Jos Maikkarin sosiaalisen median tuottaja saisi päättää, somevideot kuvattaisiin filmille.
Olet työskennellyt pitkään videoiden parissa, joten tiedät, että kaikki jää visuaalisen kulttuurin varjoon.
Kyllä se on näin. Se on varmasti syy, miksi olen tällä alalla. Sosiaalisen median kuvavirta on tullut toiseksi kieleksi tekstin rinnalle.
Kymmenen uutisissa on 90 prosenttia uutisia ja 10 prosenttia loppukevennystä. Maikkarin uutisten sometileillä luvut ovat käänteiset.
En ihan allekirjoita tuota. Jos somesisällöistämme tulee viihteellinen kuva, niin syytän algoritmeja. Ne nostavat viihteellisemmän sisällön esille. Meillä on varmaan aika sama suhdeluku Kymmenen uutisten kanssa. Somessa kymmenestä uutisesta ehkä kaksi on kevyempiä.
Maikkarin televisiouutiset ja someuutiset eivät liity toisiinsa mitenkään. Televisiossa tehdään oikeita uutisia aikuisille ja somessa kerätään nuorilta tykkäyksiä hauskoilla videoilla.
Kympin uutiset on ikoninen brändi. Sille on ehdottomasti paikkansa, mutta se on yksi formaatti muiden joukossa. Puhelimesta tarkistellaan uutisia pitkin päivää. Nuoret eivät välttämättä halua enää päivän uutisia kokoavaa koostetta illalla, vaan yksittäisiä uutisia useista aiheista.
Setä- ja tätiuutisankkureiden aika on ohi.
Kirsi Alm-Siira on tehnyt meille juttuja someen, ja ne ovat toimineet samalla tavalla kuin nuortenkin tekemät uutiset. Toki nuori katsoja samaistuu nuoreen toimittajaan paremmin.
Tarjoatte nuorille somessa juuri sellaista journalismia, jota he haluavat.
Sosiaalinen media on meille tapa tavoittaa lukija tai katsoja, joka ei kohtaa uutisia välttämättä missään. Tuomme someen luotettavaa, faktatarkastettua sisältöä. Sen voi myös tehdä hauskalla tavalla.
Koukutat somea selaavat nuoret eineslihapyörykkämakutestiuutisilla, jotta he lukisivat ehkä sattumalta myös maailman suurimman jäävuoren katoamisesta.
Tuolla tavalla algoritmi voidaan murtaa. Reaktioita kerännyt video nostaa todennäköisesti myös seuraavan videosi katsojien silmille. Niiden ei tarvitse edes olla saman aihepiirin videoita. Tämä on nerokas suunnitelma. Se ei ole elinehto, mutta se on yksi tapa tehdä.
Instagramin selitysvideoilla esiintyvien, suoraan kameralle puhuvien toimittajien valovoimaisuus on heidän raportoimiaan uutisia tärkeämpää.
Ohjeistan uusia tyyppejä, että kerro tämä uutinen kuin kertoisit sen kaverillesi. Kieli tulee tubemaisesta ilmaisusta, muttemme harjoittele sitä. Nuoret samaistuvat nuoriin, mutta kyse ei ole vain iästä, vaan puhetavasta ja tavasta esiintyä. Pyrimme kertomaan uutisia selkokielellä.
Somen tärkein uutiskriteeri on mediakilpailu ja siinä erottautuminen.
Olen kilpailuhenkinen ihminen ja seuraan lukuja. Kaikki isot mediatalot tekevät aika samaa tuotetta eli pystyvideoformaattia. Aihevalinnoissa on hieman eri painotuksia. Olemme videotalo, joten teemme videopainotteista sisältöä. Joku muu saattaa tehdä tekstivetoisempaa analyysiä. Rohkenen väittää, että lähdimme tekemään selitysvideoita Suomessa ehkä ensimmäisenä. Mutta onhan meidänkin juttumme kopioitu ulkomailta.
Urallasi kaikkein ylpein olet someuutisvideosta, jossa toimittaja kertoo käsillä tehtävästä sydämestä ja siitä, miten se saattaa paljastaa henkisen iän.
Video taisi olla oma ideani. Z-sukupolvi näyttää sydämen yhdellä kädellä. Se on sydämen puolikas. Milleniaalit näyttävät sydämen kaksin käsin. Tämä oli kiinnostava havainto. Olen ylpeä siitä.
Teet vapaa-ajallasi taiteellisia, kauniisti sävytettyjä kaitafilmejä, sillä Maikkarin somevideotyö on luovuuden vastakohta.
Jos saisin päättää, kuvaisimme somevideomme filmille, mutta se on liian kallista. Rakeinen kuva on kaunista.
Joni Tuominen, 33
Syntynyt Turussa, asuu Helsingissä.
Koulutukseltaan medianomi (elokuva), Turun AMK.
MTV Uutisten sosiaalisen median tuottaja.
Video- ja alustatuottajana Helsingin Sanomissa 2020–2021.
Työskennellyt freelancerina. Ollut mukana mainos- ja elokuvatuotannoissa.
Avoliitossa. Perheeseen kuuluu australianterrieri Tosca.
Harrastaa elokuvia ja Super 8 -filmikuvaamista.
Suunnittelee seuraavaa lyhytelokuvaansa.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa