Kuolleita

Mukava tähtitoimittaja

Kuolleita: Ilkka Malmberg

Toimittaja Ilkka Malmberg kuoli haimasyöpään 3. joulukuuta 2016 Helsingissä. Hän oli syntynyt 14. maaliskuuta 1954 Turussa.

Malmberg opiskeli Helsingin yliopistossa, kävi Sanoman toimittajakoulun ja työskenteli Helsingin Sanomissa vuodesta 1983. Hän oli toimittajana ja esimiehenä lehden eri osastoilla.

Pisimpään, yli kaksikymmentä vuotta hän oli HS:n Kuukausiliitteen toimittaja. Koko ajan hän kirjoitti myös runkolehteen ja teki useita kirjoja.

Tieto Ilkan sairastumisesta tuli meille HS:n Kuukausiliitteen toimitukseen elokuun lopulla. Jaksoimme pitää syyskuussa toivoa parantumisesta, mutta lokakuussa Ilkka kertoi, ettei toivoa enää ollut. Alkoi saattohoito, jonka aikana Ilkka teki tietenkin töitä, muun muassa viimeisteli keskeneräistä kirjaansa.

Ilkka oli meidän tähtitoimittajamme. Kunnioitetun asemansa hän oli hankkinut vuosikymmenten sitkeällä työllä.

Yhtään juttua ei syntynyt helpolla. Ilkka vaati paljon kaikilta, jotka osallistuivat hänen juttujensa syntyyn: esimiehiltä, käsittelijöiltä, graafikoilta ja kuvaajilta.

Kaikkein eniten hän kuitenkin vaati itseltään. Oli monta kertaa aivan hirveää katsella vierestä, kun hän rääkkäsi jutun kimpussa itseään. Joskus teki mieli sanoa: hellitä, ole edes vähän armollisempi itsellesi, mutta Ilkka ei ollut.

Monista muista tähtitoimittajista – puhumattakaan sellaisiksi itseään kuvittelevista – Ilkka poikkesi yhdessä suhteessa. Hän ei imenyt kaikkea happea meiltä muilta. Ilkan kanssa oli mukavaa tehdä töitä, vaikka oli vähäisemmät kyvyt kuin hänellä.

Ilkka sai urallaan lähes kaikki mahdolliset journalistipokaalit, muun muassa Valtion tiedonjulkistamispalkinnon, Bonnierin suuren journalistipalkinnon ja Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinnon.

Mutta parhaan palkinnon työstään hän taisi sittenkin saada tänä syksynä. Kun Ilkka sairastui, hänen lähimmät työtoverinsa suojasivat ja auttoivat häntä viimeiseen hetkeen saakka.