Kieli

Från läsare: Svenska journalister skriver finska namn hur som helst. Det är för att de inte har respekt för Finland, skriver Riikka Suominen och Kerttu Aitola 

Det är inte svårt för en finländare att se att finska namn är svåra för svenska journalister. Senast blev det klart när det rapporterades om  skolskjutningen i Vanda. Skolan Viertolan koulu förvandlas i SVT  till Virtoulaskolan och i Aftonbladet till Virtuolaskolan och Viertaskolan. I förra Aftonbladet-artikeln kallas Iltalehti även för Iltahleti. I Expressen kallas tidningen däremot återkommande för Iltalethi.

Skolans namn har fortfarande inte korrigerats, trots att felet påpekats via e-post för en månad sedan till Aftonbladets reporter som skrev artikeln. 

Det är förståeligt att det ibland blir fel i pressade nyhetssituationer. Men likgiltigheten för finska namn upprepas också i andra typer av artiklar. Till exempel ändrades Eurovisionsartisten Käärijäs riktiga namn från (Jere) Pöyhönen till Jöyhönen i en artikel av nyhetsbyrån TT. På de mediers webbplatser där artikeln publicerades (bland annat Aftonbladet och Expressen) finns felet kvar. 

Det mest arroganta är att felstavningar upprepas även när det gäller Finlands högsta beslutsfattare. Aftonbladet rapporterade om presidentkandidaten Pekka Haavistio (riktiga namnet Haavisto). Finansminister Riikka Purras namn får ofta den andra bokstaven “k” bortklippt


Listan är lång: Åtminstone Dagens Nyheter och Aftonbladet har skrivit om president Tarja Hallonen (Halonen) och Dagens Nyheter och Sydsvenskan om den tidigare statsministern Matti Vahnanen (Vanhanen). Statsminister Anneli Jättenmäki (Jäätteenmäki) och kommissionär Jytta Urpilainen (Jutta) har också figurerat i svenska medier. 

Den nuvarande presidentens svenska namn Alexander Stubb går bra, men hans frus brittiska namn ställer till det. Enligt Aftonbladet heter hon Mrs Suzanne Ines-Stubb (Innes-Stubb). 

Finska namn är knepiga. En lösning är att kopiera och klistra in namnen. Men då måste man vara noga med att kopiera rätt. Annars, som åtminstone i Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen, förekommer president Sauli Niinistö i deras arkiv gång på gång på gång under namnet Niinisto. 

Läs artikel på finska.

Riikka Suominen är frilansskribent och Kerttu Aitola är forskare i solenergi.