Media-ala

Aamulehdessä hätkähdettiin, opiskelijat pelkäsivät seurauksia Jussi Tuulensuun käytöksen esiin nostamisesta

Uutinen Aamulehden päätoimittajan Jussi Tuulensuun eroamisesta on hätkähdyttänyt Aamulehden toimituksen työntekijöitä.

“Hiljaista on ollut”, lehden pääluottamushenkilö Sari Sainio kuvailee toimituksen tunnelmia.

“Ihmiset puhuvat keskenään, mikä on hyvä asia.”

Sainio tuomitsee suorasanaisesti entisen päätoimittajan käyttäytymisen.

“Jussi Tuulensuu on tehnyt ainoan oikean mahdollisen johtopäätöksen. Tuollainen käytös ei ole hyväksyttävää”, hän sanoo.


Tuulensuu erosi maanantaina tehtävästään. Hän oli lauantaina ollut kovassa humalassa Tampereen yliopiston journalismin ja kuvajournalismin opiskelijoiden ainejärjestö Vostok ry:n 30-vuotisvuosijuhlissa, ja Vostokin mukaan kosketellut sopimattomasti osallistujia. Aamulehti oli tapahtuman pääyhteistyökumppani, ja Tuulensuu oli ollut tapahtumassa kutsuvieraana.

Aamulehteä julkaisevan mukaan Sanoma Media Finlandin mukaan yhtiöllä oli maanantaina iltapäivällä tiedossa “selkeä päihtymys sidosryhmätilaisuudessa sekä epäasiallinen, ahdistavaksi koettu käytös naisia kohtaan”.

Toimitusjohtaja Pia Kalsta pahoittelee tiedotteessa Tuulensuun käytöstä ja kertoo, ettei yhtiö hyväksy minkäänlaista häirintää työssä tai työhön liittyvissä tapahtumissa.

Sari Sainion mukaan Aamulehden toimituksessa on tapahtumien jälkeen ollut tukea saatavilla. Toimitusta on hänen mukaansa pohdituttanut se, kuinka muutos vaikuttaa työntekoon.

“Kun johtaja lähtee yhtäkkiä ja äkillisesti, se on iso muutos”, hän sanoo.

“Meillä on hyvä yhteishenki ja hyvä työyhteisö. Uskon, että selviämme tästä tilanteesta toinen toistemme kanssa.”

Sainio kiertää kysymyksen siitä, onko Tuulensuu aiemmin toiminut häiritsevällä tavalla. 

“En mielelläni lähde tästä kommentoimaan mitään aiempia tapahtumia, vaan ainoastaan tätä tilannetta”, hän sanoo.

Sainio viittaa Sanoma Media Finlandin uutis- ja featuremediayksikön liiketoimintajohtaja Petteri Putkirannan Helsingin Sanomille antamaan kommenttiin siitä, ettei tämän tiedossa ollut aiempia viitteitä vastaavasta käytöksestä.


Vostokin vuosijuhlien toisen järjestäjän, ainejärjestön taloudenhoitajan Noora Hakulisen mukaan tunnelma ainejärjestössä on ollut järkyttynyt.

“Ihmisillä on ollut epäuskoinen fiilis siitä, että tällaista tapahtuu. He ovat olleet yllättyneitä siitä, miten ei osata käyttäytyä, kun ollaan tuossa asemassa”, hän sanoo.

“Hyvä, jos tämä herättää keskustelua siitä, mikä alalla on ok.”

Vostok julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa se tuomitsi Tuulensuun käytöksen. Ainejärjestö huomautti, että vastaavana päätoimittajana Tuulensuu käytti merkittävää valtaa Aamulehdessä, ja että paikalla juhlissa oli lehden nykyisiä, entisiä ja mahdollisesti myös tulevia työntekijöitä. 

Helsingin Sanomien mukaan Tuulensuu toivotti tapahtumassa pitämässään puheessa opiskelijoita tervetulleeksi töihin Aamulehteen.

Vostokin tekemässä anonyymissä kyselyssä ilmeni sen mukaan monia yleisen hyvän käytöksen sekä turvallisemman tilan periaatteen rikkovia tapauksia. Lisäksi ainejärjestö kertoo saaneensa suoria yhteydenottoja häirintää kohdanneilta.

Juhlavieraat ovat kertoneet Tuulensuun esimerkiksi halailleen heitä ja ottaneen selästä kiinni. Ilta-Sanomien mukaan Tuulensuulle oli huomatettu hänen käytöksestään jo illan aikana.

Hakulinen kertoo, ettei voi kommentoida sitä, onko vuosijuhlilta tullut Tuulensuun lisäksi ilmi muita häirintään syyllistyneitä. Hänen mukaansa tapahtumien selvittäminen on vielä käynnissä. 

Ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöt ovat tiistaiaamuna toimittajaopiskelijoiden opetustiloissa tarjoamassa keskustelutukea epäasiallista kohtelua kohdanneille.


Hakulisen mukaan Tampereen toimittajaopiskelijoiden ainejärjestö Vostokiin on kohdistunut kritiikkiä, koska se ei kertonut heti keskustelun alettua sunnuntaina, mitä on tapahtunut. 

“Sitä on pidetty salailuna, mutta se ei todellakaan ole ollut meidän tarkoituksemme. Olemme halunneet saada kunnon kuvan tapahtuneesta ennen kuin kommentoimme. Emme halunneet tehdä tästä mitään oikeusjuttua tai sanoa mitään, mikä ei pidä paikkaansa.”

Hakulisen mukaan moni opiskelija on ollut huolissaan seurauksista, joita häirinnästä kertominen voisi mahdollisesti aiheuttaa. Tällaista huolta on hänen mukaansa ollut erityisesti juhliin osallistuneilla Aamulehden työntekijöillä, jotka ovat pelänneet työpaikkansa menettämistä, jos heidät tunnistettaisiin kertomuksistaan. Lisäksi opiskelijat ovat hänen mukaansa pelänneet työllistymismahdollisuuksiensa puolesta.

“Moni pelkää, että heille aiheutuu huonoja asioita, jos he kertovat, mitä heille on tapahtunut”, hän sanoo.

Tiedotteessa ainejärjestö kertoo, että se keskustelee Aamulehden kanssa yhteistyön tulevaisuudesta. 

“Jos Aamulehti on kokenut tämän tilanteen yhtä vakavasti kuin mekin ja on samaa mieltä siitä, että tämä ei ole ok, voimme jatkaa yhteistyötä”, Hakulinen sanoo.


Jussi Tuulensuu kertoi maanantaina Twitterissä ja Sanoma Media Finlandin tiedotteessa olevansa pahoillaan tapahtuneesta ja ottavansa opikseen. Lisäksi hän pyysi anteeksi asianosaisilta. 

Vielä sunnuntaina Tuulensuu oli vihjannut Iltalehden haastattelussa olevansa tietämätön tapahtuneesta.

“Minua kiinnostaisi myös kuulla, että mitä on tapahtunut”, hän totesi tuolloin, kun häntä pyydettiin kertomaan oma versionsa tapahtumistaan.

Vostokin Noora Hakulinen kertoo, että Tuulensuu soitti hänelle lyhyesti sunnuntaina, kyseli hänestä käytävästä keskustelusta ja pahoitteli toimintaansa.

Hakulisen mukaan ainejärjestön tapahtumien alussa aletaan jatkossa kerrata, että niissä noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Tiukka suhtautuminen häirintään on tähän mennessä mainittu kirjallisesti tapahtumien kuvauksissa, myös Vostokin vuosijuhlien tapauksessa.

“Nämä ovat kuitenkin peruskäytöstapoja, joiden toivotaan sujuvan ilman muistutuksia”, Hakulinen sanoo.

Vostok keskustelee Hakulisen mukaan Tuulensuun kanssa vielä tällä viikolla yhdessä ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilön kanssa.

Jussi Tuulensuu kertoi Twitterissä erosta ilmoittaessaan, ettei kommentoi asiaa tällä erää enempää. Hän vastasi Journalistin haastattelupyyntöön tekstiviestitse.

“Minulla ei ole lisättävää tviittiini ja yhtiön tiedotteessa lausumaani. Olen hyvin pahoillani ja pyydän käytöstäni anteeksi. Otan tästä opikseni.”

Lue lisää aiheista: