”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.
Toimittaja oli työskennellyt määräaikaisissa työsuhteissa samalle työnantajalle jo useamman vuoden. Kun hän ilmoitti äitiysvapaasta, työnantaja sanoi päättävänsä työsuhteen jatkosta vasta vapaan jälkeen.
Työnantaja ei ole velvollinen tarjoamaan työtä määräaikaisessa työsuhteessa olevalle ja saa palkata myös toisen henkilön samoihin tehtäviin määräaikaisuuden päätyttyä. Työsuhteen päättyminen tai määräaikaisuuden jatkuminen ei saa kuitenkaan riippua raskaudesta tai muusta syrjivästä syystä.
Toimittaja oli ensin yhteydessä luottamushenkilöön, joka puolestaan oli yhteydessä minuun. Olimme sitä mieltä, että työnantaja on tekemässä väärin. Tapasin toimittajan yhdessä luottamushenkilön kanssa ja sovimme, että luottamushenkilö on yhteydessä työnantajaan.
Muutaman keskustelun jälkeen työnantaja ymmärsi, että oli tekemässä virheen, jolla voi olla raskaat seuraukset, ja päätti jatkaa toimittajan työsuhdetta uudella määräaikaisella sopimuksella ennen äitiysvapaan alkua.
Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin. On erittäin tärkeää tunnistaa tilanteet, joissa työsuhteen päättymisen syy voi olla epäasiallinen tai syrjivä.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa