunnittelu ja AD-työ.
A-lehdet julkaisee myös muun muassa Avotakkaa, Eevaa, Mondoa, Demiä, Voi hyvin ja Kauneus & Terveys -lehtiä, Trendiä sekä Tuulilasia. Tuulilasin tekeminen on ulkoistettu.