Liitto

Media-ala mediatuesta: Pieni avaus antaa toivoa

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi hallituksen mediatukisuunnitelmista ensimmäisen kerran tiedotustilaisuudessa huhtikuussa, kun hän otti vastaan tukimalleja selvittäneen Elina Grundströmin raportin aiheesta. Kuva: Lauri Heikkinen

Journalismia ja uutistoimistoja tuetaan yhteensä 7,5 miljoonalla eurolla, jos liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) esittelemä hallituksen esitys hyväksytään valtion lisätalousarviossa. Tuen tarkoitus on auttaa koronakriisistä kärsinyttä mediaa ja varmistaa tiedonvälitystä.

Ministeri kommentoi mediatukea Twitterissä. Harakan mukaan kyseessä on pieni, mutta periaatteellisesti tärkeä avaus.

”Etsimme puolueettominta ja riippumattominta jakomallia”, Harakka kirjoittaa.

Lisäbudjetissa on pieni, mutta periaatteellisesti tärkeä #mediatuki avaus: journalistiseen työhön 5 M€, uutistoimistoille 2,5. Etsimme puolueettominta ja riippumattominta jakomallia. Pitää varmistaa, että kulloinenkin ministeri lukee vasta lehdestä (!) miten tuki on jaettu.

— Timo Harakka (@TimoHarakka) 2. kesäkuuta, 2020

 

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan tukea voisi hakea hankkeisiin, joilla vahvistettaisiin laadukasta paikallista tai alueellista journalismia, tutkivaa journalismia tai tavanomaista perusteellisempien juttukokonaisuuksien tuottamista sekä journalistisen sisällön lisäämistä digitaalisille alustoille.

”On hyvä, että avaus on saatu tehtyä, mutta on elintärkeää, että tämän avauksen jälkeen pääsemme asiassa eteenpäin”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo liiton tiedotteessa.

Journalistiliiton mukaan muut Pohjoismaat ovat jo lisänneet mediatukiaan 24–64 miljoonalla eurolla koronakriisin vuoksi. Myös normaalioloissa journalismia tuetaan muissa Pohjoismaissa vuosittain 50–80 miljoonalla eurolla. Suomessa vähemmistökielisen uutismedian tuki on tänä vuonna 0,5 miljoonaa ja kulttuurilehtien tuki 0,8 miljoonaa euroa. Samaan aikaan median verotus on selvästi muita Pohjoismaita korkeampi.

Työnantajanpuolen Medialiitto on tyytyväinen hallituksen aikeisiin tukea mediaa, mutta pitää tukisummaa riittämättömänä.

Lehtitaloissa uuteen mediatukeen suhtaudutaan varovaisen myönteisesti.

”Journalistisen työn tukeminen mahdollistaa monipuolisempien sisältöjen tekemisen, jos tuen avulla voidaan välttää esimerkiksi nyt moniin toimituksiin kohdistuvia lomautuksia”, Etelä-Suomen Media Oy:n sisältöjohtaja ja sanomalehti Keski-Uusimaan, Keski-Uusimaan Viikon ja Mäntsälän Uutisten päätoimittaja Joonas Romppanen sanoo.

”Kovin pieneltähän tuo summa vain vaikuttaa.”

Kansallisen uutistoimistotoiminnan eli STT:n tukemiseen esitetty 2,5 miljoonan euron lisämääräraha on käytännössä tukea, jolla ministeriön mukaan varmistetaan nykymuotoisen kansallisen uutispalvelun jatkuminen.

STT:n toimitusjohtaja Kimmo Pietinen painottaa, että hallituksen esityksen hyväksyy eduskunta. Käsittely alkaa perjantaina.

”Summa on sellainen, josta olemme ministeriön kanssa keskustelleet. Määräraha olisi kahdelle vuodelle.”

Pietisen mukaan STT:n merkitys tiedonvälitykselle yleensä ja varsinkin alueellisille toimijoille on käynyt selväksi koronaepidemian aikana.

”Käytännössä kaikki Suomen päivälehdet ovat asiakkaitamme. Tässä tilanteessa meidän jutuille näyttää olevan käyttöä.”