Anna Ruohonen, 41, aloitti helmikuun alussa Vauva-lehden ja Meidän Perheen päätoimittajana.
Olet työskennellyt valtaosan urastasi taloustoimittajana. Oliko hyppy lapsiperhelehtiin suuri?
Ei. Journalismi on journalismia: tietojen ja haastateltavien hankkimista, kysymistä, näkökulmien etsimistä sekä kirjoittamista. Taloustoimittajan töiden lisäksi olen tehnyt aiemmin juttuja myös naistenlehtiin freelancerina.
Näkyykö taloustoimittajataustasi siinä, millaisia aiheita valitset Vauvaan ja Meidän Perheeseen?
Ei – eivätkä toivoakseni muutkaan asiat taustassani. Teemme porukalla kohderyhmämediaa odottajille ja pienten lasten vanhemmille. Kohderyhmämediaa ei voi tehdä itselle tai itsensä kautta.
Kuvailet Twitterissä olevasi ”journalisti, feministi ja mutsi”. Teetkö feministisiä lehtiä?
Minulla on oma Twittertilini, Meidän Perheellä ja Vauvalla omansa. Feminismi ajaa sukupuolten tasa-arvoa, ja siinä mielessä se sopii lehtiimme: sukupuolten tasa-arvon toteutuminen tai toteutumatta jääminen näkyy perhearjessa. Me olemme tasa-arvoisen perhe-elämän puolella. Isien rooli on iso asia. Monen työpaikalla suhtaudutaan kielteisesti isien perhevapaisiin. Siinä on muutoksen paikka.
Sinulla on kaksi alle kouluikäistä lasta. Voisiko lapseton johtaa Vauvaa ja Meidän Perhettä?
Työ ei perheellisyyttä kysy, kunhan on vilpittömästi kiinnostunut siitä, millaista perhe-elämä on ja mikä vanhempia kiinnostaa.
Vauva ja Meidän Perhe on suunnattu hieman eri lukijoille, mutta ne molemmat kilpailevat Otavamedian Kaksplussan kanssa. Mitä ajattelet kilpailutilanteesta?
Kilpailu on monipuolista, eikä sitä kannata ajatella lehtien välisenä – se ei enää vastaa todellisuutta. Mediankäyttö muuttuu, ja siinä kyydissä olemme entistä paremmin mukana, kun uudistimme viime vuonna vauva.fin lehtiemme yhteiseksi kotisivuksi.
Kaksplus on muuten hyvä lehti. Olin vuosia myös sen kestotilaaja.
vauva.fi tunnetaan värikkäästä keskustelupalstastaan. Kuinka paljon seuraat palstaa?
Paljon. Siellä on valtavasti ihmisiä keskustelemassa juuri niistä asioista, joista mekin kirjoitamme. Toimitus myös kuratoi keskusteluja ja kuratoidut keskustelut ovat olleet todella suosittuja. Aiemmin asiantuntijat vastasivat kysymyksiin lehtien palstoilla, nyt viemme heidät livenä nettiin toimittajien vetämiin teemakeskusteluihin.
Kerrot Twitterissä myös, että sinulla on ”musta vyö kotitöissä”. Mitkä ovat vahvimmat lajisi?
Olen haka löytämään kurahanskoille pareja, nimikoimaan, tekemään spagettia, rakentamaan majoja ja pyyhkimään kaikkea – ja tekemään näitä asioita yhtä aikaa.
Anna Ruohonen, 41, aloitti helmikuun alussa Vauva-lehden ja Meidän Perheen päätoimittajana. Aiemmin hän työskenteli lehtien yhteistoimituksessa toimituspäällikkönä.
Ruohonen on ollut toimittajana myös muun muassa 3T-lehdessä, Vihreässä Langassa, Taloussanomissa ja Talouselämässä.
Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri pääaineenaan valtio-oppi.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena