Media-ala

Soila nauttii luottamusta

Julkkiksia käräyttävällä päätoimittajalla Joni Soilalla itsellään on rikosrekisteri ja mittavat ulosottovelat.

Hovioikeus tuomitsi Joni Soilan vuonna 2012 vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kätkemisrikoksesta Kari Uotin rahankätkemisvyyhdissä.

Tästä tuomiosta elää verkkomediassa väärä tieto, sillä muun muassa Wikipediassa ja myös Seiskan entisen luottotoimittajan Kai Merilän tuoreessa kirjassa väitetään Soilan vapautuneen syytteistä. Tämä ei pidä paikkaansa.

Käräjäoikeus tuomitsi, mutta hovi vapautti Soilan 2007. Korkeimmasta oikeudesta juttu palautui hoviin, joka piti voimassa käräjäoikeuden tuomion kevennettynä. Netin syövereistä tai Helsingin Sanomien arkistosta ei löydy sellaista uutista, jossa Soilan nimi yhdistettäisiin hovioikeuden ehdolliseen vankeustuo-mioon 2012.

Ulosotossa Soilalla oli alkuvuodesta 2016 yli miljoonan euron velat, joista suuri osa liittyi rahankätkemisrikoksen korvauksiin. Syyskuun alussa päivätyn ulosottotodistuksen mukaan velka on nyt noin 210 000 euroa.

Soila ei halua kommentoida tuomioitaan ja velkojaan. Hänen mukaansa ne ovat julkisia asioita, jotka on aikanaan käyty läpi, ja Aller on ollut niistä tietoinen hänet palkatessaan.

Soilan nykyinen esimies, Allerin toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä ei kommentoi A-lehtien aikana tapahtuneita asioita. Aalto-Setälä vahvistaa tienneensä Soilan historian ja keskustelleensa siitä rekrytoinnin aikana.

”Ajattelin, että oikeusvaltiossa ne ovat virheitä, jotka on tutkittu, tuomittu ja sovitettu. Se ei vaikuta siihen, onko sen jälkeen työkelpoinen.”

Alalla on edellytetty päätoimittajalta hyvämaineisuutta ja nuhteettomuutta. Onko se tässä tapauksessa toteutunut?

”Sinä aikana, kun olen ollut hänen esimiehenä, ei ole ollut mitään huomauttamista.”

Eli Soila nauttii luottamustasi?

”Kyllä nauttii.”

A-lehtien hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen kommentoi vinkkipalkkioasian olevan papereiden perusteella kunnossa. Lukijaäänestys mainittiin Allerin ja A-lehtien välisessä kauppakirjassa. Äänestys ja palkkion maksaminen jäivät A-lehtien vastuulle.

”Meillä ei ollut Katso-lehteä enää 2006. Jälkikäteen ajatellen olisimme voineet pyytää Alleria julkistamaan voittajan.”

”Jos äänestyksessä on ollut jotain epäselvää tai mikä rahojen kohtalo on ollut, siitä en tiedä mitään.”

EDIT 9:05: Oikaisu: Joni Soila ei ollut 7 päivää -lehden päätoimittaja vuonna 2012 toisin kuin painetussa Journalistissa ja verkossa julkaistun jutun alkuperäisessä versiossa todetaan.

 

Lue myös: 50 000 euron jymy-yllätys!

”Kaverin auttaminen” toi tuomion

Käräjäoikeus tuomitsi Joni Soilan ja useita muita törkeästä rahankätkemisrikoksesta 2006. Soila sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Kyse oli laajasta vyyhdistä, jossa oikeus totesi Soilan ja kumppaneiden piilotelleen oikeustieteen tohtori Kari Uotin omaisuutta tämän henkilökohtaisen konkurssin jälkeen 2000-luvun alussa. Soila itse sanoi auttaneensa kaveriaan, eikä hänen mieleensä tullut, että kyseessä voisi olla rikos.

Tuomio kaatui hovissa 2007, mutta korkein oikeus palautti tapauksen takaisin hoviin.

Vuonna 2012 hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomiot ennallaan, mutta alensi rangaistuksia teoista kuluneen pitkän ajan ja asian käsittelyn keston vuoksi. Soilan tuomioksi tuli vuosi ehdollista vankeutta.