Työelämä

Pihlajamäki: Täytyy pelata kaikkia kohtaan reilusti

Ylen A-studion päällikkönä aloittanut Riitta Pihlajamäki uskoo, että Ylen ilmapiiri paranee ajan kanssa. ”Sitä en epäile hetkeäkään.”

Ylen A-studion toimituksen päällikkönä 9. tammikuuta aloittanut Riitta Pihlajamäki otti kantaa Salla Vuorikosken ja Jussi Erosen irtisanoutumisiin Ylen haastattelussa 14. joulukuuta.

 

Sanoit, että heidän näkemyksensä luotettavasta journalismista eroavat Ylen journalismista. Mitä tarkoitit tällä?
”He lähtivät sanoen, että Ylessä ei pysty tekemään tutkivaa journalismia tai että olisi annettu ohjeita, että vallanpitäjiä ei voi kohdella kriittisesti. Tämän minä haastoin, koska en pitkään Ylessä työskennelleenä niele enkä osta tällaista väitettä. Se ei pidä paikkaansa.”

 

Miten heidän näkemyksensä erosivat Ylen journalismista?
”Minä edustan ’reilun pelin rohkeutta’. Täytyy pelata kaikkia kohtaan reilusti, mutta tietysti vallanpitäjien kohdalla kritiikin aste on paljon kovempi.”

 

Tarkoitatko, että Eronen ja Vuorikoski kohtelivat epäreilusti esimerkiksi Juha Sipilää?
”En ollut tekemässä päätöksiä, jotka käynnistivät jupakan. Varmasti toimituksen johto teki asioita, jotka eivät olleet loppuun asti harkittuja. Viestiminen ei onnistunut ja asia paisui kummallisiin mittasuhteisiin. Mutta toimituksen johdolla ja vastaavalla toimittajalla on velvollisuus katsoa tämän valtavan uutis-ja ajankohtaiskoneen tuottamaa kokonaisuutta – oli myös siinä aiheessa.”

 

Törmäsivätkö he Ylen journalistiseen linjaan?
”En ymmärrä ajatusta Ylestä lähtemisestä siksi, että täällä ei voisi olla kriittinen vallanpitäjiä kohtaan. Olen ollut täällä 32 vuotta töissä ja meillä on aika hyvät näytöt siitä, että täällä tutkitaan erittäin tarkkaan, miten vallanpitäjät valtaansa käyttävät.”

 

Lausuntosi 14. joulukuuta ei kuulostanut kovin eettiseltä, koska siinä Vuorikosken ja Erosen journalistinen etiikka tuli vedetyksi lokaan. Mitä mieltä olet tästä ristiriidasta?
”He itse perustelivat lähtöään sillä, että eivät voi tehdä sellaista journalismia, jota haluaisivat. Väite siitä, että Ylessä ei saisi kritisoida vallanpitäjiä ei pidä paikkaansa. Nyt ovat tunteet kuohuneet aika kovasti. Jos juttuja ei haluta keskeneräisinä ulos ja se on jonkun mielestä sensurointia, niin siitä olen eri mieltä.”

 

Vuorikoski ja Eronen tulivat Yleen MTV:ltä. Miten Ylen ja Maikkarin journalismi eroavat toisistaan?
”En tiedä millaisia keskusteluja Maikkarilla käydään, mutta meitä molempia ohjaavat ja velvoittavat laki ja journalistin ohjeet.  Ylessä meillä on lisäksi oma eettinen ohjeistuksemme. Arvostan Maikkarin journalismia, kaikki kunnia sinne.”

 

Erään Ylen toimittajan mukaan Ylellä asioita taustoitetaan pidempään ja perusteellisemmin kuin Maikkarilla. Tunnistatko tämän eron?
”En ole ollut Maikkarilla töissä, enkä ryhdy arvioimaan heidän sisäistä toimintakulttuuriaan. Oma linjani on se, että skuupin metsästys ei koskaan voi mennä faktojen tarkistamisen edelle.”

 

Olet juuri aloittanut A-studion päällikkönä. Miten olet käsitellyt kohua alaistesi kanssa?
”Olen puhunut asiasta ja tulen puhumaan heidän kanssaan paljon. Uskon, että ajan kanssa ilmapiiri paranee ja haavat korjaantuvat. Sitä en epäile hetkeäkään.”

 

Miten pidät huolen siitä, että yksittäisen toimittajan ja johdon käsitykset luotettavasta journalismista eivät jatkossa poikkea toisistaan?
”Asioista pitää puhua, kääntää ja vääntää niin paljon, että lopputulos on rohkeaa, reilua ja Ylen arvoihin pohjautuvaa journalismia. Mikään muu kuin puhuminen ja avoimuus ja luottamuksellinen henki ei auta. Aion johtaa tätä toimitusta sen keskeltä ja olla läsnä.”

 

”Miten reagoisit, jos Susanne Päivärinta pyytäisi sinua A-studion haastatteluun aiheesta Yleisradion journalismi?
(Naurua) ”Ylen journalismi on aihe, josta puhun mielelläni, mutta kiinnostaako katsojia meidän sisäisen pyykinpesun julkinen käsittely. Maailmassa on kiinnostavampiakin aiheita. Susannen ja muiden kollegoiden kanssa keskustellaan journalismista aamusta iltaan, se on meidän työtä.”


Lue myös:

Päin terässeinää – mitä Ylessä oikein tapahtui?

Ylen hallituksen puheenjohtaja pitää ulkopuolisen selvityksen tekemistä harkitsemisen arvoisena