Media-ala

Kolmekymppisten voimalla

Noora Mattila ja Ann-Mari Huhtanen aloittivat Nuoren Voiman vt. päätoimittajina joulukuun alussa.

Miksi halusitte Nuoren Voiman päätoimittajiksi?

Mattila: Ajattelimme, että Nuori Voima on perinteikäs, syvällinen ja tärkeä lehti, jonka tekeminen voisi olla opettavaista ja hauskaa.

Huhtanen: Puhtaasta haasteiden kaipuusta ja innostuksesta. Tuntui hyvältä ajatukselta päästä omien kirjoitustöiden ohessa ideoimaan ja suunnittelemaan laajempaa kokonaisuutta ja toteuttamaan omaa visiotaan.

 

Tuleeko lehdestä parempi, jos sillä on kaksi pääkokkia?

M: Tulee! Voimme keskustella ideoista ja viedä niitä uudelle tasolle. Kahden ihmisen kokemus ja vahvuudet ovat aina enemmän kuin yhden, ja voimme oppia toisiltamme.

H: Työparityöskentelyn hyödyistä journalismissa ei puhuta tai niitä ei tunnisteta tarpeeksi. Lehden sisältöpäätökset teemme yhdessä, juttujen ohjeistamisen ja editoinnin jaamme puoliksi.

 

Oletteko työskennelleet aiemmin yhdessä?

M: Muutama vuosi sitten jaoimme työhuoneen ja kommentoimme yhä usein toistemme juttuideoita, tekstejä ja muuta työhön liittyvää.

H: Olemme puhuneet työstä sen verran paljon – välillä ehkä liikaakin – että tiedämme jakavamme yhtenäisen näkemyksen siitä, mitä on hyvä journalismi.

 

Miten toimitte, jos teille tulee erimielisyyksiä?

M: Heitämme toisiamme esineillä ja sitten teemme kompromissin.

H: Olemme molemmat aika analyyttisiä ja herkkiä lukemaan ihmisiä, joten en usko, että erimielisyyksiä tulee ongelmaksi asti. Se auttaa, että tuntee toisen taustat, koettelemukset ja niistä mahdollisesti johtuvat käyttäytymismallit.

 

Nuoren Voiman painos on 1 000. Miten aiotte kasvattaa lehden lukijamäärää?

M: Teemme entistä parempaa lehteä, markkinoimme sitä paremmin ja hankimme lisää irtonumeromyyntipisteitä.

H: Parannamme lehden näkyvyyttä esimerkiksi uusilla verkkosivuilla, podcasteilla ja julkaisuklubeilla. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että onnistumme vakiinnuttamaan lehdelle osaavan, innostuneen ja sitoutuneen avustajakunnan, jonka kanssa teemme entistä kovatasoisempaa sisältöä. Haluamme tehdä yhdessä avustajien kanssa Nuoresta Voimasta tapauksen.

 

Ketkä haluatte lehden lukijoiksi?

M: Nyt lukijakunnassa on paljon akateemista porukkaa, mutta haluamme tuoda lehteä myös laajemman yleisön tietoisuuteen. Suomalaiset lukevat paljon, ja kirjallisuus ja kirjailijat kiehtovat ihmisiä. Ei siis ole syytä, miksei Nuori Voima voisi kiinnostaa kaikkia.

H: Popularisoinnista sinänsä ei ole kyse. Säilytämme lehden viisaan ja kaunokirjallisen sielun, mutta asiantuntijateksteissäkään vaikeaselkoisuus ei ole itseisarvo.

 

Nuoren Voiman vt. päätoimittajina aloittivat joulukuun alussa filosofian maisterit Ann-Mari Huhtanen, 32 ja Noora Mattila, 29. He työskentelevät Maaria Ylikankaan sijaisina vuoden 2017 loppuun. Huhtanen ja Mattila ovat aiemmin olleet toimittajina muun muassa Helsingin Sanomissa. He hoitavat tehtävää freetöidensä rinnalla.