Sattuu ja tapahtuu

Pehmeä talousuutinen

Taru Taipale pääsi Japanissa ennennäkemättömän suureen lehdistötilaisuuteen. Hetken kuluttua ovelle ilmestyi tutun näköinen hahmo, jonka pää kolahti ensin oven karmeihin.

Valtava sali täyttyi ihmisistä, paikalle saapui ainakin sata toimittajaa.

En ollut koskaan ollut yhtä suuressa lehdistötilaisuudessa. Se oli hämmentävää.

Kaikki istuivat omille paikoilleen. Hetken kuluttua ovelle ilmestyi tutun näköinen hahmo, jonka pää kolahti ensin oven karmeihin. Sitten hän vaappui salin eteen, minne ryntäsi myös puolet paikallisista toimittajista kamerat heiluen.

Olin Talouselämän keikalla tekemässä reportaasia Japanin menetetystä vuosikymmenestä. En tosin onnistunut pääsemään Japanin keskuspankkiin enkä valtiovarainministeriöön. Sieltä ei kuulemma anneta kommentteja edes omille toimittajille saati ulkomaalaisille.

Tapasin sentään taloustieteilijöitä ja tavallisia kansalaisia, jotka olivat kärsineet Japanin talousvaikeuksista.

Onneksi fikserini oli kuitenkin saanut selville, että Sanrio-yhtiö lanseeraa uuden malliston ja järjestää aiheesta lehdistötilaisuuden Britannian suurlähetystössä. Hän soitti ja kertoi, että voisi yrittää saada minut sinne.

Haluaisinko mennä? Todellakin halusin, ja hetken päästä olinkin keskuspankin ja ministeriön sijaan keskellä Hello Kittyn lehdistötilaisuutta.

Olin ainoa ulkomaalainen ja fikserini tulkkasi, minkä ehti. Epäilin, että todellisuudessa Hello Kitty puhuu englantia. Me vaan emme tiedä sitä, koska kissalla ei ole suuta.

Hello Kitty ei itse sanonutkaan koko tilaisuudessa mitään. Saimme kuitenkin pienet lahjakassit lähtiessämme ja Talouselämä jutun Hello Kittyn miljoonabisneksistä.

Mutta ilmeisesti olen ainoa suomalainen toimittaja, joka on ollut Hello Kittyn lehdistötilaisuudessa.