Yle Perjantain tuottaja Pasi Toivonen käyttää rästivapaat kehittämällä julkisen palvelun mediaa Mogadishussa.
”Ottakaa alkuun lähikuvaa kuormurin käynnistymisestä ja ehkä siitä, kun vaihde menee silmään”, ohjeisti Ylen Pasi Toivonen Somalian kansallistelevision SNTV:n aamukokouksessa helmikuussa Mogadishussa.
Toivonen toimi vierailevana tuottajana kanavalla, joka avattiin 20 vuoden tauon jälkeen uudelleen vuonna 2011. Valtaosa kuvaajista, toimittajista ja leikkaajista on itseoppineita, eivätkä journalismin perusteet ole kaikille tuttuja.
”Olen vakaalla äänellä ja voimakkaasti puhunut täällä siitä, että julkisen palvelun journalismi on ihmisten asialla. Pitää kysyä koko ajan, mikä on tärkeää yleisön kannalta”, Toivonen sanoo.
Toivonen osallistui viikon ajan SNTV:n arkeen. Aamukokouksessa valittiin parhaat ideat ja Toivonen sparrasi kentälle lähteviä ryhmiä – tehkää hyvät alut, muistakaa ottaa kuvituskuviin äänet älkääkä unohtako loppukuvia.
Tuotantoon pääsi myös juttu satama-alueen kuormureista, jotka ovat surkeassa kunnossa ja tukkivat liikenteen. Aihe oli Toivosesta mainio – konkreettinen ja ihmisten arkea koskeva.
Mukaan kuvauskeikoille hänellä itsellään ei ollut asiaa: valkonaamat saavat liikkua Mogadishussa vain vartijoiden kanssa hotellilta studiolle ja takaisin.
Käytännössä uutisten taso on Toivosen silmin katastrofaalinen: ministeriä ja muita silmäätekeviä puhujapöntössä toinen toisensa perään.
”Loputtomasti kokouksia, joista tulee häilyvää, kamalaa kuvaa ja ruppaista ääntä.”
Toimittajat toki haluaisivat tehdä parempaa journalismia, mutta liikkumatila on hyvin pieni. SNTV pyrkii julkisen palvelun mediaksi, mutta on toistaiseksi valtion kanava. Kun ministeri tai pormestari kutsuu kuvaamaan, on pakko mennä.
Somaliaan Toivonen lähti, kun vanha kollega, toimittaja Wali Hashi pyysi tarpeeksi monta kertaa. Hän tulee vielä uudelleenkin, jos alkaa näyttää siltä, että opit purevat.
”Jos tästä ei jää mitään eloon, en kehtaa enää lentää tänne veronmaksajien rahoilla”, hän sanoo.
Toivanen vieraili helmikuussa Somaliassa osana Viestintä ja kehitys -säätiön (Vikes) hanketta, jota rahoittavat ulkoministeriö, Nenäpäivä-säätiö, Kirkon Ulkomaanapu, Journalistiliitto ja Euroopan unioni.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena