Media-ala

Etätyöt jatkuvat toimituksissa – maskien käyttöä suositellaan työtehtävissä – ”Minulle ei ole osunut yhtään tiukkaa paikkaa, että olisin joutunut maskia pitämään”, sanoo Ylen kuvaaja Rinna Härkönen 

Ylen kuvaaja Rinna Härkönen kertoo, että juttukeikoilla täytyy pystyä pitämään turvaetäisyydet. Jos se ei ole mahdollista, täytyy laittaa maski päälle. Varsinaisilla juttukeikoilla Härkönen ei ole vielä joutunut maskia käyttämään, mutta esimerksi lentokentällä etäisyyksiä voi olla mahdotonta pitää. Kuva: Heli Saarela

Toimitukset jatkavat lomien jälkeen työntekoa pääosin etänä. Maskikäytännöt vaihtelevat eri toimituksissa ja eri puolilla maata.  
 
Ylen henkilöstöjohtajan Eija Hakakarin mukaan yleläiset jatkavat lomien jälkeen etätöiden tekemistä, aina kun se on mahdollista.  

Ylellä on voimassa koronaa ja maskeja koskeva ohjeistus, josta päätettiin maaliskuun puolivälissä. 

“Jos työnteko ei edellytä läsnäoloa toimitiloissa, niin sitten työt tehdään etänä. Tämä on edelleen pääsääntö, mutta ohjetta keväästä vähän lievennetty siten, että yksittäiset henkilöt voivat tarvittaessa työskennellä täällä meidän toimitiloissamme. Silloin pitää välttää kontakteja niiden henkilöiden kanssa, joiden on välttämätöntä työskennellä täällä”, Hakakari sanoo. 

Ylen linjauksen mukaan juttu- ja työmatkoilla sekä Ylen tiloissa maskeja on pidettävä aina, jos riittävän turvavälin pitäminen ei ole mahdollista. Yle tarjoaa työtehtäviä varten maskit, suojahansikkaat ja desinfiointiaineet. 

Esimerkiksi ohjaamossa, maskeeraustiloissa ja lähetyskeskuksessa useampi henkilö joutuu olemaan samanaikaisesti pienissä tiloissa. Niissä tehtävissä maskit ovat Hakakarin mukaan olleet käytössä keväästä lähtien.

Yleisenä varotoimena myös liikkumista Ylen toimitiloissa on rajoitettu. Esimerkiksi Yle Uutisten tai Radio Suomen toimitusten tiloihin eivät muut yleläiset pääse. Ylellä ei ole maakunnille erillisiä ohjeita, vaikka koronatilanne vaihtelee maakunnittain. 

Yle ei aio hankkia maskeja työntekijöiden kodin ja työpaikan väliseen matkustamiseen, mutta riskiryhmään kuuluvat saavat maskeja työnantajalta myös työmatkoja varten. 

“Me oletamme, että julkisilla matkustava henkilö huolehtii asiasta, kuten muutenkin kotioloissaan tekee. Työnantajana emme ole tähän varautuneet.” 
 
Muista suojakeinoista Ylellä ovat käytössä myös pleksit, toimittajajien puomimikrofonit ja erilaiset tilajärjestelyt. 

  

Ylen kuvaaja Rinna Härkönen kertoo onnistuneensa ainakin toistaiseksi välttämään kuvauskeikoilla sellaiset tilanteet, joissa maskia olisi tarvinnut käyttää. 

“Minulle ei ole osunut yhtään tiukkaa paikkaa, että olisin joutunut pitämään maskia.  Olemme voineet pitää etäisyydet riittävän pitkinä”, Härkönen sanoo. 

Härkösen mukaan maskin käyttöä ei ole Ylellä mitenkään vältelty. 

“En usko, että kukaan kokisi sitä mitenkään hankalaksi. Silmälasit kuulemma huurustuu, mutta sen kanssa on vaan pärjättävä.” 

  

Ylen autoissa kulkee keikoille vain yksi henkilö kerrallaan.  Keikan jälkeen kuskin pitää desinfioida sekä auto että yhteiskäyttöön tarkoitettu kalusto. Kuva: Heli Saarela

Sanoma Media Finlandin lehdissä koronavirustoimista päättää yhtiön yhteinen valmiusryhmä. Se on noudattanut linjauksissaan viranomaissuosituksia. 

Kesän aikana sanomalaiset ovat palanneet portaittain etätöistä työpaikalle, mutta enemmistö jatkaa etätöitä myös syksyllä, kertoo Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud

”Alle puolet Hesarin työntekijöistä tulee olemaan läsnä. Toimitustyötä voidaan kuitenkin talotasolla priorisoida”, Ubaud kertoo. 

Tähän mennessä Hesarin toimitukseen ovat palanneet esimerkiksi uutisdeskissä työtään tekevät. Lisäksi muun muassa kirjeenvaihtajia on palannut asemamaihinsa.  

Ubaudin mukaan nyt pohditaan sitä, miten työolosuhteet pysyvät turvallisina myös syksyllä. Työntekijöitä on sijoitettuna Sanomatalossa normaaleista työpisteistään poikkeaviin paikkoihin, muun muassa eri kerroksiin, jotta riittävät etäisyydet säilyvät.  

Lomilta palaavien työntekijöiden hän uskoo suhtautuvan etätyön jatkumiseen ymmärtävästi. 

”Varmasti kukaan ei toivonut, että syksy olisi tällainen. Mutta pitää mennä terveys edellä.” 

Juttukeikoille lähteville toimittajille ja kuvaajille on toimituksessa tarjolla maskeja. Niiden käyttöä harkitaan Ubaudin mukaan keikkakohtaisesti – paitsi työntekijöiden itsensä myös haastateltavien suojaamiseksi. Ulkomaankeikoille tehdään erityiset turvallisuussuunnitelmat esimerkiksi sairastumisen varalle. 

Matkoille kodin ja työpaikan välillä Sanoma ei ainakaan toistaiseksi ole tarjonnut kasvosuojia. Ubaud kertoi keskiviikkona yhtiön käsittelevän maskilinjoja sen jälkeen, kun viranomaissuositukset on annettu.

  

Maakuntalehdissä koronaohjeistukset ovat samansuuntaisia kuin Helsingissä sijaitsevissa toimituksissa, mutta lievempiä. Esimerkiksi Karjalaisessa on tehty etätyötä, mutta ei ole linjattu maskien käytöstä lainkaan. 

“Menemme suosituksen mukaan. Niin kauan kuin Pohjois-Karjalaan ei ole annettu maskisuositusta, emme niitä pääsääntöisesti työtehtävissäkään täällä käytä. Muualle suuntautuvilla työmatkoilla kyllä, suositusten mukaan niissäkin, siis muilla sairaanhoitopiirialueilla kuin omassamme”, Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa sanoo.  
 
Karjalainen on hankkinut toimituksen käyttöön maskit ja niitä käytetään myös omassa maakunnassa, jos tilanne pahenee.  Koivumaa muistuttaa, että Pohjois-Karjalassa on ollut koronatapauksia vähiten Suomessa suhteessa väestöön.  

“Olemme tässä asiassa hieman eri todellisuudessa kuin vaikkapa Uudellamaalla ja elämme tietysti tämän oman todellisuutemme mukaan.”  

“Jos yleinen maskisuositus ei koske Pohjois-Karjalaa, en näe tarpeellisena ohjeistaa omaa väkeämme siitä poikkeavalla tavalla käyttämään maskeja.” 

Karjalaisessa on lomien jälkeen pääosin palattu töihin työpaikalle, mutta esihenkilön luvalla käytännössä jokainen työntekijä voi halutessaan jatkaa etätöitä toistaiseksi. 

  

Oululaisessa Kalevassa voi edelleen tehdä etätöitä ja osa myös käyttää  mahdollisuutta silloin kun se on tarkoituksenmukaista eikä työprosessi siitä kärsi. Riskiryhmäläiset voivat sopia pysyvämmästä etätyöjärjestelystä. Toimituksen sisällä työpisteitä voidaan järjestellä niin, että turvavälit voidaan pitää. Toimituksen aamupalaverit pidetään Teamsin kautta.

“Maskeja meillä on toimitukselle tarjolla, on ollut koko koronapandemian ajan, ja niitä voi ilman muuta käyttää tilanteen ja omankin harkinnan mukaan”, sanoo Kalevan toimituspäällikkö Pekka Vuollo. 

Hän muistuttaa, että Oulussa tartuntatilanne on ollut varsin rauhallinen.  

“Se on parempi kuin teillä siellä etelässä”, Vuollo sanoo.

Lännen Median yhteistoimituksen uutispäällikkö Jussi Orell sanoo, että tällä hetkellä ei ole estettä työskennellä toimituksessa, jos turvaväleistä, käsihygieniasta ja muista varotoimista huolehditaan. Työpaikalle saa palata, mutta myös etätöiden tekeminen on yhä mahdollista.  

“Osakaslehtien ohjeistukset saattavat hieman vaihdella, minkä vuoksi kehotamme toimittajiamme noudattamaan ensisijaisesti omassa toimituksessa voimassa olevia ohjeita”, Orell sanoo. 

Maskien käytössä Lännen Media seuraa tarkoin THL:n ohjeistuksia.   

“Tämä tarkoittaa suojautumista maskilla keikoilla, jotka suuntautuvat riskialttiina pidettäviin paikkoihin. Jos omalla työnantajalla ei ole tarjota maskia, sellaisen voi hankkia LM:n kustannuksella. Helsingin-toimitukseen olemme hankkineet kertakäyttöisiä kirurgisia maskeja sekä suojakäsineitä työkeikoilla käytettäviksi.” 

Manu Marttinen, Marja Honkonen

EDIT 17.8.2020 klo 13.15: Päivitetty Kalevan koronakäytäntöjä. Alkuperäinen haastattelu oli tehty ennen hallituksen 14.8. antamia koronasuosituksia.