Hyvänkin kirjoittajan teksti voi välillä alkaa ankeasti. Se ei ole pieni ongelma. Alku saattaa olla ratkaiseva sen kannalta, viitsiikö lukija jatkaa pitemmälle tai maksaa koko artikkelista.
Editoijana kiinnitän runsaasti huomiota tehottomiin käynnistyksiin. Kun niitä jaksaa sorvata, usein muukin teksti alkaa kulkea ihan eri tavalla. Tässä viisi vinkkiä aloituksiin:
1. Anna lukijalle heti jotain uutta. Etenkin puhtaassa uutistekstissä toimii lähes aina avaus, joka tiivistää uutisen kärjen: poliitikko on suuttunut lakiesityksestä, jalkapallojoukkue on päässyt finaaliin.
2. Uusi voi olla muutakin kuin uutinen. Reportaaseissa, henkilöjutuissa ja kolumneissa ei ehkä tarvitse lyödä pöytään kovaa uutista, mutta niidenkään alussa ei kannata maalailla unettavasti. Hyvä aloitus sisältää kiintoisan yksityiskohdan tai ristiriidan: tunnettu macho purskahtaa itkuun tai lempeänä pidetty näyttelijä kiroilee ronskisti.
3. Napakkuus on hyvästä. Tekstin odotusarvo ei ole kova, jos lukija kohtaa heti ylipitkän virkkeen tai raskaan määriteketjun (monista Oscar-palkituista elokuvistaan tunnettu ja Pohjoismaissa jo pitkään asunut kanadalainen ohjaaja). Pura informaatiota useisiin virkkeisiin ja siirrä sitä tarvittaessa kauaskin alusta.
4. Unohda aikajärjestys. Tehokas uutisteksti alkaa uusimmalla käänteellä eikä vanhan kertauksella. Ota avausvirkkeeseen aiemmista vaiheista ainoastaan ymmärryksen kannalta olennainen. Jätä loput myöhemmäksi tai vaikkapa tiivistelmän sisältävään tekstilaatikkoon.
5. Riko tarvittaessa sääntöjä – selkeästi. Joskus esimerkiksi näennäisen tylsä avaus voi toimia, kunhan tilanne kääntyy nopeasti päälaelleen: Valtiovarainministeriössä laadittiin viime syksynä talousarvioesitys, jonka valmistelu johti viiden työntekijän irtisanoutumiseen ja lukuisiin pitkiin sairauslomiin.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena