Journalismi

50 000 euron jymy-yllätys!

Kaikkien aikojen vinkkipalkkio sujahti päätoimittaja Joni Soilan ystävän taskuun, ilmenee Journalistin haltuunsa saamista dokumenteista.

Katso-lehti rummutti 50 000 euron jymypalkkiota vuoden uutisvihjeestä syksyllä 2005. Suurempaa vihjepalkkiota ei ole Suomessa maksettu. Juorulehdeksi muuttunut A-lehtien musta lammas halusi haukata kampanjalla palan samaa markkinakakkua kuin Allerin 7 päivää -lehti.

Katsoon oli maaliskuussa 2005 pestattu päätoimittajaksi aiemmin Seiskassa työskennellyt Joni Soila. Katson toimittajat protestoivat, sillä he epäilivät 31-vuotiaan Soilan ammatti- ja ihmissuhdetaitoja sekä päätoimittajalta edellytettävää nuhteettomuutta ja hyvämaineisuutta.

Jo kesällä Soila siirrettiin sivuun Kari Uotin rahankätkemisjutun rikosepäilyjen vuoksi. Julkaisujohtaja Matti Saari perusteli, että päätoimittajan pitää olla hyvämaineinen kansalainen. Soila sai kuitenkin jatkaa lehdessä projektijohtajana.

Katso lupasi, että parhaan vihjeen valitsevat vuoden päätteeksi lukijat. ”A-lehtien henkilökunnan ja heidän perheenjäsentensä antamia vihjeitä ei huomioida valinnassa”, luki kilpailun säännöissä.

Ennen joulua tuli yllättävä uutinen: Aller oli ostanut Katson. Soila ei kuitenkaan kuulunut kauppaan.

 

50 000 euron voittajasta ei löydy mitään tietoa Katson vuosikerroista. Edes entiset Katson työntekijät eivät tiedä, mikä juttu palkittiin jymypalkkiolla. Toimituksen ihmettelyihin ei saatu Soilalta vastausta.

Kymmenen vuotta myöhemmin Journalisti saa haltuunsa dokumentteja, joista 50 000 euron saaja käy varmuudella ilmi: vihjepalkkio meni lehden päätoimittajan hyvälle ystävälle. Kutsutaan häntä tässä vaikka Antonioksi.

Journalistin tietojen mukaan Antonio toimi lehden avustajana kesästä 2005 lehden myyntiin asti. Syksyllä hän solmi Katson kanssa työsopimuksen tarvittaessa töihin tulevana työntekijänä.

Journalistin haastattelemien Katson entisten työntekijöiden mukaan Antonio ilmestyi toimitukseen pian Soilan tulon jälkeen. Antonio oli aktiivisesti läsnä toimituksessa ja yhteisissä palavereissa. Antonion asema oli muille epäselvä, mutta häntä kutsuttiin erikoismieheksi. Erikoismiestä käytettiin muun muassa valokuvaajana vaikeilla paparazzikeikoilla.

Antonio reissasi päätoimittajan kanssa eksoottisissa paikoissa pitkin maailmaa. Soilan entiset alaiset kuvaavat Soilaa ja Antoniota hyviksi kavereiksi ja ystäviksi.

”He olivat Soilan kanssa kuin paita ja peppu”, eräs haastateltava kommentoi.

 

Joni Soila vastaa puhelimeen Seiskasta, jonne hänet nimitettiin päätoimittajaksi tammikuussa 2015.

Soila väittää, ettei muista, kuka tai mikä juttu voitti lukijaäänestyksen vuoden 2005 parhaasta uutisvinkistä. Hänen mielestään voittajajuttu on kerrottu aikanaan lehdessä, mutta Journalisti tarkisti asian, eikä näin ole tapahtunut.

”Sen valintatilaisuuden muistan kyllä kirkkaasti. Siellä oli poliisi A-lehtien tiloissa. Poliisin allekirjoittama pöytäkirja löytyy varmuudella A-lehtien kirjanpidosta.”

Meillä on tieto, että 50 000 euroa meni ystävällesi Antoniolle, ja hänelle on maksettu myös työkorvauksia vuodelta 2005. Miksi lehden ulkopuoliselle vinkkaajalle tarkoitettu vinkkipalkkio maksettiin päätoimittajan ystävälle?

”En tietenkään voi A-lehtien puolesta mitään sanoa, mutta pöytäkirja on tehty ihan normaalisti ja poliisi on ollut läsnä. En todellakaan muista, mistä siinä on ollut kyse.”

”Tiedä sitten, onko se mihinkään lakiin perustuvaa vai onko se vain hyvän tavan mukaista, että yrityksen henkilökunta perheineen ei voi osallistua arvontoihin. Siltä pohjalta voisin vakuuttaa, ettei sitä kenellekään A-lehtien henkilökuntaan kuuluvalle ole maksettu.”

Mikä Antonion rooli toimituksessa oli, jos hän ei mielestäsi ollut henkilökuntaa?

”Niin kuin sanoin, minä en muista, mikä juttu sen voitti ja mihin se on maksettu.”

Kummallista – päätoimittaja ei muista oman ystävänsä ja avustajansa suurta onnenpäivää. Sen sijaan Bangkokista tavoitettu Antonio tunnustaa voittaneensa kyseisen lukijaäänestyksen.

Sen jälkeen suu napsahtaa kiinni ja mies lyö luurin korvaan.

Pöytäkirja löytyy A-lehdistä. Valinta toteutettiin tekstiviestiää-nestyksenä 23.– 30. joulukuuta 2005, ja kansiotsikot olivat nähtävillä Katson nettisivuilla. Jostain syystä äänestettävänä olivat vain kesä –  joulukuun kansijutut.

Voittajaksi valikoitui numerossa 39/2005 julkaistu kuvareportaasi ”Teemun julkkisbileet Tallin- nassa – Nakujuhlat ökyjahdilla!”

Äänestyksen ajankohta ja tekniikka herättävät kuitenkin kysymyksiä. Hiljaisina joulun pyhinä järjestetään lukijoille nettiäänestys, johon voi osallistua vain tekstiviesteillä. TNS Metrixin mukaan Katso-lehdellä oli viikolla 52/2005 verkkosivustollaan varsin vaatimattomat 34 000 kävijää.

Monikohan kävijöistä huomasi kilpailun ja jaksoi naputella maksullisia tekstareita? Miten tekstiviestiäänien aitous todennettiin? Oliko joukossa prepaid-liittymistä tulleita ääniä? Tätä tarina ei valitettavasti kerro, sillä valvojana toiminut poliisimies on jo eläkkeellä eikä muista kyseistä tilaisuutta.

Yksi entisistä katsolaisista muistaa voittajajutun hyvin.

”Saimme jostain tiedon, että Teemu Selänne on tietyssä paikassa. Erikoismies Antonio lähetettiin sinne, hän otti kuvat ja saattoi informaation toimitukseen. Siitä olen aivan varma, ettei Antonio sitä vinkkiä itse toimitukselle antanut, mutten enää muista, mistä vinkki tuli.”

 

Kun Katson myymisestä uutisoitiin 20. joulukuuta 2005, tuli kiire siirtää henkilökunta Kulosaaresta Allerille Punavuoreen vielä saman vuoden aikana. Siinä rytäkässä vihjepalkkioäänestys ei ollut työntekijöillä päällimmäisenä mielessä, mutta Joni Soila jäi vielä kaupan jälkeen puuhailemaan A-lehtiin.

Joni Soila signeerasi 12. tammikuuta 2006 päivätyn äänestyspöytäkirjan.

Antonion ja Soilan ystävyys on hyvin dokumentoitu myös valokuvilla. Esimerkiksi maaliskuuhun 2006 päivätyssä Facebook-kuvassa – kaksi kuukautta voittajavalinnan jälkeen – ystävykset Antonio ja Joni poseeraavat hyvin ruskettuneina ja leveästi hymyillen luksushotellissa Bangkokissa.

 

Lisää aiheesta: Soila nauttii luottamusta

Joni Soila, 43

Oli 1990-luvulla kokoomusaktiivi ja Elisabeth Rehnin presidentinvaalikampanjan lehdistöpäällikkö keväällä 2000.

Seiskan toimittaja 1994 – 2001.

Perusti 2002 Viihdelehti Julkkiksen, joka muuttui sittemmin Insideksi. Inside meni konkurssiin 2004.

Katso-lehden päätoimittaja ja projektijohtaja 2005 – 2006.

Työskenteli tv-ohjelmien ja niiden yhteisöpalvelujen parissa Solar Television Oy:ssä ja Endemol Finland Oy:n Big Brother -tuotannoissa vuosina 2007 – 2014.

Seiskan vastaava päätoimittaja tammikuusta 2015 alkaen.