Tiina Merikanto jaksaa vääntää rautalankaa aiheesta, johon monet ovat jo kyllästyneitä.
Pääsevätkö toimittajat raportoimaan maakuntavaalien tuloksia lokakuussa? Sitä Ylen sosiaali- ja terveysaiheisiin erikoistunut toimittaja Tiina Merikanto ei suostu ennustamaan.
”Aika näyttää!” hän sanoo.
”Sotesta ei koskaan tiedä. Se on näinä vuosina nähty.”
Merikannon arvaus olisi varsin valistunut. Hän on seurannut sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta alusta lähtien – riippumatta siitä, minkä hallituksen kaudelle alun laskee.
Sekä termit että itse järjestelmä on pantu useasti uusiksi. Sotea on erittäin vaikeaa kansantajuistaa, Merikanto myöntää.
”Ei ihme, että monet ovat aika kyllästyneitä siihen.”
Joka juttua ei voi aloittaa nollasta, joten Merikanto kirjoittaa eri jutut tietoisesti eri yleisöille. Tarvitaan sekä aihetta selittäviä uutisia että analyyseja asiaan paneutuneille.
”Jos journalismi puhuisi vain siitä, mitä sote tarkoittaa ruohonjuuritasolla, emme toteuttaisi vallan vahtikoiran roolia”, Merikanto sanoo.
Ei rautalangan vääntäminenkään silti kyllästytä. Vastikään Merikanto teki kollegansa Ville Juutilaisen kanssa sote-pelin. Sen takana on valtavasti journalistista työtä.
”Ajattelen, että uudistus on oikeasti tavattoman tärkeä. Harva asia Suomessa koskettaa ihan jok’ikistä ihmistä jossain elämänvaiheessa. Tämä koskettaa.”
Sosiaali- ja terveysaiheita Merikanto on seurannut toistakymmentä vuotta. Hän on muun muassa tehnyt dokumentteja kipeistä aiheista, kuten omaishoitajan arjesta Alzheimeria sairastavan puolison kanssa.
Sairaus, kärsimys ja kuolema koskettavat kaikkia, mutta jäävät edelleen talouden ja politiikan varjoon, Merikanto sanoo. Sosiaali- ja terveysjournalismin arvostus on silti hänestä kasvanut.
Sote-uudistuksen seuraaminen on ollut Merikannolle toisella tapaa vaikuttavaa kuin dokumenttien tekeminen, valtavan opettavaista.
Siksi, jos uudistus ei vieläkään valmistu, Merikanto lupaa jaksaa tulkata sen käänteet kansalaisille.
”Sote on aina kiinnostavaa.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena