Näinkö on?

Neuvottelutaktiikkaasi kuuluu aggressiivinen hyväntuulisuus, Terhi Salonpää

Medialiiton uusi työmarkkinajohtaja ei neuvottele freelanceyrittäjien kanssa.

Olet koko juristiurasi ajan työskennellyt työnantajapuolella. Se sopii sinulle paremmin kuin rasvanäppiduunareiden valitusten kuunteleminen.
Olen yrittäjäperheen lapsi, joten on tuntunut luontevalta katsoa asioita työnantajapuolelta. Hyvään työnantajuuteen kuuluu työntekijöiden ja heidän osaamisensa arvostaminen.

Esittelit hiljattain media-alan näkymiä Eläketurvakeskuksen asiantuntijaseminaarissa. Näkemyksesi mukaan media-alalla ei ole mitään hyvää näköpiirissä.
Haastavalta näyttää, mutta media-alalla on paljon mahdollisuuksia, kunhan osaamme tarttua niihin. Alalla on iso merkitys ja teknologia tuo uusia mahdollisuuksia.­ ­Yhdessä voimme vaikuttaa siihen, miten media-ala voi tulevaisuudessa.

Synkät puheet alan näkymistä ovat tärkeä työkalu ensi ­kevään tes-neuvotteluihin valmistautumisessa.
Tosiasioihin perustuva tilannekuva on aina kaiken viisauden alku. Ennusteiden toteutumiseen voimme vaikuttaa yhdessä palkansaajapuolen kanssa esimerkiksi juuri työehtojen osalta.

Tes-neuvottelutavoitteet ovat kuin valtionsalaisuus, vaikka kaikki tietävät, että haluatte työntekijöille pienemmät palkat, lyhyemmät lomat ja pidemmän työajan.
Meillä on vielä omien tes-tavoitteidemme työstäminen kesken, mutta kiitos hyvistä vinkeistä!

Työntekijät ansaitsevat inhimilliset työehdot, mutta teidän mielestänne työntekijöiden tes-tavoitteet ovat kaikuja ­ajalta, jolloin lehtien tekeminen oli lupa painaa rahaa.
Hyvä kuvaus sinänsä, mutta tilanne on kuitenkin erilainen verrattuna aikaisempiin vuosiin. Työehtojen kehittämistä pitääkin katsoa tämän päivän realiteettien pohjalta.

Neuvottelijana keinovalikoimaasi kuuluvat vessataukojen, kivennäisveden ja kokousviinereiden panttaaminen sekä ­aggressiivinen hyväntuulisuus.
Kivennäisveden sijaan olen koukussa zero-kokikseen ja viinereiden sijaan suosin suklaata. Kukapa ei olisi energinen ja hyväntuulinen näiden avulla. Pidän itseäni energisenä ja asiallisena neuvottelijana.

EU:n komission mukaan freelancerit saavat neuvotella palkkioistaan kollektiivisesti, Medialiiton mielestä ei. Teille on tärkeää, että freetyö pysyy jatkossakin halpana.
Medialiitto neuvottelee työsuhteessa olevien työntekijöiden työehdoista kollektiivisesti. Emme neuvottele yrittäjien ehdoista.

Medialiiton mukaan kollektiiviset neuvottelut ovat ”laittomia”. Tällä logiikalla Medialiitto ei saisi edustaa media-alan yrityksiä kollektiivisesti.
Tuolla logiikalla neuvoteltaisiin vain yrityskohtaisia työehtosopimuksia. Emme jaa tätä logiikkaa kanssasi. Neuvottelemme mielellämme jatkossakin muun ­muassa Journalistiliiton kanssa lehdistön ja kustannustoimit­tajien työehdoista, mutta emme neuvottele yrittäjien ehdoista.

Digi- ja somejätit vievät suomalaisten mediatalojen mainosrahat, mutta Medialiitto kurmoottaa mieluummin Yleä, ­koska pienempää on helpompi kiusata.
Olen Medialiiton työmarkkinajohtaja ja hoidan työmarkkina-asioita, joten Ylen asiat eivät kuulu minulle millään tavalla. Yle ei ole Medialiiton jäsen.

Olet juristipiireissä tunnettu mukavana ihmisenä ja asiallisena neuvottelijana. Olet neuvotellut kollegasi hiljaisiksi.
Kiva kuulla! Sitten taktiikkani toimi, joten täytyy jatkaa samalla linjalla.

Terhi Salonpää, 44

Medialiiton työmarkkinajohtaja 19. elokuuta ­alkaen.

Työskenteli aiemmin Palvelualojen työnantajajärjestön Paltan neuvottelujohtajana ja vuosina 2015 – 2021 Paltan työ­markkina-asiantuntijana. Työskennellyt aiemmin myös Henkilöstöpalveluyritysten liitossa.

Neuvottelee jatkossa media-alan työehtosopimuksista Journalistiliiton, Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron kanssa.

Koulutukseltaan oikeustieteen maisteri Helsingin yliopistosta 2008. ­Lakiopintoja myös Bondin yliopistossa Australiassa.

Asuu Helsingissä

Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja kumppani.

Harrastaa pitkiä kävely­lenkkejä, juoksemista, kuntosalilla käymistä, lukemista sekä äänikirjo­jen ja podcastien kuuntelua.