Kuolleita

Veikko Lintinen oli oman tiensä kulkija

Lehtikuvaaja Veikko Lintinen 10.8.1932 Tampere–4.2.2022 Tampere

Lehtikuvaaja Veikko Lintinen kuoli 89-vuotiaana 4. helmikuuta 2022 Tampereella, jossa hän syntyi 10. elokuuta 1932. 

Lintinen oli oman tiensä kulkija. Hän oli sinnikäs, kekseliäs ja määrätietoinen etsijä. Lintinen etsi uutista, ja kun se löytyi, hän nappasi kuvan, jota muilla ei ollut. 

Lintinen oli pitkään freelancekuvaaja, jonka oli myytävä jokainen kuva, sillä vain julkaistuista kuvista maksettiin. Ja Lintisellä oli iso perhe elätettävänään. 

Elämänsä urheilukuvan Lintinen otti jääkiekon MM-kisoissa Tukholmassa vuonna 1970. Neuvostoliittolainen Anatoli Seglin oli ottanut liikaa votkaa ja nukahti maalituomarina kesken Ruotsin ja Itä-Saksan ottelun. Lintinen huomasi tapauksen ja ikuisti sen ainoana kuvaajana. 

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harry Lindblad pyysi, että kuva julkaistaan vasta sen jälkeen, kun Suomi oli saanut jääkiekon MM-kisat 1974. Lindblad pelkäsi, että Suomi menettäisi Neuvostoliiton ja itäblokin maiden äänet. 

Neuvostoliiton suurlähetystö yritti ostaa kuvat pelätessään skandaalia, mutta Lintinen ei myynyt. Suomi sai kisat, ja kuva julkaistiin Viikko-Sanomissa. 

Lintinen kuvasi Ilta-Sanomiin, Helsingin Sanomiin ja useisiin muihin lehtiin. Tampereen rautatieasemalla kello 3.30 lähtenyt juna saattoi odottaa Lintistä, kun kuvaaja  lähetti päivän viimeiset kuvat aamun Ilta-Sanomiin.  

Veikko Lintinen kohtasi myös traagisia tapahtumia. Aikansa parhaan jääkiekkoilijan, 22-vuotiaan Jarmo Wasaman menehtyminen Tampereen Sammonkadun kolarissa 2. helmikuuta 1966 järkytti kansakuntaa. Lintinen kuvasi, kun Ilveksen pelikaverit kantoivat Jarmo Wasaman arkun Vanhan kirkon edessä autoon. Keskustori oli täynnä surevia tamperelaisia. 


Urpo Lahtinen pestasi Lintisen Lehtimiehiin 1971 kuvatoimituksen päälliköksi. Lintinen oli tehtävässä aina vuoteen 1988, jolloin Yhtyneet Kuvalehdet osti Lehtimiehet. Lehtimiehissä Veikko Lintinen kuvasi lähinnä Hymyyn, jossa hän ikuisti sekä Hymyn että koko Suomen nousut ja laskut. 

Lintinen oli Urpo Lahtisen ja Veikko Ennalan hovikuvaaja, joka sai käydä kuvausmatkalla 68 maassa. Lintisen matkaseurana Gambiassa oli muun muassa Jörn Donner. Veikko Ennalan ja Lintisen reportaasi sai kansainvälisen huomion. Hymy-vuosina Lintinen tunsi lähes kaikki maan julkkikset Irwinistä Urho Kekkoseen, jolle Koo-Veen Heimo Pulli opetti Lintisen kuvaamana lämärin. 

Lintinen oli tarkka edunvalvoja. Hän oli Pirkanmaan Journalistit ry:n kunniajäsen, joka ehti toimia yhdistyksen hallituksessa kolmella vuosikymmenellä yhteensä 16 vuotta. Niistä vuodet 1988–1991 hän oli yhdistyksen – silloiselta nimeltään Tampereen Sanomalehtimiesyhdistys – puheenjohtaja. 

Veikko Lintinen vaikutti keskeisenä henkilönä valtakunnallisen mediamuseon Rupriikin perustamiseen Tampereelle. Hänen ansiostaan museon kokoelmiin on kertynyt paljon esineitä, valokuvia ja muistitietoa.  

Lintisen kuva- ja negatiiviarkisto on lahjoitettu Tampereen kaupungin museotoimen kuva-arkistoille. 

Veikko Lintistä jäivät lähinnä kaipaamaan neljä lasta, yhdeksän lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta. 

Lue lisää aiheista: