Svenska Ylen yt-neuvottelut: enintään 18 irtisanotaan

Maaliskuun puolivälissä alkaneet Yleisradion ruotsinkielisen yksikön yt-neuvottelut jatkuvat näillä näkymin toukokuun puoliväliin saakka. Neuvotteluissa käsitellään organisaatiomuutosta, minkä vuoksi niille varattu kuuden viikon vähimmäismääräaika ylittyy.

Muutosprosessissa selvitetään nyt, millaisia tehtäviä suuri osa yt-neuvottelujen kohteena olevasta 161 henkilöstä on kiinnostunut tekemään. Samalla on käynnissä sisäinen haku pariinkymmeneen tehtävään. 35 työtehtävää yt-neuvottelujen piirissä on lakkautusuhan alla, mikä merkitsee enintään 18 hengen irtisanomista.

Svenska Ylen luottamusmies Markus Ekholm sanoo, että työntekijät ovat luonnollisesti huolissaan tulevaisuudestaan. Erityisen raskaaksi he ovat tunteneet pitkään jatkuneen epävarmuuden.

”On toki hyvä miettiä organisaation toimintaa”, Ekholm sanoo.

Ekholmin mukaan työnantaja on kuunnellut työntekijöiden näkemyksiä.

”Toivon, että päädymme yhdessä mahdollisimman inhimilliseen ratkaisuun. Uuden organisaation toiminnan kannalta on tärkeää, ettei järjestelyssä aiheuteta sellaisia vammoja, joiden parantuminen kestää kauan”, hän sanoo.

Ammattiosasto on toivonut Yleltä mahdollisimman suurta avoimuutta ja eri vaihtoehtojen selkeää esittelyä.

Miten Yle on tässä onnistunut?

”Organisaatio on johtajille selkeä, mutta työntekijöille se on hyvin epäselvä. Monet eivät ymmärrä, kuinka sen pitäisi toimia.”

Uusi organisaatio otetaan käyttöön syksyllä. Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten pitää tärkeimpänä sitä, että organisaatio toimii kunnolla ja että kaikki tietävät tehtävänsä. Ulkopuolisten ei hänestä tarvitse ymmärtää, miten se rakentuu.

Marit af Björkesten kuvaa uutta organisaatiota verkostoksi.

”Työskentelemme kaikilla alustoilla ja teemme erilaisia sisältöjä. Näin ollen organisaatio ei voi olla kovinkaan suoraviivainen. Avainsana on parempaa ja enemmän yhteistyötä, jotta voimme luoda parempaa sisältöä.”

Lue myös journalisti.fi 9.3.2017