Journalisten

Hackare belyste kommundata

Det finns mycket dold kunskap i offentliga dokument på nätet, som med hjälp av datavisualisering kan sätta färg på en annars grå valbevakning. Inför kommunalvalet i april ordnade Yle sitt första Valdatahack 17 februari i Stora smedjan i Böle.

”Vi är positivt överraskade över att så många deltog. Vår målsättning var att samla drygt 20 personer, det kom dubbelt så många”, berättar Mikael Hindsberg, konceptutvecklare på Svenska Yle och en av arrangörerna för evenemanget.

Uppskattningsvis hälften av deltagarna var journalister och bland de övriga deltagarna fanns bland annat kodare, informatörer och forskare.

”Den samlade kompetensen var bred och det fanns representanter från mediehus som Yle, KSF Media och Alma Media, men även från andra organisationer som Kommuntorget, Webbhuset, Helsingfors universitet och justitieministeriet. Dessutom deltog HSS Media på distans från Vasa.”

 

Arrangörerna hade tagit fasta på en av de synpunkter som Arto Satonens (saml.) arbetsgrupp framförde i sin rapport i somras, nämligen att Yle ska stödja hela mediebranschen.

”På Yle har vi aktivt tagit i bruk tjänsten wikidata, som ger en utmärkt infrastruktur för den här typen av faktasökande och visuella presentationer. Det är en öppen tjänst som också andra kan använda.”

Enligt Hindsberg krävs det inga avancerade hackarkunskaper för att hitta och synliggöra intressanta statistiska fakta.

”För att visa möjligheterna med verktygen gjorde jag på en kvart en enkel kommunkarta över den röd-gröna bubblan. Verktygen är till för att stödja arbetet och det är fortfarande upp till journalisterna att hitta de intressanta frågorna.”

 

Resultaten då? Vad grävdes fram under dagen som kan komma att krydda kommunalvalsdebatterna?

”Deltagarna får skicka in sina projekt till en tävling, men vårt hackathon handlade mer om att bygga en community och en infrastruktur inför de val som kommer inom de närmaste åren”, säger Hindsberg.