Journalistiyhdistys haluaisi vaihtaa Neekerisaaren nimen — Kotus vastustaa

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys haluaa muuttaa lomasaarensa nimen. Toistaiseksi asia ei ole edennyt. Kartta: Maanmittauslaitos

Pohjois-Karjalan journalistiydistyksen omistaman, Liperissä sijaitsevan lomasaaren nimenmuutos on osoittautunut odotettua hankalammaksi.

PKJY päätti helmikuisessa vuosikokouksessaan äänestyksen jälkeen muuttaa Pyhäselällä omistamansa Neekerisaaren nimen Uutiseksi.

Kotimaisten kielten keskus Kotus ei kuitenkaan puolla loukkaavaksi koetun nimen vaihtamista. 

Karttapaikan nimen muuttamista ehdotetaan Maanmittauslaitokselle. Laitos pyytää asiasta asiantuntijalausunnon Kotimaisten kielten keskukselta, Kotukselta. Maanmittauslaitos hyväksyy nimenmuutoksen vain, jos Kotus hyväksyy sen.  

 

PKJY on tiedustellut mahdollista puoltoa Kotukselta. Yhdistyksen hallituksen Kotukselta saamassa vastauksessa todetaan yleiseksi periaatteeksi, että ”peruskartan paikannimistö edustaa paikkakunnan asukkaiden tuntemaa ja käyttämää nimistöä”. 

Nykyisen Neekerisaaren nimenä on ollut Merenkulkuhallituksen vuoden 1947 vesistökartassa Seppänen. Neekerisaari taas on ollut kartassa vuodesta 1974.

”Nykyisen nimen säilymistä peruskartassa tukee se, että Neekerisaaresta on arkistotieto saaren nimenä vuodelta 1973”, Kotuksesta kirjoitetaan.

”Nimen säilymistä tukee myös se, että puhelutietojen perusteella Neekerisaari tunnetaan edelleen saaren nimenä.”

Neekerisaaren nimi pohjautuu journalisteista aiemmin käytettyyn nimitykseen ”lehtineekeri”.

”Vaikka aika on toinen ja sanaa neekeri käytetään nykyään halventavassa sävyssä, käytössä olevaa paikannimeä ei poisteta kartasta siitä syystä, että nimi koetaan epämiellyttäväksi”, Kotuksen lausunnossa todetaan.

”Paikannimien huollossa ja tarkistuksessa on tavoite, että nimiä kohdellaan yhdenvertaisesti. Perinteiset paikannimet ovat lähtökohtaisesti samanarvoisia riippumatta niiden taustasta.”

 

Journalistin Kotuksesta tavoittama erityisasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist vahvistaa, että nimen mahdollinen halventavuus ei ole peruste sen vaihtamiselle. Näin siitäkin huolimatta, että Ruotsissa luovuttiin Lapin Kansan uutisen mukaan syyskuun alussa Negerskallelandet -suon nimestä juurikin sen halventavuuden vuoksi.

”Ymmärrän hyvin, että tapaus on hankala, mutta tärkein kriteeri on se, mitä nimeä paikkakunnalla käytetään. Nimet ovat yhteistä omaisuutta.  Jos nimen haluaisi muuttaa, se pitäisi varmaankin niin sanotusti nimestää uudestaan, eli kysellä paikkakuntalaisilta, mitä nimeä saaresta nykyisin käytetään”, Manni-Lindqvist sanoo.

Samoilla linjoilla on Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Teemu Leskinen.

”Paikallinen vakiintuneisuus on avainasia, eikä siihen ole viranomaisella paljonkaan sanomista, Nimeä ei voi ryhtyä sensuroimaan”, Leskinen sanoo.

”Kotuksen vastauksen perusteella Neekerisaari-nimi oli vakiintunut paikallisten käyttöön 1970-luvulla, ja viime kesän täydentävien puhelinhaastattelujen perusteella saari tunnetaan sillä nimellä edelleen. Itse uskaltaisin arvata, että se, mitä saaren nimen taustalla on ja mitä ei ole, on myös paikallisten asukkaiden tiedossa.”

 

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys aikoo kuitenkin jatkaa Neekerisaaren karttanimen muutoksen edistämistä.

Nimenmuutosprosessi vietiin yhdistyksen saaressa omistaman lomakiinteistön osalta maaliinsa kesän aikana; se on nyt nimeltään Uutinen.

Yhdistys panee saaren karttanimen osalta toivonsa juuri uuden nimen vakiintuneisuuteen.

”Tietojemme mukaan saari aletaan tuntea alueella Uutisena jo aika hyvin”, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Kari Sarkkinen ”Tämä on se vahva pointti, millä pyrimme edelleen muuttamaan nimen sinne kartalle.”

”Ihmettelemme myös sitä, miten saaren nimi sitten 70-luvulla on muutettu. Se ei ole niin vanhaa perinnenimistöä, tai sellaista nimistömme ydintä, että se olisi perinnetiedon säilyttämisen nimissä pakko pitää”, PKJY:n hallituksen jäsen Anna Sievälä jatkaa.

”Ja jos epämiellyttävyys ei olekaan nimen muuttamisen peruste, niin sanoisin, että tässä nimessä kyse on vähän muustakin kuin epämiellyttävyydestä.”