Turun Sanomat on kutsunut henkilöstönsä uusiin yt-neuvotteluihin. Neuvottelujen tarkoituksena on jatkaa TS-Yhtymän henkilökunnan lomautuksia vuoden 2021 alkupuolelle saakka.
Turun Sanomien toimituksellinen henkilökunta lomautettiin maaliskuun lopussa päättyneen edellisen yt-kierroksen jälkeen 70-prosenttiselle työajalle. Tuolloin ilmoitetut lomautukset kestävät elokuun loppuun saakka.
Uudet neuvottelut alkavat 8.kesäkuuta. Ne etenevät nykyisen tilapäislainsäädännön mukaisesti nopeutettuina. Kuten maaliskuistakin neuvottelukierrosta, yhtymä perustelee uutta neuvottelukutsua koronakriisin aiheuttamilla tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä.
Turun Sanomat Oy on vakavarainen. Se on tuottanut viime vuodet yli kymmenen miljoonan euron liikevoittoa.
”Tuntuu aika merkilliseltä, että lomautuksia on perusteltu niin, että yhtiötä ei olisi jatkossa olemassa ilman näitä toimia”, toimituksellisen henkilöstön pääluottamushenkilö Jori Liimatainen sanoo.
”Selvästikään yhtiössä ei ole kovin kummoinen usko siihen, että talous lähtisi pian noususuhdanteeseen tai palautuisi koronakriisiä edeltävään tilanteeseen.”
Liimatainen sanoo kustantajan tarkkailevan vain ja ainoastaan mediamyynnin kehitystä.
“Sen laskiessa myös journalistit joutuvat nyt kärsimään. Koitan pitää journalistien puolta neuvotteluissa, mutta ei niissä tunnu paljon olevan neuvoteltavaa, ikävä kyllä.”
Turun Sanomien toimittaja Raisa Korkki kertoi tuntemuksistaan Journalistin numerossa 4/20 ilmestyneessä, muun muassa Turun Sanomien koronakevättä seuranneessa jutussa.
”Sanoisin, että olemme osittain lomautettuinakin pystyneet tekemään laadukkaita juttuja ja hyvännäköisiä sivuja”, Korkki sanoo nyt.
”Mutta on fakta, että kun olemme 30 prosenttia vähemmän töissä, niin juttuja myös syntyy vähemmän. Ajattelen niin, että palvelemme lukijoita, ja heille pitää pyrkiä tekemään mahdollisimman hyvää lehteä kaikissa olosuhteissa.”
Korkista lomautusten jatkaminen jopa ensi vuoteen saakka tuntuu hurjalta.
”Kesällä meillä sentään on kesätoimittajat töissä, ja nyt on vielä menty tietyllä tsempilläkin, kun on ollut selkeä rajaus lomautuksista elokuun loppuun saakka. Tuo melkoista epävarmuutta, kun ei tiedä koska lomautusaika loppuu. Onhan sitä kylmäävää ajatella.”
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti