Yleisradion Luovien sisältöjen johtaja ei tarvitse työssään luovuutta ”sanan klassisessa merkityksessä”.
Olet basistiksi edennyt urallasi yllättävän korkealle.
Kaikki soittajat ja muusikot sen tietävät, että basistit määrittävät meiningin lavalla. Suurimmassa osassa bändejä basistit ovat niiden parhaita muusikoita. Basistivitsien suuri määrä kertoo vain kateudesta.
Kirjoitit vuonna 2014, että ”olemme Ylessä kulkeneet kanavalähtöisestä kaaviojohtamisesta kohti genre- kokonaisuuksien sisältöjohtamista”. Kukaan ei vieläkään ymmärrä, mitä tarkoitit.
Kaikki Ylessä rahan kanssa tekemisissä olevat ymmärtävät tämän täysin. Ehkä muiden ei tarvitsekaan ymmärtää, vaan keskittyä tärkeimpään eli sisällön tekemiseen.
Olisit jo Mikael Jungnerin kaudella (2005 – 2010) halunnut lopettaa Yle Puheen. Kukapa radioon nyt puhetta kaipaisi?
Olisin halunnut jo silloin siirtää Puheen sisällöt juuri perustettuun Yle Areenaan, mutta olin liian paljon edellä aikaani. Nyt puhetta tuotetaan enemmän kuin koskaan ja sitä kuunnellaan muualta kuin radiokanavilta. Erillistä puheeseen keskittyvää radiokanavaa ei enää tarvita.
Tänä keväänä Yle Puhe viimein lopetetaan. Olet tyytyväinen, koska muutkin ovat tajunneet saman kuin sinä jo kauan sitten.
Markkinat ja mediaa käyttävät ihmiset ovat tajunneet saman. Sehän on vain kätevää kuunnella puheohjelmia puhelimista missä ja milloin tahansa. Ei myöskään ole kovin halpaa pitää lineaarista radiokanavaa pystyssä. Rahat kannattaa käyttää sisältöön eikä kanavaan.
Olet pitkän Yle-urasi aikana niittänyt mainetta monien tv- ja radio-ohjelmien lopettajana. Aiot seuraavaksi lakkauttaa Elämäni biisin ja Puoli yhdeksän uutiset.
Nekin ohjelmat päättyvät joskus! Voi tosin olla, että puoli yhdeksän uutiset ovat metafysiikkaa eivätkä ehkä pääty koskaan. Elämäni biisi päättyy varmasti joskus.
Olit Radiomafian toiminnassa mukana alusta lähtien. Olet hyvin ylpeä kanavan motosta: ”Radiomafia – aito afia”.
Radiomafian alkuaikoihin liittyy paljon asioita, jotka aiheuttavat edelleen myötähäpeää. Eihän kanavan markkinointi tiennyt, mitä oli tekemässä. Slogan ei toiminut silloin, eikä toimi edelleenkään. Haluaisin kysyä sen keksijältä, että mitä ihmettä hän oikein ajatteli.
Ylen Luovat sisällöt -yksikön johtajana oleminen on sikäli selkeä homma, että siinä tehtävässä ei tarvitse juuri rasittaa luovuuttaan.
Voisin lainata perussuomalaisia ja vastata, että tässä työssä ei tarvita luovuutta sen klassisessa merkityksessä. Siksi harrastan luovaa toimintaa, kuten musiikkia ja kirjoittamista, vapaa-ajallani.
Sinulta katkeaa otsasuoni aina, kun joku vaatii leikkauksia Ylen rahoitukseen vetoamalla Pillupäiväkirjat-sarjan esittämiseen.
Se on todellakin totta. Se väärinymmärryksen määrä, joka Pillupäiväkirjoihin liittyy, on surullista. Rahoitimme sitä vain noin 20 000 eurolla, mutta somessa masinoitiin kampanja, jossa todisteltiin, että juuri tätä saat verorahoillasi, tällainen on koko Yle. Monelle iäkkäämmälle miehelle on edelleen vaikea hyväksyä, että nuoret naiset kertovat itsestään jotain.
Vietät kaiken vapaa-aikasi Yle Areenaa katsellen.
En ihan kaikkea vapaa-aikaa, mutta täytyy myöntää, että katselen sitä paljon. Olen historiaharrastaja ja sieltä pääsee Ylen Elävään arkistoon. Katselen meidän vanhempaa ohjelmistoamme aika paljon.
Jos saisit vain yksin päättää, radiosta soisi tauotta vain soul-musiikki.
Ei vain, mutta täytyy sanoa, että maailman parhaiden soul-laulajien musiikkia on radiossa liian harvoin. Siitä voin syyttää vain itseäni.
Ville Vilén, 60
Ylen Luovien sisältöjen ja median johtaja ja vastaava päätoimittaja 2020 –
Toiminut aiemmin Yle Luovien sisältöjen johtajana 2011 – 2020, Yle Vision ohjelmistoalueen johtajana 2006 – 2010 ja Radio Suomen, YleX:n ja YleQ:n ohjelmajohtajana 2003 – 2006.
Aloittanut toimittajana Radio Savonmaassa Savonlinnassa 1987.
Kirjoittanut kolme Savonlinnan historiaa käsittelevää kirjaa.
Syntynyt Helsingissä, mutta kasvanut Savonlinnassa.
Harrastaa historiaa, veneilyä Saimaalla ja musiikkia
Asuu Mikkelissä.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena