Henkilöstöpalveluyritys Baronan verkkosivuilla etsitään parhaillaan aikakauslehteen tuottajaa, joka työskentelisi useamman median yhteistoimituksessa.
Työsuhde toteutetaan vuokratoimeksiantona työsuhteessa Barona Luovaan ja se on vakituinen.
Journalistin tietojen mukaan tuottajaa haetaan A-lehtien Naiset ja terveys -toimitukseen.
Koska A-lehdistä joutui marraskuun alussa päättyneissä yt-neuvotteluissa lähtemään 16 journalistia, rekrytointi on herättänyt alalla paljon kysymyksiä.
A-lehtien toimitusjohtaja Kaisa Ala-Laurila halusi vastata Journalistin kysymyksiin vain sähköpostilla.
Kaisa Ala-Laurila, miksi haette A-lehtiin tuottajaa vuokratyösuhteen kautta heti väen vähentämisen jälkeen?
”Meillä on ollut Baronan ja myös muiden henkilöstöpalveluyritysten kanssa hyvä yhteistyö jo pitkään. Barona Luovasta meillä on ollut jatkuvasti erilaisia tekijöitä vuodesta 2018, eli tällainen toimintamalli on ihan jatkuva. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön ja sitä kautta saamiimme erinomaisiin tekijöihin. Se, että Barona nyt rekrytoisi lisää tällaista työvoimaa, on ihan normaalia toimintaa ja tällä ihan samalla mallilla olemme aiemminkin toimineet.”
Vuonna 2018 A-lehdet kävi yt-neuvottelut asumisen toimituksessaan. Neuvottelujen seurauksena loppui kahdeksan työsuhdetta.
Ala-Laurilan mukaan henkilöstövuokraus on käyty avoimesti ja yhteistoimintamallin mukaisesti läpi myös henkilöstön edustajien kanssa. Journalistin tietojen mukaan työnantaja on yt-prosessin aikana ilmoittanut lisäävänsä vuokratyövoiman käyttöä.
“Ei tässä ole mitään uutta tai salassa tapahtuvaa. Me voimme käyttää näin hyviä tekijöitä erilaisiin pidempi- ja lyhyempiaikaisiin tarpeisiin. Työmäärä, työntekijöiden määrä, työtehtävät ja tarvittava osaaminen vaihtelevat”, Ala-Laurila sanoo.
Jos rekrytoinnissa ei ole mitään salaista, rekrytoivan yrityksen nimen luulisi voivan kertoa Baronan ilmoituksessa. Journalistin tietojen mukaan myöskään paikasta kiinnostuneille ei ole välttämättä kysyttäessä kerrottu, mistä yrityksestä on kysymys.
Ala-Laurilan mukaan rekrytointi-ilmoitus ilman rekrytoivan yrityksen nimeä on ihan normaalia toimintaa.
“Toisinaan henkilöstöpalveluyrityksen kautta haetuissa tehtävissä on ollut asiakasyrityksen nimi, toisinaan taas ei. Olemme toimineet vuosien varrella molemmilla tavoilla.”
Ala-Laurilan mukaan toimintatavan vaihtelu tuottaa hakemuksia keskenään erilaisilta hakijoilta, ja Barona Luovan kautta töihin hakee osittain eri ihmisiä kuin suoraan A-lehtiin haettaessa.
Yt-neuvottelujen seurauksena A-lehdistä joutui lähtemään kokeneita journalisteja, joiden voisi ajatella soveltuvan myös tuottajan työhön.
Ala-Laurila ei vastaa suoraan kysymykseen, miksi talosta nyt lähtemään joutuvat eivät voineet tehdä tuottajan töitä tai miksi omat vakituiset toimittajat vaihdetaan vakituiseen vuokratyöntekijään.
Selväksi käy, että vaihtamalla työsuhteista työtä vuokra- ja freelancetyöhön talo tavoittelee enemmän jouston- ja valinnanvaraa.
“Haemme toimintamallia, jolla pyritään isompaan joustavuuteen ja tehokkuuteen käyttämällä erilaisia sisällöntuotannon malleja. Vuokratyövoima on yksi näistä vaihtoehdoista. Saamme sekä työsuhteisilta, vuokratyövoimalta että freelancereilta erinomaista sisältöä erilaisiin tarpeisiin. Kyse on verkostoimaisen toimintamallin rakentamisesta. Uskomme, että pidemmälle katsoessa tämä malli antaa meille parhaat mahdollisuudet tehdä hyvää mediasisältöä vielä vuosikymmeniä”, Ala-Laurila sanoo.
A-lehtien yt-neuvottelujen seurauksena työt päättyivät 27 työntekijältä, joista 26 otti paketin ja yksi irtisanottiin. Neuvottelut saatiin päätökseen maanantaina 2. marraskuuta.
Työnantaja tarjosi työsuhteen päättämiseen kahta vaihtoehtoa: eropakettia tai irtisanomista.
Eropaketti tarkoittaa sitä, että työsuhde päätetään ja lähtevä työntekijä saa rahallisen korvauksen. Työntekovelvoite päättyy, ja koska kyseessä ei ole irtisanominen, sitä ei voi riitauttaa eikä takaisinottovelvoitetta ole.
Takavuosina A-lehtien irtisanomisten jälkeen on käyty oikeutta juuri takaisinottovelvollisuudesta.