“Ymmärsinkö siis oikein, että rinnastat itsesi Jan Anderssoniin?”, MTV oy:n palkkaama juristi kysyy Helsingin käräjäoikeuden tallenteella.
“Pidät itseäsi siis samanvertaisena hänen kanssaan?”
Yli kolmekymmentä MTV Uutisten työntekijää vaatii Helsingin käräjäoikeudessa MTV:ltä korvauksia. Riidassa on kysymys lomaviikkojen määrästä.
MTV myönsi vanhoille sisällöntekijöilleen ”ylimääräisen” viiden päivän vuosittaisen palkallisen vapaan vuonna 2015. Yhtiön mukaan se oli vastine säästötoimien vuoksi tuolloin poistuneista muista etuuksista.
Vuoden 2015 jälkeen solmituissa työsuhteissa lisälomaviikkoa ei yleensä ole, mutta MTV on antanut lisäviikon muutamille “avainhenkilöiksi” nimeämilleen työntekijöille.
Kantajien mukaan MTV on kohdellut työntekijöitään epätasa-arvoisesti. Heidän mukaansa työntekijöiden eriarvoiselle kohtelulle ei ole ollut hyväksyttävää syytä. Korvausvaatimukset ovat 200 – 4000 euroa.
Yhtiö kiistää rikkoneensa tasapuolisen kohtelun velvoitetta.
Tunnelma käräjäoikeuden pääkäsittelyssä syyskuun alussa oli Journalistin tavoittamien kantajien mukaan pahimmillaan myrkyllinen. Vastaajan juristit esiintyivät heidän mukaansa ajoittain aggressiivisesti.
Osa kantajista koki joutuneensa ilkeilyn kohteeksi. MTV:n palkkaamien juristien tarkoituksena on ollut muun muassa osoittaa, etteivät MTV:n uutisten toimittajat voi mitenkään olla tunnetun ruutukasvon veroisia, eikö heille siten kuulu samoja etuuksiakaan.
”Vastapuolen juristin kysymyksistä huomasi selvästi, ettei hän ollut juuri lainkaan perillä media-alan toiminnasta, toimintatavoista, lainalaisuuksista tai työkulttuurista”, eräs kantaja kertoo.
Hän kommentoi asiaa Journalistille anonyymisti voimassa olevan työsuhteensa vuoksi.
Journalistiliiton juristin Tuomas Aallon mukaan MTV:n tapa nimetä osa työntekijöistään avainhenkilöiksi on epälooginen.
”Avainhenkilöiksi nimettyjen joukossa on esimerkiksi vain yksi tunnettu ruutukasvo. Muuten lisäetuuden saaneet ovat aivan vastaavanlaisia toimittajia kuin ilman etuutta jääneet”, Aalto sanoo.
Aallon mukaan ei myöskään ole perusteltavissa, että vuoden 2015 jälkeen taloon tulleiden etuudet ovat huonommat kuin vanhoilla työntekijöillä.
”Kun näyttöä ja aiempaa oikeuskäytäntöä tarkastelee, kantajien keissi on todella vahva”, Aalto sanoo.
”Työnantajan olisi näytettävä toteen, että erilaiseen kohteluun on objektiivisesti perusteltavissa oleva, eikä mielivaltainen syy. Sellaista ei ole.”
Journalistin haastattelema kantaja pitää MTV:n asennetta ikävänä, koska yhtiö ottaa mieluummin riskin oikeustappiosta ja mainehaitasta kuin suostuu työntekijöiden pienehköihin korvausvaateisiin. MTV:n oikeuskulut ovat jo tässä vaiheessa nousseet 223 000 euroon.
”Työntekijän näkökulmasta tilanne näyttää siltä, että taloon on synnytetty vaivihkaa kahden kerroksen väkeä, eikä asiaa suostuta korjaamaan.”
MTV Oy:n toimitusjohtaja Johannes Leppänen ei halunnut kommentoida asiaa oikeuskäsittelyn ollessa kesken. Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa 17. lokakuuta.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa