Nimitys

Tuuraajasta päätoimittajaksi

Satu Kangas-Viljamäki aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä.

Olet Selänteen pitkäaikainen freelancetoimittaja ja vakituuraaja. Miltä tuntui tulla valituksi päätoimittajaksi?

Hyvältä tietenkin. Ihmisten vastaanotto on ollut lämmin. Siitä pitää olla kiitollinen.

 

Lupaat lisätä lehteen iloa ja naurua. Miten?

Se onnistuu persoonalla ja juttuvalinnoilla. Ei linja hirveän paljon muutu, mutta ehkä tuon esille enemmän ihmisiä. Eikä asioita tarvitse katsoa aina synkistä kulmista.

 

Mikä on lehdelle suurin haaste?

Saada monen ikäisiä lukijoita ja lukijat pysymään. Nuoret eivät oikein tahdo tarttua printtiin.

 

Selänne on osa Keski-Pohjanmaan Kirjapainon lehtiperhettä. Millaista on yhteistyö muiden kanssa?

Hyvin monipuolista. Olemme jatkuvasti yhteydessä, vaihdamme juttuja ja pidämme Skype-kokouksia. Digitaalisuus on lisännyt yhteistyötämme entisestään. Kun olen itse ollut tässä mukana kauan ”kylkiäisenä”, kaikki ovat tuttuja.

 

Miten syntyy hyvä suhde freelancereihin?

Freelancer on pidettävä osana porukkaa ja välit häneen hyvänä, siitä se lähtee. Päätoimittajan pitää kuunnella sitä toistakin puolta.

Onko paikallislehti aina alueensa asialla?

Kyllä. Kenen muunkaan asialla voisimme olla kuin omien ihmisten?

Onko ilmaisjakelulehden vaikea olla kriittinen paikallisia mainostajia kohtaan?

Joskus ehkä, mutta asiat pitää ottaa asioina. Ja kaikkihan riippuu siitä, miten asiat esitetään. En ole oman urani aikana koskaan joutunut ainakaan kovin hankalaan välikäteen.

Opiskelit alunperin lähihoitajaksi. Miten sinusta tuli toimittaja?

Vahingossa! Selänne oli juuri perustettu, kun olin kuopukseni kanssa äitiyslomalla vuonna 2010. Etsin vanhempainvapaalle pientä rahoitusta. Kirjoitin Selänteen päätoimittajalle pienen pätkän tekstiä ja kysyin, tarvitsetteko apua. Siitä se lähti.

 

Miksi halusit myös valokuvauksen ammattitutkinnon?

Valokuvaus on kiinnostanut minua aina. Yrittäjänä halusin kirjoittamisen vastapainoksi tehdä enemmän kuvaustyötä. Minulla oli valokuvaamokin. Valokuvaus kuuluu myös päätoimittajan työnkuvaan.

 

Teit vuosikymmenen verran mielenterveystyötä. Mitä se antoi journalismiin?

Kykyä tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Ymmärrän myös terveydenhuollon puolta syvemmin. Siellä on paljon toimintatapoja ja työyhteisön hierarkiaa, jotka eivät välttämättä aukea ulkopuolisille.

Satu Kangas-Viljamäki, 42, aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä, joka jaetaan kerran viikossa Haapajärvellä, Kärsämäellä, Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä 9 500 talouteen. Aiemmin hän oli freelancetoimittaja. Koulutukseltaan Kangas-Viljamäki on valokuvaaja ja lähihoitaja. Selänteessä työskentelee päätoimittaja ja myyntineuvottelija.