Journalismi

Lensimme oligarkin rahoilla Dubaihin – miksi venäläisliikemies haluaa tukea journalismia?

“Mitä ihmettä me täällä tehdään?”  

Dubailaisen viiden tähden hotellin kokoustila pehmeine mattoineen ja hedelmälautasineen ei ole tavanomaisin paikka journalistien kokoontumiselle. Ei ainakaan journalistien, joista osa on freelancereita, osa työskentelee diktatuureissa, ja joista jokainen on omistautunut sananvapauden puolustamiselle. 

Siellä me kuitenkin istuimme huhtikuun lopussa, pröystäilevässä hotellissa, jonne jokainen on lentänyt venäläisen oligarkin rahoilla. Tilanne aiheutti jokaisessa pientä kiemurtelua. Miksi siis olimme paikalla? 

Kyse oli rahallisesti maailman suurimman journalistipalkinnon, Fetisov Journalism Awardsien esiraadin ja juryn kokoontumisesta.  

Olimme tulleet palkintojenjakotilaisuuteen, koska jokainen oli lukenut ja arvioinut kymmeniä toinen toistaan parempia journalistisia töitä kaikkialta maailmasta.  

Parhaille jutuille oli tiedossa jopa sadantuhannen Sveitsin frangin eli 102 000 euron palkinto. Toiseksi ja kolmanneksi tulleet saavat 20 000 ja 10 000 Sveitsin frangia. Vertailun vuoksi: Pulitzer-palkinto on 15 000 Yhdysvaltain dollaria (vajaat 15 000 euroa) per kategoria, ja Euroopan suurin palkinto Daphne Caruana Galizia Award on suuruudeltaan 20 000 euroa.  

Juttuja oli ilo lukea, ja palkittavia ilo katsoa. Vuonna 2019 aloitettu Fetisov Journalism Award on onnistunut tiedottamaan olemassaolossaan erityisesti kehitysmaihin, ja viime vuonna palkintoja saivat muun muassa Meksikossa, Bosniassa, Intiassa ja Senegalissa työtään tehneet toimittajat.  

Mutta kuka on Fetisov, ja mistä kaikki raha palkintoihin tulee? 


Kukaan meistä ei etukäteen tuntenut miljardööri Gleb Fetisovia, tai ollut edes kuullut miehestä. (Moni sotki hänet jääkiekkoilija Vjatšeslav Fetisoviin ja kertoi ihmetelleensä, miksi lätkänpelaaja rahoittaa journalismia.) 

Palkinnon omilla nettisivuilla Fetisovia kuvaillaan ekonomistiksi, tutkijaksi, elokuvatuottajaksi ja filantroopiksi.

Forbesin nettisivut osaavat kertoa Fetisovista lisää. Hän oli mukana Alfa Group -konsortiossa ja johti Alfa Groupin operaatiota, jossa otettiin haltuun siperialainen tuotantolaitos. Nyttemmin Alfa Group on näkynyt lähinnä EU:n pakotelistalla ja siitä kertovissa uutisissa. 

Vuonna 2012 Fetisov yritti politiikkaan ja perusti Vihreiden ja sosiaalidemokraattien allianssi -nimisen puolueen, mikä johti vaikeuksiin Putinin Venäjällä. Vuonna 2014 Fetisov myi kaikki omistuksensa ja joutui kavalluksesta vankilaan. Nyt Fetisov asuu Kyproksella ja viettää aikaa Lontoossa. Hänen omaisuutensa arvo on noin 1,2 miljardia dollaria.  

Arvelin, että oligarkki haluaa rahoittaa journalismia, koska hän uskoo demokratiaan. Hänen taustansa osoittaa, että hänellä on aitoa kiinnostusta ympäristökysymyksiin ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. 

Kyynisempi ajatus on, että ehkä hän ostaa parempaa omaatuntoa – eihän kenenkään yksityishenkilön oikeastaan pitäisi omistaa yli miljardia dollaria. 


Päädyin raatiin venäläisen kollegan pyynnöstä. Pyytäjä oli toiminut pitkään Venäjän journalistiliitossa ennen kuin liitto putosi Kremlin syliin.  

Kuulin, että raatiin ja esiraatiin kuului nimekkäitä henkilöitä: muun muassa Euroopan journalistiliiton pääsihteeri Ricardo Gutierrez ja maailmanliitto IFJ:tä vuosikymmeniä vetänyt Aidan White.  

Dubaissa törmäsin muihinkin tuttuihin kasvoihin.  Myös Gleb Fetisov oli palkintojenjaossa paikalla vaimoineen ja tyttärineen. Niin isä kuin tytär pitivät seremoniassa koskettavan puheen, jossa puolustettiin journalismia ja sen tärkeyttä demokratialle. 

Fetisovin säätiön toiminta vaikuttaa vilpittömältä. Rahaa palaa palkintoihin ja seremoniaan sekä pariin projektityöntekijään, ei muuhun. Raadin ja tuomariston jäsenyys on vapaaehtoistyötä. 

Gleb Fetisov rahoineen on siis hyvällä asialla. Dubailaisessa kokoushuoneessa puhuimme kuitenkin siitä, että jos tarkoitus on palkita esimerkiksi tutkivaa journalismia, rauhanjournalismia tai ympäristöjournalismia, on Fetisovin oltava avoimempi myös omasta taustastaan.  

Hän on joutunut kärsimään yrityksestään osallistua politiikkaan, mutta jokainen Venäjää vähänkin tunteva tietää, ettei oligarkiksi tulla tuosta vain. Tarvitaan sopivia yhteyksiä vallan huipulle, tuuria ja häikäilemättömyyttä.  

Viestinnässä ja läpinäkyvyydessä on siis toivomisen varaa. Dubaissa tästä keskusteltiin suorin sanoin: Gleb Fetisovin on tultava kaapista siitä huolimatta, että hänen panostuksensa laatujournalismiin maailmassa on suuri. Palkintorahojen alkuperästä on voitava puhua suoraan, muuten maailman suurin journalistipalkinto on vaarassa muuttua irvikuvakseen.  

Kokouksia voi myös pitää muualla kuin Dubaissa – niin kaunis kuin hotelli Raffles Dubai onkin.  

Lisätietoa Fetisov Awards -palkinnosta: FJA | Fetisov Journalism Awards (fjawards.com)