Näinkö on?

Ylen toimittajat ovat liian hyvin koulutettuja, Reeta Kivihalme

Ylen Ajankohtaistoimituksen päällikkö haikailee Ajankohtaisen kakkosen perään.

Kesän Yle-uutisoinnin perusteella vaikuttaa siltä, että teidän toimittajanne ovat aivan liian hyvin koulutettuja.
Ylestä uutisoidaan nyt niin paljon, että en meinaa tunnistaa siitä omaa työpaikkaani tai kollegoitani. Uutisissa ovat menneet sekaisin ainakin työhyvinvointi, koulutukset ja Journalistin ohjeet, mikä on tuottanut aika sakeaa uutisointia. Yleläiset ovat kouluttuja ammattilaisia, joiden täytyy ymmärtää muuttuvaa yhteiskuntaa ja erilaisia ihmisiä, jotta pystymme noudattamaan meille sälytettyä tehtävää.

Yleläiset tarvitsisivat lisäkoulutusta tarkoituksellisessa väärinkäsittämisessä ja mielensä pahoittamisessa.
Yleläiset ovat kestävää tekoa. Väärinkäsittäminen ja mielensä pahoittaminen kuuluu meille kaikille ihan työsuhde-etuna. Yle on aina kritiikin ja kiistelyn kohde. Ja saa se sitä ollakin, se on kaikkien oikeus.

Yle käyttää paljon rahaa studioihin, koska työnteko on mukavampaa sisätiloissa kuin kaiken maailman tuulikaappikansan keskuudessa.
Höpöhöpö! Koko Yle on paljon läsnä siellä missä kansalaisetkin. Studioiden uudistaminen on taloudellisesti vastuullista toimintaa, koska jatkossa studiot vähentävät kalliita tuotantokustannuksia ja pysymme mukana alan kehityksessä.

Perjantai-ohjelman tarkoitus on houkutella Ylen ajankohtaisohjelmien pariin nuorempia katsojia eli esimerkiksi alle 75-vuotiaita.
Ylen verkkosivuilla julkaistut Perjantai-dokkarit tavoittavat todella hyvin nuoria, jotka eivät edes tiedä, mikä televisioapparaatti on. Perjantain televisiolähetys tavoittaa puolestaan erittäin hyvin muita ikäryhmiä.

Ajankohtainen kakkonen oli aikanaan hyvin suosittu ajankohtaisohjelma. Olet edelleen ylpeä siitä, että toteutit Atte Jääskeläisen toiveen sen lakkauttamisesta.
Ohjelmien lopettaminen ei ole koskaan yhden ihmisen ”toive”, vaan koko johdon. Katsoin, että oli suoraselkäistä viedä tämä päätös maaliinsa, koska olin pomo ja päätöksistä kertominen kuuluu pomon tehtäviin. En ole ylpeä lopettamisesta, mutta kaikella on aikansa. Toki nyt voisi olla jo hyvä aika Ajankohtaisen kakkosen comebackille!

Et jaksa kuunnella ollenkaan, jos alaisesi tunteilevat tai haikailevat lopetettuja ohjelmia.
Höpsis, minähän haikailen ja tunteilen mukana niin paljon kuin vain kehtaan. On silti hyvä pitää katse tulevaisuudessa.

Vastaanotit Bonnier-palkinnon A2-homoillasta vuonna 2010. Ilta oli kollegasi idea ja alaiset tekivät työt. Nämä hetket ovat parasta pomona olemista.
A2-illassa oli tiivis tekijätiimi ja minä olin tuottajana. Bonnier-palkinto oli koko tiimin ansiota ja erittäin ansaittu.

A2-teemailtojen ehdoton meriitti oli, että ne toivat suomalaiseen keskusteluun raikkaan päälle huutamisen kulttuurin. Tätä haluat tuoda lisää myös A-talkiin.
A2-illat olivat edelläkävijä julkisen keskustelun demokratisoimisessa. On totta, että niissä oli jonkin verran raikasta päälle puhumista, mutta tarina päälle huutamisesta on myytti. Joskus ne illat olivat suorastaan tylsiä. A-talkissa on laadukasta keskustelua. Sillä linjalla on tarkoitus jatkaa.

Olet tehnyt kahta mediakriittistä ohjelmaa. Ne kestävät hetken aikaa, kunnes johto tajuaa taas kerran, että mediakriittiset ohjelmat kiinnostavat vain toimittajia. 
Minulle sanottiin Maailma sanojen vankina -ohjelman aikana, että mediakritiikin tekeminen on mahdotonta, mutta minusta mahdottoman yrittäminen on aina kiinnostavaa. Katsotaan sitä, kun tiedämme, minkä kokoinen Yle meillä on jatkossa. 
 
Ylessä väliportaan pomona pitää valita, onko lojaali alaisilleen vai pomoilleen. Olet päätynyt jälkimmäiseen, koska haluat ennen kaikkea olla ”kova jätkä”. 
Ennen kaikkea Pyrin olemaan lojaali ennen kaikkea yleisölle ja journalismille. Ylessä käytäväkeskusteluja käydään ihan joka suuntaan: ylös, alas ja sivuille. Se on pomon hommaa. On aika tunkkaista ajatella, että pitäisi olla lojaali vain yhteen suuntaan. Myös ’kova jätkä’ -ilmaisu on viime vuosituhannelle jäänyttä laiskaa roolimalli-ajattelua. Omasta mielestäni olen journalistipomo ja nainen. 

Olet harrastanut näyttelemistä ja tehnyt pienen roolin tv-sarjassa Reinikainen. Näyttelijän taidot ovat tulleet tarpeeseen Ylessä väliportaan pomona.
Oih Reinikainen ja Neil Hardwick! Se oli äärettömän hauska kokemus, mutta siitä jäi käteen vain nostalgiaa. Pomohommiin siitä ei ollut apua.

Olet tunnettu siitä, että lähettämäsi viestit ovat täynnä kirjoitusvirheitä. Tästä syystä et koskaan mennyt lehteen töihin, vaan hakeuduit radio- ja tv-hommiin.  
Rakastan radiota ja olin aikoinaan paikallisradiopioneeri Tampereen Radio 957:ssa. Erilaisten sattumusten takia en päätynyt printtiin, vaan audiovisuaaliselle alalle. Nyt olen tavallaan mukana printissä, koska verkko on tietyin rajauksin printtiä. ”Kirotusvihreet” kuuluvat kiireiseen viestittelyyn, mutta eivät journalismiin. 

Olet innokas kotipuutarhuri, koska kasveja on helpompi pitää hengissä kuin Ylen ohjelmia.
Molempia on vaikea saada juurtumaan ja kukoistamaan, mutta toisaalta niitä on myös hyvin vaikeaa lopettaa. Tosin kasvit kuolevat joskus ihan itsestään toisin kuin tv-ohjelmat.

Reeta Kivihalme, 64

Ylen Ajankohtaistoimituksen päällikkö 2021 alkaen. Vastuullaan A-studiot, MOT ja tutkiva journalismi sekä Perjantai-sisällöt.

Aiemmin toiminut Ylessä eri tehtävissä, kuten kehityspäällikkönä, lähetysten päällikkönä, vastaavana tuottajana, toimituspäällikkönä ja toimitussihteerinä sekä juontajana.

Maailma sanojen vankina -ohjelman toimittaja 1997 – 1999.

Suuri Journalistipalkinto Ajankohtaisen kakkosen homoillasta 2010 ja tv-alan Koura-kunniakirja 2010.

Aloitti toimittajan työt tamperelaisessa Radio 957:ssa vuonna 1985.

Siirtyi Ylelle vuonna 1991.

Pieni rooli Reinikainen-tv- sarjassa. Opintoja Tampereen yliopistossa tiedotusopin ja dramaturgian laitoksella.

Asuu Helsingissä ja Tampereella.

Lue lisää aiheista: