Pohjalaisessa kuohuu päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Pohjalaisen päätoimittajan Toni Viljanmaan eduskuntavaaliehdokkuus synnytti toimituksessa kiivaan keskustelun lehden uskottavuudesta. Kuva: Paula Kaskimaa

Heini Kilpamäki ja Maria Pettersson, teksti

Sanomalehti Pohjalaisessa on käyty kiivaita keskusteluja päätoimittaja Toni Viljanmaan eduskuntavaaliehdokkuudesta. ”Lehti ei voi sanoa olevansa riippumaton, jos sen linjasta päättävä päätoimittaja on ollut jonkin puolueen eduskuntavaaliehdokas”, sanoo kulttuuritoimittaja Nadia Paavola. Hän uhkaa erota lehden palveluksesta, jos Viljanmaa jatkaa päätoimittajana.

Pohjalaisen toimituksessa käydään kiivasta keskustelua päätoimittaja Toni Viljanmaan paluusta lehden johtoon. Viljanmaa oli ehdolla kokoomuksen listoilla Vaasan vaalipiirissä.

Hän sai kaikkiaan 1379 ääntä, eikä tullut valituksi. Verkkosivuillaan Viljanmaa kertoi maanantaina, että aikoo jatkaa toukokuussa vanhaa pestiään Pohjalaisen päätoimittajana ”yhtä arvokasta, ainutkertaista elämänkokemusta rikkaampana”.

Tieto päätoimittajan paluusta herätti toimituksen riveissä monenlaisia ajatuksia. Toimituksen jäsenet ottivat aiheeseen kantaa muun muassa sosiaalisessa mediassa.

”Toimituksen sisällä on keskusteltu paljon siitä, voiko lehti olla uskottava, jos sen päätoimittaja on ollut eduskuntavaaliehdokas”, kertoo Pohjalaisen pääluottamusmies Jukka-Pekka Porola.

Vuodesta 2000 saakka Pohjalaisessa eri tehtävissä työskennellyt kulttuuritoimittaja Nadia Paavola ei voi hyväksyä Viljanmaan paluuta.

”Lehti ei voi sanoa olevansa riippumaton, jos sen linjasta päättävä päätoimittaja on ollut jonkin puolueen eduskuntavaaliehdokas”, Paavola sanoo.

Tieto Viljanmaan ehdokkuudesta yllätti monet toimituksen jäsenet. Myös paluu oli odottamaton. 
”Monen muun toimituksen jäsenen lailla ajattelin, ettei Viljanmaa ehdokkuutensa jälkeen palaisi tehtäväänsä. Paluuilmoitus tuli yllätyksenä”, Paavola sanoo.

Pohjalainen on ollut sitoutumaton lehti vuodesta 1991 lähtien. Sitä ennen se oli kokoomuslainen.

”Toimitukset ovat pitkäjänteisesti rakentaneet sitoutumattomuutta ja nykyiset työntekijät kokevat olevansa töissä sitoutumattomassa lehdessä. Viljanmaan ratkaisu romuttaa tämän”, Paavola sanoo.

Paavolan mukaan Ilkka-Yhtymä oyj:n toimitusjohtaja Olli Pirhonen ohjeisti keskiviikon palaverissa henkilökuntaa olemaan käsittelemättä asiaa muualla kuin toimituksen sisällä.

”En voi kommentoida mitään toimituksen puolesta. Omasta puolestani voin sanoa, että jos Viljanmaa jatkaa päätoimittajana, en itse tietenkään voi jatkaa lehdessä, koska Pohjalaisen uskottavuus poliittisesti sitoutumattomana lehtenä on mennyt”, Paavola sanoo.

”Tämä on toimituksessa vaikea paikka, ihmisillä on lapset ja asuntolainat, eikä Vaasassa ole juurikaan alan työpaikkoja. Sitoutumattomuus on kuitenkin periaate, josta en voi tinkiä.”

Journalistin saamien tietojen mukaan toimitus on tehnyt johdolle sisäisen kannanoton Viljanmaan paluusta. Aiheesta on järjestetty palaveri tänään ja keskustelua jatketaan huomenna torstaiaamuna.
 

Journalisti tavoitti päätoimittaja Viljanmaan kesälomaltaan. Hän erosi kokoomuksesta maanantaina oltuaan puolueen jäsen kaksi kuukautta.

”Voin väittää olevani tällä hetkellä Suomen läpinäkyvin päätoimittaja. Kantani saa selville vaalikoneista”, hän kommentoi ehdokkuuttaan.

”Olen ollut 43 vuotta sitoutumaton ja nyt 2 kuukautta sitoutunut puolueeseen. Tiedostan, että toimintani on nyt suurennuslasin alla”, Viljanmaa sanoo.

Ennen ehdolle asettumistaan Viljanmaa pyysi ehdokkuuteen kustantajan, toimitusjohtaja Olli Pirhosen, lupaa.

”Kävimme kustantajan kanssa vakavamielisen keskustelun aiheesta. Päätimme jättää sitoutumiseen liittyvät kysymykset vaalien jälkeiseksi asiaksi.”

Keskustelun jälkeen Pirhonen ja Ilkka-Yhtymän hallitus hyväksyivät ehdokkuuden. Lisäksi sovittiin, että Viljanmaa olisi ennen vaaleja kaksi kuukautta palkattomalla vapaalla ja pitäisi kuukauden kesäloman heti vaalien jälkeen. Viime hetkellä ilmoitetusta ehdokkuudesta uutisoivat helmikuussa muun muassa Yle ja Ilkka-Yhtymän mediat.

Viljanmaan ehdokkuus on ennen kaikkea journalistisen etiikan kysymys. Hän itse pitää ehdokkuuttaan asiana, joka tuo tarvittavaa keskustelua alan sisällä.

”Journalistit ottavat paljon poliittisesti kantaa, mutta eivät oikeasti osallistu politiikkaan. Olen itse brittiläisen mallin ystävä. Voitaisiin olla paljon avoimempia poliittisista kannoista. Uskon, että journalisteilla on paljon piilotettuja agendoja, jotka tuovat epäluottamusta journalismiin.”

Mitä mieltä olet siitä, että joidenkin mielestä et voi tällä hetkellä palata vanhaan työhösi? Mitä sanoisit heille?

”Sitoutumattomuus mitataan arjen töissä. Aloitin toimittajana vuonna 1994. Se on ollut pitkä pesti ja siinä oppii etiikan hyvin.”