Laulaja Jari Sillanpään huumekäryn julkinen kommentointi paljastaa, miten vaikeaa julkisuuden henkilön on vastata median ristiriitaisiin vaatimuksiin.
Alan seminaareissa ja juhlapuheissa toimittajia muistutetaan toistuvasti siitä, miten tärkeää on saada kommentit suoraan asianomaiselta henkilöltä. Tärkeintä on, että toimittaja kohtaa ihmisen vikoineen ja puutteineen juuri sellaisena kuin hän on. Mediasta pitää välittyä aito kuva ihmisestä.
Pahinta mitä voi tapahtua on se, jos haastateltavan kommentit tulevat viestinnän ammattilaisista koostuvan pr-koneiston läpi täydellisiksi lauseiksi kiillotettuina.
Siksi on todella erikoista huomata, että kohun keskellä aito ihminen ajatuksineen ei kelpaakaan toimittajille, vaan artistin ja median välissä olisi pitänyt olla median kavahtamia kriisiviestinnän ammattilaisia.
”Jari Sillanpään ulostulolle voimakasta kritiikkiä – kokenut viestinnän ammattilainen tyrmää: Päätöntä selittelyä”, uutisoi Seiska.
”Kriisiviestinnän näkökulmasta Sillanpään kirjoitus on täysi katastrofi”, kirjoitti MTV Uutisen toimittaja kommentissaan.
Kommentin mukaan ”Sillanpään olisi pitänyt reagoida uutisiin heti ja jättää selittelyt sikseen, sillä nyt kirjoitus antaa hänestä lähinnä ylimielisen kuvan.”
”Surullista, Jari Sillanpää: pyysit anteeksi kuin poliitikot”, kirjoitti Iltalehden toimittaja Näkökulma-kirjoituksessaan.
Toimittaja kritisoi muun muassa sitä, että Sillanpää ei pahoitellut huumeiden käyttöään.
Todella erikoisia analyysejä. Sillanpään itse Facebookiin kirjoittamat kommentit antavat nimenomaan aidon ja realistisen kuvan hänestä toisin kuin viestintätoimiston laatima täsmätiedote olisi tehnyt.
Harkinta-aikaa Sillanpäällä on ollut Iltalehden paljastuksen jälkeen riittävästi, joten on syytä olettaa, että hän pyytää anteeksi juuri sitä, mitä haluaakin – ei sitä, mitä media olettaa hänen pyytävän anteeksi.
Vastaavasti voi vain arvailla, miten kovaa kritiikkiä Sillanpää olisi saanut, jos hänen kommenttinsa olisivat tulleet vaikka levy-yhtiön viestintäosaston kautta.
Kenties kritiikki olisi ollut siinä tapauksessa jotain tällaista: ”Ylimielistä Sillanpää – miksi piiloudut levy-yhtiön selän taakse. Miksi et kommentoi kohua itse.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena