Almassa isot yt:t: Pohjolan Sanomat lakkautetaan

Alma Media aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat yhtiön pohjoisia lehtiä. Neuvottelut koskevat 91 henkilöä ja vähennystarve on 17 henkilötyövuotta. Neuvottelut koskevat Lapin Kansan, Uuden Rovaniemen, Pohjolan Sanomien ja Lounais-Lapin koko henkilöstöä. 
 
Alma Median 8. maaliskuuta julkaiseman tiedotteen mukaan yhtiö suunnittelee kahden Lapin maakunnassa ilmestyvän päivälehtensä, Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien muuttamista yhdeksi Lapin Kansa -nimiseksi mediabrändiksi, mikä tarkoittaa käytännössä Pohjolan Sanomien lakkauttamista. Meri-Lapissa ilmestyisi edelleen 6-päiväinen sanomalehti sekä digitaalinen mediapalvelu Lapin Kansan nimellä.

Kaupunkilehdet Lounais-Lappi ja Uusi Rovaniemi jatkavat ilmestymistään entiseen tapaansa.

Maakuntalehteä kustantavan Alma Regions -liiketoimintayksikön johtaja Kari Juutilaisen mukaan Pohjolan Sanomien liiketoimintaa on yritetty saada kannattavaksi ilmestymispäivien muutoksilla ja lehtien toimintojen yhdistämisellä, mutta toiminta on ollut lähes kymmenen vuoden ajan raskaasti tappiollista.

”Nyt suunnitellulla ratkaisulla pyritään rakentamaan yhden vahvan maakuntamedian tulevaisuus sekä painettuna että vahvasti kehittyvänä digitaalisena mediapalveluna”, Juutilainen sanoo.

Juutilaisen mukaan Kemin-Tornion-alueen tilaaja- ja ilmoitusmäärä eivät riitä 6-päiväisen itsenäisen sanomalehtibrändin kannattavuudelle, vaikka yli 100-vuotias lehti on lukijoidensa arvostama.  

Pohjolan Sanomien ja Lapin Kansan toiminnot eli toimitus, mainosmyynti ja ilmoitusvalmistus yhdistettiin jo kaksi vuotta sitten. Lehtien sisältö on ollut pääosin yhteistä.

”Suomeen syntyy vahva maakuntahallinto. Myös Lapissa sosiaali- ja terveyspalvelut hoidetaan tulevaisuudessa maakunnan tasolla. Ammattikorkeakoulutus ja monet tahot kuten yrittäjäjärjestöt ovat Lapissa menneet jo yhteen. On luontevaa, että suunnittelemme Lappiin nyt yhtä vahvaa, digiajan tuoman murroksen keskellä elinkelpoista ja myös Meri-Lapin asiaa ajavaa maakuntamediaa”, sanoo Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen.

Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien 6-päiväisen painetun lehden yhteenlaskettu levikki 2016 oli 36 685 kappaletta ja lukijamäärä 93 000. Yhteenlaskettu levikki on laskenut edellisvuodesta seitsemän prosenttia. Painetun lehden lukijamäärä laski kolme prosenttia. Verkossa Lapin Kansan digitaalisten tilausten määrä on kasvanut noin kymmeneen prosenttiin kaikista tilauksista.