Journalistin paikka ilmastolakossa on välittämässä tietoa

Viime viikolla kansainväliseen ilmastolakkoon osallistui jopa miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Maailmalla lakkopäiviä on kaksi, ja Suomessa ilmastolakkopäiväksi on valittu perjantai 27. päivä syyskuuta. Tapahtumia järjestetään ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Salossa.

Journalistiliitto ei osallistu ilmastolakkoon. Liiton jäsenet eivät työajallaan mene poliittiseen lakkoon eikä Journalistiliitto kehota jäseniään minkäänlaiseen työnseisaukseen. Mielenilmaisuun osallistuminen työajalla lasketaan työtaisteluksi. Liitto tekee muilla tavoin työtä paremman ympäristön puolesta. Liitto kannustaa jäseniään samaan. On myös tärkeää, että tiedotusvälineet raportoivat yhteiskunnallisista asioista myös poikkeustilanteissa.

Ymmärrys ilmastoon ja luontoon liittyvistä huolista laajenee. Journalistiliitto haluaa tukea kaikkia hyviä aloitteita.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho muistuttaa, että journalistit puolustavat ilmastoa parhaiten tekemällä työnsä hyvin: välittämällä tuoretta ja paikkaansa pitävää tietoa ilmastokysymyksistä niin tieteen, politiikan kuin talouden näkökulmasta.

Menetkö ilmastolakkoon huomenna perjantaina, Hanne Aho?

”Lehdistön työehtosopimuksen mukaan en saa lakkoilla, mutta teen etäpäivän kotoa. En siis aja autolla täältä metsänperukoilta Helsinkiin töihin ja syön omassa pihassa kasvatettuja vihanneksia.”

Millä tavalla Journalistiliitto huomioi ilmastokysymykset?

”Juuri nyt meillä on järjestönä menossa hiilifiksuksi muuttuminen. Se tarkoittaa, että pohdimme, miten voimme eri tavoin säästää ympäristöä. Miten meillä matkustetaan, millaisia ruokia tarjotaan liiton eri tilaisuuksissa ja miten vaikkapa kokouksiin voitaisiin vielä helpommin osallistua etänä.”

Miten minä journalistina voin työssäni toimia ilmaston puolesta?

”Journalistina sinulla voi olla mahdollisuus vaikuttaa yleisen mielipiteen muodostumiseen. Siksi on tärkeää, että jaat tutkittua, tuoretta ja paikkansapitävää tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksesta.

Kaikilla tällaista mahdollisuutta ei ole, mutta jokainen voi tehdä jotain. Pieni teko vaikka ympäristöystävällisen kahvin valitsemiseksi työpaikalle on oikeaan suuntaan. Ja on hienoa, jos pystyy muuttamaan omia työtapojaan ympäristöystävällisemmiksi. Vielä hienompaa on, jos koko työyhteisön, yrityksen tai konsernin päätöksentekoon saadaan ilmastonäkökulma mukaan. Siihen voi jokainen yrittää vaikuttaa.

Isot, vaikuttavimmat muutokset tehdään systeemien ja yhteiskunnan tasolla, mutta useimmiten muutostahto lähtee meistä yksilöistä.”


Vaikuta ilmastoon! Vinkit toimituksille

Toimituksissa vaikutetaan ilmastoon monin tavoin. Tässä muutama vinkki työn ja työpaikan muuttamiseen ilmastoystävällisemmäksi.

Journalismi. Millä tavalla ilmaston ja ympäristön muutos huomioidaan? Ideoita voi hakea vaikka näistä Journalistissa julkaistuista kirjoituksista:

Talous. Onko toimituksen, mediatalon tai kustantajan rahat sijoitettu ilmaston kannalta kestävästi?

Liikkuminen. Matkustatko sinä ja toimituksesi ympäristöystävällisesti?

Paperi. Tarvitseeko kaikki asiakirjat aina tulostaa tai kopioida? Millaista paperia lehden painamiseen käytetään?

Ruoka. Miten ja missä toimituksen kahvi ja hedelmät tuotetaan? Kuinka paljon työpaikkaruokalassa syntyy ruokahävikkiä?

Kierrätys. Ruuanjätteistä kuluneisiin kalusteisiin. Miten tähteet lajitellaan? Entä tuolit, pöydät ja sohvat – kannattaako vanhat kunnostaa ja näin pidentää niiden käyttöikää?

Kertakäyttöastiat. Näistä on luovuttu, eikö?

Tarjoilu. Tilaisuuksiin joihin sisältyy ruokailu voi miettiä vegaanisten vaihtoehtojen lisäämistä?

Jutussa on käytetty lähteenä Ruotsin Journalistförbundetin artikkelia Ja till engagemang för klimatet