Yllättävän monilta journalisteilta ikään ja kokemukseen katsomatta puuttuu tuntuma siihen, miten pomot toimivat. Useimpien johtajien käyttöliittymä on nimittäin yksinkertainen ja toiminta ennustettavaa. Harvinaisempiin sekopäihin vinkkini eivät tietenkään tehoa, mutta silloin auttaa vain työpaikan vaihto.
Miltei jokaiseen päällikköön voi vaikuttaa omalla toiminnallaan. Nämä kymmenen kehotusta auttavat niin deskillä asioivia vakitoimittajia kuin juttuja myyviä friikkuja.
1. Ole ystävällinen. Ihmiset yleensä pitävät ystävällisistä ihmisistä. Olet yhdessä maailman kiehtovimmista ammateista, moni haluaisi paikallesi. Syty siitä, mitä olet tekemässä.
2. Rajaa ja pelkistä. Selkeästi kirjoitettu aihe kertoo ajattelun selkeydestä. Kun tarjoat juttuideaasi, tee se korkeintaan kymmenen virkkeen puristeella. Pomo ei välttämättä ehdi jutella puhelimessa varttituntia. Jos kiteytyksesi on hyvä, hän saattaa innostua ja aikaa löytyy kolme varttia. Tärkeimmille jutuille on aina aikaa.
3. Älä lupaa sellaista, mitä et voi pitää. Toimittaja, jonka myyntipuheet ovat viikko toisensa jälkeen kovempia kuin julkaistut jutut, rapauttaa mainettaan.
4. Jos teet pidempää juttua, pidä pomo ajan tasalla. Joka risahduksesta ei tarvitse soitella, mutta tärkeimmistä käänteistä pitää kertoa. Keskeneräinenkin teksti kiinnostaa. Älä koskaan panttaa tietoa. Pomoa ottaa päähän, jos jutun kärki on sulanut julkaisua edeltävänä päivänä.
5. Digitalisoi juttuprosessi. Se auttaa ajan tasalla pitämisessä ja siirtää vastuuta jutun seuraamisesta myös pomolle. Jostain syystä kaikki eivät vieläkään käytä pilvipalveluja, joissa pomo voi seurata käsikirjoituksen etenemistä tai kirjoittaa omia merkintöjään. Huonoin vaihtoehto on muinainen yhteistyömalli, jossa lähes valmis juttu tulostetaan, sitä sotketaan korostetusseilla, postitellaan edestakaisin ja lopulta hukutaan versioihin.
6. Yllätä iloisesti! Lähetä juttu joskus kaksi tuntia ennen määräaikaa. Tule sovittuihin tapaamisiin kymmenen minuuttia etuajassa. Kaikki tämä alentaa päällikön verenpainetta.
7. Kirjoita joka päivä, vaikka jutun määräaika olisi kaukana. Tämä auttaa sekä aikataulujen pitämisessä että pomon ajan tasalla pitämisessä. Älä haali hirmuista läjää materiaalia ennen ensimmäisen lauseen kirjoittamista, vaan luonnostele ja täydennä tarinaa aineiston määrän kasvaessa.
8. Seuraa vaistoasi. Jos aavistat jo jutunteon alkuvaiheessa, että juttuidea ei toimi, heitä se pataan pomon kanssa neuvotellen ja vaihda parempaan aiheeseen. Muuten edessä on tuhlattuja työpäiviä ja turhautuneita pomoja.
9. Anna palautetta onnistuneesta johtamisesta. Puhu mainiosta pomostasi hyvää myös selän takana. Pomot saavat palautetta harvoin, joten jokainen myönteinen tokaisu jää mieleen.
10. Älä ota itseäsi liian vakavasti. Työsi on tärkeää, mutta niin on monen muunkin. Aurinko nousee ja maapallo kiertää radallaan, vaikka joutuisit hetken odottamaan.
Unohtamalla ohjeeni saatat saada vihollisia, jotka siirtävät sinut kiinnostavista aiheista jonninjoutavien teemojen pariin ja pakottavat julkaisemaan puolivillaisen tekstin kesken kaiken.
Vinkkejä seuraamalla pomostasi voi tulla sinulle ystävä, joka tukee jutunteossa, antaa resursseja,
jakaa sinulle omia lähteitään, kommentoi käsikirjoitustasi ja sanoo ”olet hyvä”.
Ja kun sinä olet hyvä pomollesi, hän jaksaa olla parempi pomo muillekin